Türkiye’de en uzun gece hangi şehirde yaşanır, en uzun gündüz nerede yaşanır?

Türkiye’de en uzun gece hangi şehirde yaşanır, en uzun gündüz nerede yaşanır?

Yılda iki kez gündönümü yaşanıyor. 21 Aralık tarihinde Kuzey Yarımküre’de kış gündönümü gerçekleşirken Güney Yarımküre’de günler kısalıyor. Peki, Türkiye’de en uzun gece hangi şehirde yaşanır, en uzun gündüz nerede yaşanır?

21 Aralık tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede kış gündönümü yaşanıyor ve gündüzler uzuyor. Öte yandan yine aynı tarihten itibaren Güney Yarımküre’de ise yaz gündönümü meydana geliyor ve günler kısalmaya başlıyor. Peki, Türkiye’de en uzun gece hangi şehirde yaşanır, en uzun gündüz nerede yaşanır?

TÜRKİYE’DE EN UZUN GECE HANGİ ŞEHİRDE YAŞANIR?

21 Aralık tarihinde Güneş ışınlarının Güney Yarımküre’ye en dik açı ile gelirken, Kuzey Yarımküre’ye en eğik açılarla gelmektedir. Üzerinden Oğlak Dönencesi’nin geçtiği karaların iç kısımları Dünya’nın en sıcak yerleri olarak tanımlanıyor. Güneş ışınlarının atmosferde kat ettiği yolun en kısa olduğu yer oğlak dönencesidir. Bu durumda öğlen 12.00’da yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmaz. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe azalması sebebiyle, Türkiye’de 21 Aralık tarihinde en uzun gece Sinop şehrinde yaşanacak.

turkiyede-en-uzun-gece-hangi-sehirde-yasanir-en-uzun-gunduz-nerede-yasanir3.jpg

EN UZUN GÜNDÜZ NEREDE YAŞANIR?

Türkiye’nin de Kuzey Yarımküre içerisinde bulunması sebebiyle 21 Aralık tarihinde en uzun gece yaşanacak. Kuzey kutup noktasında 21 Aralık tarihi sonrasında 6 ay gece yaşanmaya başlayacak. Kuzey Yarımküre için en uzun gece 21 Aralık tarihinde, en uzun gündüz ise 21 Haziran tarihinde yaşanıyor. 21 Aralık’ta yaşanacak gündönümü sonrasında geceler kısalmaya başlayacak. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gittikçe artar. Bu sebeple 21 Aralık tarihinde en uzun gündüz Hatay ilimizde yaşanır. Bu olayları takiben, 23 Eylül’de gece ve gündüz eşitlenir. 21 Haziran tarihinde yılın en uzun gündüzü yaşanacak.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.