Türkiye’de yeni salgın alarm veriyor! Vakalar artışta
Yaz aylarında artan klima kullanımı, çocuklarda Legionella bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında artışa neden oldu. Uzmanlar, özellikle otel ve tatil köylerinde dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında artışa neden oldu. Sıcakların artması ve tatil sezonunun başlamasıyla birlikte klima kullanımı yaygınlaşırken, bronşit ve zatürre vakaları da hızla yükseliyor.
Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan yapılan açıklamada, özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığı ve en çok etkilenenlerin çocuklar olduğu belirtildi. Açıklamada, Legionella bakterisinin klimalardan üremesi sonucu ortaya çıkan lejyoner hastalığının, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğu vurgulandı. Vatandaşların klima kullanımında dikkatli olmaları gerektiği ve özellikle kronik hastalığı olan kişilerin bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiği ifade edildi.
CİDDİ ARTIŞ GÖRÜLÜYOR
Özellikle otel ve tatil köylerinde konaklayan kişiler arasında “beni klima çarptı” diyen neredeyse her iki kişiden birinde bu hastalıkların saptandığı belirtiliyor. Bu durumdan en çok etkilenenlerin ise çocuk yaş grubu olduğu vurgulanarak, ciddi sayıda, daha önce görülmemiş derecede çocuk bronşiti ve zatürresi vakaları görüldüğü ifade ediliyor. COVID-19 salgını sırasında çocuk yaş grubunda bu kadar çok zatürre vakası görülmediği, son günlerde Legionella bakterisinin, çocuk yaş grubunda COVID-19’a oranla çok daha fazla zatürreye neden olduğu belirtiliyor.
KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLARDA ÖLÜMCÜL OLABİLİR
Legionella pneumophila isimli bakterinin klimalardan üremesi sonucunda hastalığın ortaya çıktığı, bu hastalığın kronik rahatsızlığı olanlarda ölümcül olabileceği ve yaşlı, kronik hastalığı olan vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği hatırlatıldı. Bakterinin genellikle ılık sularda kolaylıkla çoğalabildiği ve genellikle bir binanın kirlenmiş su dağıtım sistemi yoluyla yayıldığı belirtildi. Hastalığın havada asılı duran su damlacıklarının solunması yoluyla insanlara bulaştığı ve bakteri su buharı gibi küçük su damlacıklarının içine yerleşerek havaya karışabileceği açıklandı. Kontamine suların bulunduğu sauna, hamam veya kaplıca havuzu gibi sıcak sulardan çıkan buhar damlacıklarının solunması ile bakteri akciğerlere ulaşır. Kişiden kişiye yayılım söz konusu değildir.
Klimaların iyi temizlenmesi gerektiği, klima zatürresinde şikayetlerin daha az olduğu ve grip gibi eklem ağrıları, ateş, halsizlik, ishal gibi hafif soğuk algınlığı belirtileriyle seyrettiği için çok fazla anlaşılmayabileceği belirtildi. Kronik hastalığı olanlarda hayati sonuçlar da doğurabileceği vurgulandı. Pandeminin bitmesiyle beraber ani ısı değişikliklerine, soğuktan sıcağa geçişlere ve klimalara maruz kalmanın grip ile karıştırılabilir ve önemsenmeyebileceği, çocukların ise ne hissettiklerini anlatamadıkları için uzamış öksürük ve ateş şikayeti ile doktora başvurduklarında ciddi zatürre vakaları ile karşı karşıya kaldıkları ifade edildi.
KLİMALAR 22 DERECENİN ALTINA DÜŞMEMELİ
Tatile çıkan veya çıkacak vatandaşların, özellikle çocukları başta olmak üzere, araç ile seyahat ederken açtıkları klimaların temizliğine ve maruziyetine dikkat etmeleri gerektiği, özellikle kapalı yerlerde kendilerine dikkat etmeleri gerektiği, klima ayarlarını ise 22 derecenin altına düşürmemeleri ve çok fazla ısı değişimine maruz kalmamaları tavsiye edildi.
LEJYONER HASTALIĞI NEDİR?
Lejyoner hastalığı, 1976 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Philadelphia kentinde gerçekleşen bir Legionella salgınına atfen bu ismi almıştır. Bu salgın, Amerikan Lejyonerler adı verilen bir askeri organizasyonun bir toplantısında çok sayıda insanın hastalanması ve ölmesine neden olmuştur. Hastalığın bu organizasyonda salgın yapmasının ardından "Lejyoner Hastalığı" terimi kullanılmaya başlanmıştır. Legionella genellikle göller, nehirler ve akarsular dahil tatlı su ortamlarında bulunur. Legionella ayrıca toprakta da yaşayabilir, fakat çoğu insan topraktan bakteri kapmaz. Lejyoner hastalığını ev tesisat sistemleri yoluyla kapmak mümkün olsa da çoğu salgın otel gibi toplu yaşama dahil büyük binalarda meydana gelir. Çünkü karmaşık dağıtım sistemleri bakterilerin daha kolay çoğalıp yayılmasına izin verir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.