Türkiye’de gelir dağılımı eşitsizliği: Çoklu asgari ücret sistemi denenebilir

Türkiye’de gelir dağılımı eşitsizliği: Çoklu asgari ücret sistemi denenebilir

Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu, maaşların asgari ücrete hızla yaklaştığını ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin derinleştiğini belirtti. Kibritçioğlu, çoklu asgari ücret sistemini önerdi.

Türk Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TEPAV Program Danışmanı Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu, maaşların asgari ücrete hızla yaklaştığını ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin derinleştiğini ortaya koyan çalışmasını CNBC-e Sabah Notları programında değerlendirdi. Kibritçioğlu, çözüm olarak çoklu asgari ücret sistemini önerdi.

MAAŞLAR ASGARİ ÜCRETE HIZLA YAKLAŞIYOR

Türk Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TEPAV Program Danışmanı Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu, maaşların asgari ücrete hızla yaklaştığını ortaya koyan araştırmasını kamuoyuyla paylaştı. Özellikle profesör maaşlarında bu sorunun daha belirgin olduğunu belirten Kibritçioğlu, gelir düzeylerinin 2020’den itibaren belirgin şekilde düştüğünü vurguladı. Yüksek gelir grubundaki düşüşün daha sert olduğunu belirten Kibritçioğlu, düşük gelirli grupların zaten düşük maaşlarla geçindiğini belirtti.

ÇOKLU ASGARİ ÜCRET SİSTEMİ

Kibritçioğlu, maaşlardaki bu eşitsizliğin çözümü için çoklu asgari ücret sistemini önerdi. Sektöre, mesleğe veya bölgeye göre farklı asgari ücretler belirlenmesinin eşitsizliği azaltabileceğini kaydeden Kibritçioğlu, bu sistemin dünya genelinde uygulandığını ve Türkiye’de de pilot olarak uygulanabileceğini kaydetti.

ESNEK ÇALIŞMADA ÜCRET DÜŞÜŞÜ RİSKİ

Kibritçioğlu ayrıca, esnek çalışma modellerinin de gündemde olduğunu belirterek, bu modellerin kamu kesiminde uygulanmasının iş ve özel hayat dengesini sağlamada avantajlar sunabileceğini ifade etti. Ancak, iş güvencesi kaybı ve ücret düşüşü gibi risklerin de mevcut olduğunu, dolayısıyla kamu kesimindeki değişikliklerin sınırlı kalabileceğini dile getirdi. Kibritçioğlu, sendikaların bu konuda göstereceği tepkilerin de önemli olacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.