Türkiye tarihinin en büyük depremi hangisidir? Erzincan depremi ne zaman oldu?

Türkiye tarihinin en büyük depremi hangisidir? Erzincan depremi ne zaman oldu?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da 9 saat arayla gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklükteki iki deprem, akıllara Türkiye’nin geçmiş yıllarda yaşanan büyük depremleri akıllara getirdi. Peki, Türkiye tarihinin en büyük depremi hangisidir?

Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke olma özelliği taşıyor. Dolayısıyla tarihi boyunca Türkiye’de birçok yıkıcı deprem meydana gelmiştir. Peki, Türkiye tarihinin en büyük depremi hangisidir? Erzincan depremi ne zaman oldu? İşte tüm detaylar:

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DEPREMİ

Türkiye'de yaşanan en büyük depremlerden en büyüğü olarak bilinen deprem 1939 yılında gerçekleşen Erzincan depremidir. 26-27 Aralık 1939 senesinde Erzincan'da şiddetli sarsıntılar yaşandı. 7,9 büyüklüğündeki depremde toplamda 32 bin 968 vatandaşımız hayatını kaybetmişti.

Erzincan depremi zamanından bir kare

ERZİNCAN DEPREMİ NE ZAMAN OLDU?

Türkiye’nin en yıkıcı depremi olarak tarihe geçen Erzincan depremi, 26-27 Aralık 1939 tarihinde meydana geldi. Büyüklüğü 7,9 olarak ölçülen deprem, merkez üssü Erzincan olmasına karşılık, Kelkit ovasına kadar hissedilmiştir. 400 kilometre mesafe boyunca yani Erzincan’dan Amasya’ya kadar uzanan deprem, güneyde Sivas ve kuzeyde ise Karadeniz’e kadar ulaşmıştır. Oluşan bu deprem sonrası, yetkililer tarafından toplamda 350 kilometrelik bir kırık oluştuğu bilgisi verilmiştir.

erzincan depremi kurtarma çalışmaları

ERZİNCAN DEPREMİNDE NELER OLMUŞTU?

1939 yılında meydana gelen Erzincan depreminde binlerce insanımız yaşamını yitirmişti. Toplam 52 saniye sallayan depremde 116 bin 720 bina yıkıldı. 32 bin 968 vatandaşımız yıkılan binaların altında kalarak vefat etti. Oluşan deprem sonrası tam net sayı bilinmese de yaklaşık 100 bin insanımız yaralı olarak kurtulmuştu. Bu deprem sonucu ve verileri itibariyle de dünyanın en büyük depremlerinden biri olarak sayıldı. Türkiye’de de bu zamana kadar kaydedilen en büyük deprem olma özelliği taşırken, bugün meydana gelen her depremde Erzincan depremi akıllara geliyor.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.