Türkiye cayır cayır yanacak: Uzmanlar tarih verdi

Türkiye cayır cayır yanacak: Uzmanlar tarih verdi

Geçen yıl Türkiye’de yaşanan kavurucu sıcakların ardından kış ayları çok kurak geçmişti. Uzmanlar, bu yıl geçen sene yaşanan sıcaklıkların daha da artmasını beklediklerini söyleyerek tarih verdi.

Kuraklıkla mücadele eden Türkiye'ye kötü haber geldi. Geçtiğimiz yıl yaz aylarında yaşanan kavurucu sıcaklıkların ardından bu yıl sıcaklıkların daha da artması beklendiği ifade edildi. Milliyet'te yer alan habere göre, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden iklim bilimci Prof. Dr. Barış Önol, mayıs ayında hava sıcaklığının ortalamanın 1 ila 2 derece üzerinde olacağını ifade etti.

Prof. Önol, "Bazı istasyonlarda büyük ihtimalle yeniden mayıs ayı rekorları kırılabilir. Şu an bazı istasyonlarda sıcaklık rekorları kırıldı. Yaz mevsimi de aynı şekilde. Dünyadaki tüm meteoroloji enstitülerinin simülasyonları, bu yazın çok sıcak geçeceği yönünde. Geçen sene Türkiye’de 49,5 dereceleri gördük, Eskişehir’de sıcaklıkta Türkiye rekoru kırıldı. Bu yıl da çok sıcak olacağı tahminleri var. Enstitülerin hemen hepsi sıcaklık artışı eğilimine işaret ediyor. Korkutucu ve sıkıntılı. Modellerin ortaya koyduğu tahminler, önceki aylardaki gibi tutarsa normallerin çok üzerinde sıcaklıklarla karşı karşıya kalacağız." ifadelerini kullandı.

sicaklik.jpg

OZON DELİĞİNİN BÜYÜME TEHLİKESİ

Bilim adamları, güney kutbunun bulunduğu Antarktika'daki yaban hayatının, ozon deliğinin büyümesi nedeniyle risk altında olduğunu belirledi. Ozon deliğinin büyümesiyle güneşten daha fazla gelen ultraviyole radyasyon ışınlarının, insanlarda cilt kanserini ve katarakt riskini artırdığı biliniyor.

İklim profesörü Sharon Robinson, Antarktika'da yaşayan penguenler, foklar ve diğer yaban hayatı canlıları için şu değerlendirmeyi yaptı: "Kürk ve tüylerle kaplı canlıların muhtemelen UV-B ışınlarından korunacağını düşünüyoruz. Ancak bu ışınlar Antarktika'daki hayvanlar için çok büyük göz hasarı riski oluşturuyor."

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.