Türkiye zeytin üretiminde dünya lideri oldu
Zeytincilikte son yıllarda gösterdiği atılımlarla dikkat çeken Türkiye, 2024/2025 döneminde sofralık zeytin üretiminde Mısır’ı geride bırakarak 700 bin tonluk rekolteyle dünya lideri oldu.
Zeytincilikte son yıllarda gösterdiği atılımlarla dikkat çeken Türkiye, 2024/2025 döneminde sofralık zeytin üretiminde Mısır’ı geride bırakarak 700 bin tonluk rekolteyle dünya lideri oldu. Böylece Türkiye, bu alanda uzun süredir zirvede yer alan ülkelerden biri olan Mısır’ın önüne geçti.
Zeytin ağacı sayısında da İspanya’nın ardından ikinci sırada bulunan Türkiye’de zeytin üretimi her yıl artarak önemli bir seviyeye ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) verilerine göre, 2001 yılında 99 milyon olan zeytin ağacı sayısı 2023 yılı itibarıyla 205 milyona çıktı. Aynı dönemde toplam zeytin üretimi ise 600 bin tondan 3 milyon 750 bin tona yükselerek yaklaşık altı kat arttı. Sadece son bir yılda üretimde yüzde 150 artış yaşandı.
ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİNDE DE DÜNYA İKİNCİLİĞİ
Sofralık zeytin üretimindeki başarıya paralel olarak zeytinyağı üretimi de 475 bin tona ulaşarak dünya ikinciliğine taşındı. Türkiye’yi sofralık zeytinde 600 bin tonla Mısır, 468 bin tonla İspanya takip etti.
"TESADÜF DEĞİL, HEDEFLENEN BİR BAŞARI"
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, gelinen noktayı değerlendirdi. 2007 yılında belirlenen hedeflerin birer birer gerçekleştiğini vurgulayan Tan, “Zeytin ağacı sayısını iki katına çıkardık, şimdi hedefimiz 250 milyon ağaç. Türkiye bu başarıyı tesadüfen elde etmedi, planlı ve sürdürülebilir bir büyümenin sonucudur” dedi.
Tan, Türkiye’nin zeytin ağacının anavatanı olduğunu anımsatarak, son yıllarda yapılan yatırımlar ve fidan destekleri sayesinde sektörün hızla büyüdüğünü ifade etti. Tan ayrıca, sektörde Avrupa Birliği benzeri destek ve regülasyon mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu da vurguladı. Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için fiyat dengelemeleri, depolama ve üretim desteklerinin önemine dikkat çekti.
"YERLİ ÇEŞİTLER KORUNMALI"
Tan, ithal zeytin fidanlarının yaygınlaştırılmasının, Anadolu’nun "zeytin ağacının anavatanı" kimliğine zarar verebileceğini belirtti. Türkiye’nin yerli fidan çeşitleri bakımından kendi kendine yeterli olduğunu belirten Tan, bu alandaki AR-GE çalışmalarının güçlü şekilde sürdüğünü söyledi.
Kaynak:Haber Merkezi/ gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.