Türkiye depreme gebe: İşte Türkiye’nin deprem riski haritası
Uzmanlar, Türkiye'deki en riskli fay hatlarını belirleyerek önemli uyarılarda bulundu. Özellikle Marmara Bölgesi'ndeki yapı stokunun yetersiz olduğunu belirten bilim insanları, kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
Bilim insanları, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde yaptığı çalışmalarla Türkiye'deki fay hatlarının risk düzeyini gün yüzüne çıkardı. Uzmanlar, özellikle Marmara Bölgesi'nde bulunan fayların büyük bir deprem potansiyeline sahip olduğunu belirtti. 17 Ağustos depreminde enerjisini boşaltan Kuzey Anadolu Fayı'nın kısa vadede büyük bir deprem üretmeyeceği vurgulanırken, Pamukova-Geyve, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir çevresindeki fayların ise yüksek risk taşıdığı ifade edildi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ZORUNLULUĞU
Uzmanlar, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi ve bu doğrultuda tedbirler alması gerektiğini belirtti. Özellikle Marmara Bölgesi'nde birçok binanın mühendislik hizmeti alınmadan inşa edildiğini ve yapı stokunun yetersiz olduğunu vurgulayan bilim insanları, kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini ifade etti.
NÜFUS YOĞUNLUĞUNUN RİSKLERİ
Bilim insanları, nüfus yoğunluğunun belli bölgelerde toplanmasının deprem riskini artırdığını belirterek, nüfusun daha geniş coğrafyaya yayılması gerektiğini söyledi. Bu sayede olası bir büyük depremde etkilenebilecek insan sayısının azalacağı vurgulandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.