Türk savunma sanayisi gururlandırıyor! İşte son 5 ayda atılan 172 caydırıcı adım

Türk savunma sanayisi gururlandırıyor! İşte son 5 ayda atılan 172 caydırıcı adım

Sahip olduğu mühendisler, şirketler ve sanayi ekosistemiyle birlikte büyüyen Türk savunma sanayisi, global arenadaki yükselişine tüm hızıyla devam ederken ülke güvenliğinde de yeni bir seviyeye ulaşıyor.

Türk savunma sanayisi şirketleri, askeri ürün ve platformların yanı sıra stratejik alanlarda da dışa bağımlılığı en aza indirgemek için başarılı çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu kapsamda yerli ve milli üretimin arttırılmasına yönelik projeler tek tek devreye alınıyor.

SON 5 AYDA 172 CAYDIRICI HAMLE

Türk savunma sanayisi, dışa bağımlılığın, stratejik ve teknolojik ürünlerin ithalatının önüne geçerek, ürünlerin yerlileşme ve millileşmesi, bakım onarım ve lojistik riskleri ile maliyetlerini güvence altına alıyor. Burada elde edilen altyapı ve beşeri sermaye birikimiyle teknolojik bağımsızlık inşa ediliyor. Hava savunma ve füze sistemlerinden silahlı insansız hava araçlarına, uzay çalışmalarından elektronik harp sistemlerine kadar son 5 ayda atılan 172 adımı sizler için derledik. İşte Türk AR-GE ordusunun son 5 ayda attığı o adımlar…

savunma.jpg

1. SSB tarafından Türkiye'ye teknolojik üstünlük kazandıracak ürün ve sistemlerin geliştirilmesinde ihtiyaç duyulan insan kaynağı yetkinlik envanterlerinin geliştirilmesi, sektörde yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik platformların hayata geçirilmesi amacıyla Milli Yetkinlik Hamlesi projesi başlatıldı.

2. Türk şirketlerin son dönemde geliştirdiği yerli ve milli silahlardan oluşturulan ve yapay zeka desteğiyle birbirine entegre edilecek 'Çelik Kubbe' projesi, Türkiye'yi havadan gelecek tehditlere karşı etkin şekilde koruyacak.

3. Savunma Sanayii İcra Komitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Toplantıda, Türk savunma sanayisinin eriştiği seviye, gelecek hedefleri ve kritik projelere ilişkin değerlendirmelerde bulunularak kritik projelere ilişkin çeşitli kararlar alındı.

4. ABD merkezli dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen "Defense News Top 100"deki Türk şirketi sayısı 5'e yükseldi. Geçen yıl 47. sırada bulunan ASELSAN 42. sıraya, 58. sırada bulunan TUSAŞ 50. sıraya, 100. sırada bulunan ASFAT ise 94. sıraya yükseldi. Böylece listeye giren tüm Türk şirketleri geçen yıla göre sıralarını yükseltti.

5. Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız hava aracı 'Aksungur', milli motor 'TEI-PD170' ile 100'üncü uçuşunu gerçekleştirdi.

6. BAYRAKTAR TB3 PT-1'in 64,65 ve 66'ıncı, TB3 PT-2'nin 24,25 ve 26'ıncı uçuş testleri başarıyla tamamlandı.

7. Savunma ve Havacılık Sanayisi ihracatımız Temmuz ayında 431 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk 7 aydaki ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.4'lük bir artış sergileyerek 3 milyar 315 milyon dolar olarak gerçekleşti.

8. GÖKSUR Projesi kapsamında IIR Güdümlü BOZDAĞAN-DH Füzesi'nin ilk Kanister çıkış hızı testleri Ankara Rüzgar Tüneli'nde başarıyla tamamlandı.

9. Bayraktar KALKAN DİHA, Orta Menzil Haberleşme Testi kapsamındaki 41. uçuşunda 40 km menzile ulaştı, 2 saat 30 dakika havada kaldı.

10. Bayraktar KIZILELMA'nın üçüncü prototipi (PT-3) 2. taksi testini başarıyla gerçekleştirdi.

11. SSB ile ASELSAN arasında imzalanan Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemi Mod 5 (IFF) Tedarik ve Tersine IFF Geliştirme Projeleri kapsamında, IFF Mod 5 sistemlerinde geçici kabul faaliyetleri tamamlandı.

12. HAVELSAN, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'nda (YSK) başlattığı KOVAN İnsan Kaynakları Dönüşüm Projesi'ni tamamladı.

13. TUSAŞ ve ALTINAY Savunma Teknolojileri'nin iştiraki TAAC Havacılık, Emerson'un Test ve Ölçüm Birimi ile "İş Birliği Protokolü" imzaladı.

14. MKE tarafından hibrit tahrik sistemi ve milli yazılımlar ile donatılan T-155 K/M E-FIRTINA Obüsü GÜRHAN atış testlerini başarıyla tamamladı.

15. STM, Siber Vatan Programı Bootcamp etkinliğinde Cyrops ile STM CyberRange ürününün geliştirilmesi için İş Birliği Protokolü imzaladı.

16. MİLKAB, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile savunma sanayi alanında da kullanılan "ısıyla daralan makaronu" askeri standartlara uygun şekilde milli imkanlarla üretecek.

17. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından organize edilen Siber Küme-Siber Vatan Bootcamp başarıyla tamamlandı.

18. GÖKBEY, Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı kapsamında gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

19. Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nda TUSAŞ, TEI ve GE Aeroscope arasında Jet Eğitim Uçak Programı HÜRJET için iş birliğini genişletmek amacıyla Mutabakat anlaşması imzalandı.

20. Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nda TÜRKSAT, THY ve TCI arasında Stratejik İş Birliği Anlaşması imzalandı. İmzalanan anlaşma kapsamında; THY uçaklarına TÜRKSAT tarafından sınırsız, kesintisiz ve daha hızlı internet hizmeti ücretsiz olarak sunulabilecek.

21. CTECH, kazaya dayanıklı kokpit ses ve görev veri kaydedici cihaz olan "Kara Kutu" çözümünü, Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nda ilk kez duyurdu.

22. Bayraktar KIZILELMA PT-3 Motor Çalıştırma Testi'ni başarıyla gerçekleştirdi.

23. AKINCI TİHA'dan yapılan yerli ve milli MAM-T IIR/TV, MAM-C Akıllı Mühimmatlar ve TEBER Güdüm Kiti Atış Testleri başarıyla gerçekleşti.

24. Bayraktar TB3 PT-1, 62. ve 63. uçuş testini, Bayraktar TB3 PT-2, 20. uçuş testini başarıyla tamamladı.

25. Bayraktar KALKAN DİHA, 40. Sistem Tanımlama Testi kapsamında 2 saat 30 dakika havada kaldı.

26. ALTINAY, Türk Donanması için JP-5 Yakıt Transfer ve Servis Sistemi geliştirdi. Sistem yakıtın filtrelenmesi ve depolanması gibi işlevleri de yerine getirebiliyor.

27. TÜBİTAK BİLGEM ve ERBAB iş birliğiyle geliştirilen Metal Mayın Dedektörü OZAN'ın 3. paket üretimine başlandı.

28. STM'nin Simülasyon Tabanlı Karar Destek Sistemi, NATO Tatbikatı'nın operasyonel deneyleme safhasında başarıyla kullanıldı.

29. HAVELSAN, Enerji Bakanlığı'nın dijitalleşmesine katkı sağlamak için Enerji Bulut Projesi'ni hayata geçirdi.

30. Muhtelif miktarda T-70 Genel Maksat Helikopteri'nin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlandı.

31. Muhtelif miktarda Sabit Kanatlı Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı'nın (BAHA) muayene ve kabul faaliyeti tamamlandı.

32. SEFINE SHIPYARD tarafından inşa faaliyetleri devam eden NB67-6500 m3 Canlı Balık Taşıma Gemisi'nin havuza alım operasyonu başarıyla gerçekleştirildi.

33. HAVELSAN, HIVEMIND AB Ufuk Avrupa Programı'nda 62 proje içerisinden 15 tam puan almayı başardı.

savunma-2.jpg

34. Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 50 derece doğu test yörüngesine yerleşerek antenlerini açtı ve test aşamasına geçti.

35. TEKNOFEST takımlarından İTÜ Hyperbee Takımı, İsviçre'de düzenlenen EHW Hyperloop yarışmasında üç alanda ödül kazandı.

36. HAVELSAN tarafından geliştirilen gerçek zamanlı tanımlanmış hava resmi üretme, gözetleme, silah kontrol ve bazı simülasyon fonksiyonlarına sahip KARTAL Komuta Kontrol Yazılımı, katıldığı ilk NATO Tatbikatı'nda sertifikasyona hak kazandı.

37. Farklı araç konfigürasyonlarında tüm sahalardaki mini-mikro İHA, EYP gibi tehditlere karşı ASELSAN tarafından geliştirilen KANGAL Elektronik Harp Sistemi ailesinin teslimatları devam ediyor.

38. Bayraktar TB3, 61. Orta İrtifa Tanımlama ve Performans Test Uçuşunda 24 saat havada kalarak toplamda 535 saatlik uçuş saatine ulaştı.

39. OTOKAR tarafından üretilen 4x4 tekerlekli zırhlı araç COBRA II, Suudi Arabistan'a ihraç edildi.

40. HAVELSAN, Airbus A320 tipi ilk simülatörünü IFTC'ye teslim etti.

41. BOTAŞ'ın çalışmalarında kullanılmak üzere Deniz Temizlik ve Petrol Toplama Gemisi, ASFAT tarafından üretilecek.

42. Türk mühendisliğinin başarılı çalışmaları ile geliştirilen, ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, Cape Canaveral Uzay Üssü'nde gerçekleşen Fırlatma Töreni akabinde uzaya gönderildi.

43. ASELSAN ile ROKETSAN arasında hava savunma füze alt sistemleri tedariki kapsamında toplam bedel artışı 59.143.396 avro tutarında bir sözleşme değişikliği imzalandı.

44. ASELSAN, uluslararası bir müşterisinin son kullanımı için hava savunma sistemleri ihracatına yönelik 20.3 milyon ABD doları tutarında yurt dışı satış sözleşmesi imzaladı.

45. ALTINAY SAVUNMA, "İstif Sınıfı" gemilerde kullanılacak Kritik Alt Sistemlerin tedarikine yönelik olarak 10 milyon 750 bin avro bedelli sözleşme imzaladı.

46. STM tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Havan Mühimmatı Taşıyan Döner Kanatlı İnsansız Hava Aracı (İHA) BOYGA, ilk ihracat başarısına imza attı.

47. Bayraktar TB2 SİHA'nın 2'nci protipi 19'uncu test uçuşu kapsamında "Orta İrtifa Sistem Tanımlama ve Performans Testi"ni başarıyla tamamladı.

48. BAYKAR Bayraktar AKINCI TİHA, ASELSAN-TÜBİTAK SAGE Gözde Güdüm Kiti ile gerçekleştirdiği atışta hedefini tam isabetle vurdu.

49. TUSAŞ tarafından üretilen Jet Eğitim Uçağı HÜRJET, 79'uncu sortisini başarıyla gerçekleştirerek 30.000 feet irtifada 0.9 mach hıza ulaştı.

50. Muhtelif miktarda "DROPS Tekerlekli Konteyner Taşıyıcı Aracı"nın muayene ve kabul faaliyetleri tamamlandı.

51. FNSS tarafından yerli imkanlarla üretilen PARS III 8x8 zırhlı muharebe araçları, Umman Kraliyet Kuvvetleri'nin amfibi çıkartma tatbikatında boy gösterdi.

52. Endonezya Kara Kuvvetleri Heyeti, ROKETSAN tarafından geliştirilen KHAN (BORA) Balistik Füzesi'nin atış testine katıldı.

53. NUROL TEKNOLOJİ tarafından üretilen Göğüs Plakası çözümleri ABD'nin sertifikalı ürün listesine girdi.

54. STM ana yükleniciliğinde Ukrayna Donanması için inşa edilen ilk Ada Sınıfı Korvet Hetman Ivan Manzepa (F-211) deniz kabul testlerine devam ediyor.

55. Türkiye'nin ilk yapay zeka lisesi TEKNOPARK İSTANBUL'un liderliğinde kurulacak.

56. Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatı Haziran ayında 563 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk 6 aydaki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre %21.6'lık bir artış ile 2 milyar 883 milyon dolar oldu.

57. Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında Elektronik Harp Sistemlerine yönelik toplam bedeli 109.700.953 ABD Doları tutarında sözleşme imzalanarak yürürlüğe girdi.

58. ASELSAN tarafından uzman tıp personelinin kullanımına yönelik geliştirilen Manuel Harici Defibrilatör Cihazı Heartline Pro, dünyanın en prestijli yarışması Red Dot Design Award tarafından tasarım ödülü almaya hak kazandı. Enhanced ASELSAN Simulator (EAS) Modüler Konsol Projesi de Konsept Tasarım Kategorisi'nde ödüle layık görüldü.

59. Radarsan Radar Teknolojileri tarafından üretilen yapay zeka destekli yerli ve milli "Mobil Hız Tespit Sistemi" Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hız ihlal yazılımına entegre edildi.

60. Bayraktar TB3, 57. test uçuşunda Rampa Kalkış Testi gerçekleştirildi.

61. MİLSOFT'un askeri sistemler arasında güvenli bilgi alışverişi taktik veri bağlantıları sağlamak amacıyla geliştirdiği simülasyon, test ve eğitim yazılımı TDLSim, CWIX 2024 Tatbikatı'nda NATO sistemleriyle uyumlu şekilde görev yaptı.

62. SEDEF Tersanesi tarafından üretilecek olan İstif Sınıfı Fırkateyn MİLGEM 10'un sac kesimi gerçekleştirildi.

63. Dünyanın her noktasından görüntü alabilen Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözdem uydusu İMECE, 588 milyon km uzaklıktaki Jüpiter'i görüntüledi.

64. TEKNOFEST yarışmacılarından İTÜ RAKE, Almanya'da gerçekleşen ELROB 2024 Kara Robotu Yarışması'nda Arama-Kurtarma kategorisinde üniversite takımları arasında 2'nci, genel sıralamada 5'inci oldu.

savunma-3.jpg

65. ASELSAN'ın kısa menzilli hava savunma sistemi ürünleri, NATO Ramstein Legacy 2024 Entegre Hava ve Füze Savunma Tatbikatı'nda kullanılarak Türkiye'nin NATO unsurları ile entegre hava savunma tatbikatını gerçekleştiren ilk kısa menzilli hava savunma sistemleri oldu.

66. TEI-TS1400 Motoru, seri imalat aşaması için gerçekleştirilen olgunlaştırma testleri kapsamında 1740 BG rekor güç seviyesine ulaştı.

67. Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi kapsamında milli olarak geliştirilen TEI-PD170 motoruyla havalanan Bayraktar TB3 SİHA; 36.310 feet irtifaya çıkarak bugüne kadarki en yüksek irtifasına ulaşmış oldu.

68. HAVELSAN, Türk Hava Yolları bünyesindeki geniş gövdeli uçak filosu için uçak içi eğlence sisteminin tasarımı ve üretimine yönelik TCI Aircraft Interiors ile İş Birliği Anlaşması imzaladı.

69. ASELSAN tarafından geliştirilen KORKUT Hava Savunma Top Sistemi ve Silah Tespit Radarı, mühimmat ve İHA saldırılarına karşı sınır bölgesinde görevini başarıyla sürdürüyor.

70. ROKETSAN tarafından geliştirilen TAYFUN Balistik Füzesi'nin testleri başarıyla devam ediyor.

71. PNS BABUR (F-280) anavatanı Pakistan'a ulaştı. ASFAT tarafından 2020 senesinde inşasına başlanan Ada Sınıfı Korvetlerden ilki Karaçi Tersanesi'nde törenle karşılandı.

72. SEFİNE Tersanesi, sıfır emisyon ve yüzde yüz elektrik ile çalışan gemi üretti.

73. KEYVAN Havacılık, Çin Havacılık Endüstrisi'ne yönelik uçuş operasyonlarına destek hizmetleri sunan Mainline Flight and Operation Support Services ile Mutabakat Anlaşması (MoU) imzaladı.

74. ASELSAN ve ULAK Haberleşme, NATO'nun en büyük birlikte çalışabilirlik tatbikatı CWIX 2024'e katılım sağladı.

75. Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın fırlatma testleri ABD'deki SpaceX tesislerinde devam ediyor.

76. ASPİLSAN Enerji 40'tan fazla farklı tipte uçak, helikopter, İHA ve SİHA'lar için batarya tasarlayıp üretiyor.

77. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vefa Havacılık Takımı, ABD'de düzenlenen roket yarışması "Spaceport America Cup'24"ten birincilik ödülüyle döndü.

78. TEKNOFEST yarışmacıları, Student Unmanned Aerial Systems'24 finalinde yarışmaya hak kazandı. Yarışmaya dahil olan takımlardan İTÜNOM UAV 2'nci ATLAS UAV 5'inci oldu.

79. HAVELSAN, Romanya'nın "Entegre Deniz Sınır Gözetleme Sistem Modernizasyonu Projesi" ihalesini kazandı.

80. SEFİNE Tersanesi, 56. gemisini Norveç'e uğurladı.

81. MKE, Amerikan pazarına yönelik 30 milyon doların üzerinde yarı-otomatik hafif silah satışı için sözleşme imzaladı.

82. HİSAR-A ve HİSAR-O, Hava Savunma Komuta Kontrol Tatbikatı'nda görev aldı.

83. ULAK Haberleşme, iki yılda 90'dan fazla uluslararası patent başvurusu yaparak ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) ile Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) toplam 17 patentin tescilini almayı başardı.

84. Borsa İstanbul'da işlem gören savunma sanayi şirketleri yılbaşından bu yana yaklaşık olarak 72,3 milyar TL tutarında yeni sözleşme imzaladı.

85. Ülkelerin NATO'ya verdiği resmi verilerle hazırlanan "NATO Ülkeleri Savunma Harcamaları (2014-2024) Raporu" yayımlandı. Rapora göre Türkiye, 2024 yılında 22,776 milyar dolar ile GSYH'sinin %2,09'unu savunma harcamaları için kullanacak.

86. MKE ve Özbekistan Savunma Sanayii Ajansı stratejik iş birliğini artırmak üzere anlaşma imzaladı.

87. Milli Roket Takımları, Türkiye'yi uluslararası arenada temsil ediyor. Amerika'da düzenlenen Spaceport America Cup'24 yarışmasına katılmaya hak kazanan Eternel Rocket ve İTÜ Lagari Thrust Rocket Team, Milli Takımları Destek Programı'nın bir parçası olarak Türkiye'yi temsil edecek.

88. İstanbul Teknik Üniversitesi Rover Takımı, University Rover Challenge'ta 102 takım arasında 15'inci oldu.

89. SSB, Malezya Savunma Bakanlığı ile savunma sanayi alanındaki ürünlerin tedariğine yönelik ilk devletlerarası anlaşmayı (MoU) imzaladı. STM'nin Malezya'da inşa edeceği Kıyı Görev Gemisi Projesi'nin Kabul Mektubu Teslim Töreni gerçekleştirildi.

90. ASELSAN ile TUSAŞ arasında savunma ve uzay alanında 110 milyon dolarlık sözleşme imzalandı.

91. ASELSAN ve ROKETSAN arasında Füze Alt Sistemleri ile Arayıcı Başlık üretimi konusunda bedeli 20.149.637,46 ABD doları, 45.697.336,60 avro ve 476.316.251 TL olan sözleşmeler ve sözleşme değişiklikleri imzalandı.

92. ASELSAN, TUSAŞ'tan Özgün Helikopter Projesi kapsamında aviyonik ekipman tedariğine yönelik toplam bedeli 48 milyon 760 bin dolar tutarında sipariş aldı.

93. ASELSAN, Asya ve Orta Doğu'da yerleşik müşterilerinin son kullanımı için toplam bedeli 79.28 milyon ABD doları tutarında yurt dışı satış sözleşmeleri imzaladı.

94. DASAL Havacılık ile PM Arms & Ammunition arasında İş Birliği Anlaşması imzalandı. Anlaşma, DASAL'ın özellikle Malezya'daki ihracat potansiyelini artırmayı ve ticaret faaliyetlerini geliştirmeyi amaçlıyor.

95. Konya Karapınar'da yoğun GPS karıştırmasına rağmen F-16'dan atılan ASELSAN TOLUN Mühimmatı, hedefi yüksek hassasiyetle vurdu.

96. Bayraktar TB3, 53. uçuşu kapsamında Rampadan Uçuş Testi'ni başarıyla gerçekleştirdi.

97. MKE tarafından üretilen BORAN, Bangladeş kabul heyeti tarafından Karapınar Atış Alanı'nda yapılan sevkiyat öncesi test ve muayene işlemlerini başarıyla tamamladı.

98. BAYKAR'ın Mini Akıllı Seyir Füzesi Bayraktar KEMANKEŞ, ikinci sistem doğrulama testini başarıyla tamamladı.

99. STM'nin KARGU Kamikaze İHA'sı Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan Özel Kuvvetleri'nin katılımıyla Azerbaycan'da gerçekleştirdiği "Kafkas Kartalı 2024" tatbikatında hedefini tam isabetle vurdu.

100. ASFAT ana yükleniciliğinde yürütülen proje kapsamında Gürcistan Savunma Bakanlığına 46 adet BMC Otomotiv üretimi VURAN 4x4 araç ihraç edildi.

101. ASFAT ile AIROD/Malezya arasında A400M, S-70A, CN-235 ve C-130 uçaklarının teknik ve lojistik hizmetlerine ilişkin "İş Birliği Çerçeve Anlaşması" imzalandı.

102. ANADOLU Tersanesi ile Türk Loydu arasında 8 adet yeni tip Süratli Çıkarma Gemisi (LCT) için sözleşme imzalandı.

savunma-4.jpg

103. Sivil ve askeri kablo, konnektör, kablaj (harness) ve benzeri ürün ve teknolojilerin tasarımı ve üretimi amacıyla ADIYAMAN KABLO ve KONNEKTÖR A.Ş. kuruldu.

104.Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni kapsamında Savunam ve Havacılık Sanayii Sektör Ödülü BAYKAR'ın oldu.

105.TİM tarafından açıklanan verilere göre MKE, "Türkiye'nin İhracatını En Çok Artıran ve En Hızlı Yükselen Firma" olarak seçildi.

106. TEI, iletişim alanında öne çıkan ve yenilikçi çalışmaları ödüllendiren "Hermes Creative Awards"tan 4 uluslararası ödül kazandı.

107. Savunma ve havacılık sanayi ihracatımız mayıs ayı itibarı ile 876 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk 5 aydaki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9'luk bir artış göstererek 2.215 milyar dolar olarak gerçekleşti.

108. SSB liderliğinde, dost ve müteffik ülkelerin askeri istihkam birimlerinden temsilcilerinin katılımıyla "Geniş Sulu Açıklıklardan Geçiş Kabiliyet Gösterimi" etkinliği Kırklareli'nde gerçekleştirildi.

109. TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA III, 8. Sorti Uçuş Testi'ni HÜRJET'in kol uçuşunda gerçekleştirdi. 50 dakika süren uçuşta 7.000 feet irtifa ve 165 knot hıza ulaşıldı.

110. Bayraktar AKINCI TİHA'dan yapılan TV ve Lazer Arayıcı Başlıklı İHA-122 Süpersonik Füzesi test atışları başarıyla gerçekleştirildi.

111. Bayraktar TB3, 47. uçuşunda Rampadan Kalkış Testleri'ne devam etti.

112. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 İHA'nın 1. prtotipi 48. ve 49. test uçuşunu, 2. prototipi ise 11. test uçuşun başarıyla gerçekleştirdi. Toplam uçuş saati 416 saate ulaştı.

113. Bayraktar AKINCI TİHA, TOLUN Minyatür Bomba ile İHA-230 Havadan Atılan Balistik Füze'nin atış testlerini başarıyla gerçekleştirdi.

114. METEKSAN SAVUNMA tarafından üretilen yeni nesil Yara Savunma Simülatörü DCSIM, Endonezya Deniz Kuvvetleri envanterine girdi.

115. Türkiye'nin ilk yerli ve mili haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, uzay yolculuğu kapsamında ABD'ye gönderildi.

116. Bayraktar AKINCI TİHA, İHA-230 Havadan Atılan Balistik Füze'nin yeni bir test atışını tam isabetle gerçekleştirdi.

117. Yeni Tip Denizaltı Projesi'nin 3. Denizaltısı MURATREİS yüzer havuza alındı.

118. SSB tarafından başlatılan DESAN ve ÖZATA Tersaneleri İş Ortaklığı'nda yürütülen Akaryakıt Gemisi (AGEM) Tedariki Sözleşmesi kapsamındaki son gemi olan Y163 denizle buluştu.

119. ASISGUARD, KZ Mekatronik ile yaptığı iş birliği kapsamında bir dizi yeteneğe sahip FPV Dron SAGAN'ı geliştirdi.

120. ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde önemli adetlerde bulunan KORKUT Hava Savunma Top Sistemi için ihracat sözleşmesi imzaladı.

121. TROMOTOR ve 5. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü arasında, "Yerli Uçak Motoru Geliştirmesi Projesi" kapsamında İş Birliği Protokolü imzalandı.

122. ALTINAY Savunma Teknolojileri, zırhlı kara araçlarına yönelik yardımcı alt sistemlerin üretimi kapsamında 4 milyon 950 bin dolarlık sözleşme imzaladı.

123. OSTİM OSB ve Özbekistan Cumhuriyeti Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesi Yatırım Sözleşmesi imzalandı.

124. Yerli ve milli platformlar ile sistemlerin yer aldığı EFES 2024 Tatbikatı 45 ülkeden, 1.500'den fazla yabancı katılımı ve 11.000 askeri personelin katılımı ile başarıyla tamamlandı.

125. ASFAT tarafından inşa edilen PN MİLGEM Korvetlerinin ilki olan PNS Babür artık açık denizlerde görevini sürdürecek.

126. FNSS, Türkiye'de 2023 yılında Patent İş Birliği Anlaşması (PCT) kapsamında en fazla başvurusu yayınlanan firmalar sıralamasında ilk 10'a girdi.

127. Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda muhtelif miktarda T-70 Genel Maksat Helikopteri'nin muayene ve kabul faaliyeti tamamlandı.

128. ASELSAN, MİLGEM Savaş Sistemleri Sözleşmesi kapsamında TAIS Ortak Girişimi ve STM İş Ortaklığı ile sözleşme değişikliği imzalayarak MİLGEM 9-12 gemileri için savaş sistemleri ve faydalı yükleri sözleşmeye dahil etti.

129. REPKON, ABD'de kurduğu üretim hattında yeni otomasyon ve ileri üretim teknikleriyle 60 ila 155 milimetrelik topçu mermisi üretecek.

130. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB2, test uçuşlarında otonom fıçı fonosu manevrasını başarıyla gerçekleştirerek dünya havacılık tarihinde bir ilke daha imza attı.

131. ASELSAN'ın Radyo Navigasyon Ekipmanı ARVEN'in HÜRJET'e entrgrasyonu tamamlandı.

132. HAVELSAN, THY ile yürütmekte olduğu sözleşme kapsamında 5. Airbus A320 Simülatörü'nün teslimatını gerçekleştirdi.

133. TEKNOFEST 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana'da gerçekleşecek.

134. Muhtelif miktarda Mini Akıllı Mühimmat (MAM-L), Orta Menzilli Tanksavar (OMTAS) Silah Sistemi, Kaska Entegre Görüntüleme Sistemi (AVCI) ile Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz'in (ÇBSMT) muayene ve kabul faaliyetleri tamamlandı.

135. BAYKAR tarafından geliştirilen Fergani Uydusu'nun, hidrojen peroksit uzay motorunun ateşleme testi gerçekleştirildi.

136. MİLGEM-06/07/08 (İstif Sınıf Fırkateyn) inşa projesi kapsamında SEDEF Tersanesi tarafından inşa edilen MİLGEM-07, TCG İZMİT'in (F-517) ilk bloğu %70'in üzerinde donatım seviyesi ile kızağa alındı.

137. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 PT-2 Keşan İntikal Uçuşu ve Bayraktar TB3 PT-1 41. ve 42. test uçuşları ile toplamda 382 saatlik uçuş süresine ulaşıldı.

138. Sistem Tanımlama ve Performans Testleri'ni tamamlayan Bayraktar TB3, Bayraktar AKINCI'nın kol uçuşunda Çorlu Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nden Keşan'a ulaştı.

savunma-5.jpg

139. TUSAŞ tarafından üretilen Filipin Hava Kuvvetleri için üretilmiş olan 2 adet T-129 Atak Helikopteri, 17 Mayıs 2024 tarihinde Atienza Havva Üssü'nde düzenlenen törenle Filipin Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi.

140. BAYKAR tarafından üretilen Bayraktar Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter enkaz bölgesini başarıyla tespit edip, Türkiye'deki görevine döndü.

141. ASELSAN'ın geliştirdiği Milli Görev Bilgisayarı ile uçan F-16 ÖZGÜR, 15.000 feet irtifadan LGK-82 ve LGK-84 ile test atışları gerçekleştirdi.

142. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 PT-1, Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama Sertifikasyon ve Performans Testi kapsamında 38, 39 ve 40. Test uçuşları başarıyla gerçekleştirerek toplamda 357 saat uçuş süresine ulaştı.

143. ROKETSAN'ın omuzdan atılan füzesi SUNGUR, test atışlarında hedefini başarıyla vurdu.

144. ROKETSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçildi ve denizaltılarımıza teslimatına başlandı.

145. UNIROBOTOTICS'in TRAKON LITE Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi (UKSS), HAVELSAN'ın BARKAN insansız kara aracına entegre edildi.

146. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 İHA'nın 1. protipi 36. ve 37. test uçuşunu, 2. protipi ise 7. ve 8. test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Toplam uçuş saati 343 saate ulaştı.

147. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI, 30 bin feet irtifadan, ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 ile işaretlenen deniz üstündeki sabit hedefi, ROKETSAN MAM-T ile tam isabetle vurdu.

148. ASELFLIR-500 EO/IR/LD kamera testleri kapsamında, BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB2, ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 ile işaretlenen hedefini, ROKETSAN KMC + CİRİT ile başarıyla vurdu.

149. ASELFLIR-500 EO/IR/LD kamera testleri kapsamında, BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB2, ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 ile işaretlenen hedefi ROKETSAN MAM-L ile vurdu.

150. TUSAŞ tarafından gerçekleştirilen Milli Muharip Uçak KAAN, ikinci uçuşunu 6 Mayıs'ta gerçekleştirdi. Yeni boyalı hali ile ilk uçuşunu yapan KAAN, 14 dakika havada kalırken 10.000 feet irtifa ve 230 knot hıza ulaştı.

151. SARSILMAZ tarafından geliştirilen SAR9 ürün ailesinin Özel Kuvvetler için tasarlanan SOCOM tabanca modeli, ABD Teksas'taki Galveston Polis Departmanı'nın görev silahları arasına girdi.

152. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacına yönelik muhtelif miktarda NEFER Kuleli Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) ile DROPS aracının testleri tamamlandı.

153. Bayraktar TB3, 34. ve 35. uçuş Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama ve Performans Testi'nde 372 saat havada kalarak, 33.000 feet yüksekliğe ulaştı. Bu uçuşla Bayraktar TB3, PD170 yerli motoru ile çıkılan en yüksek irtifaya ulaşmış oldu.

154. TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET İleri Seviye Jet Eğitimi ve Hafif Taarruz Uçağı, 63G ile yüksek performans manevralarına başarıyla devam ediyor.

155. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 PT-2 Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama ve Performans Testi kapsamında 4. uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

156. M60T tanklarında dış ortam gözetlemesi için kullanılan Optik Teleskopik Periskop, ASELSAN tarafından millileştirildi.

157. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB3, 28. uçuş testinde, Tam Yükte Kalkış-İniş Performans Testi'ni başarıyla gerçekleştirerek, toplamda 249 saatlik uçuş süresine ulaştı.

158. KALE ARGE tarafından yerli imkanlarla geliştirilen turbojet füze motoru KTJ-3700 test faaliyetini başarıyla gerçekleştirdi.

159. ASELSAN tarafından geliştirilen Radar Arayıcı Başlık Yalın Hattı ilk ürünlerini verdi.

160. FNSS tarafından geliştirilen PARS IV 8x8'in, 35 mm'lik TEBER-35 Uzaktan Komutalı Kulesi ile stabilizasyon ve atış testleri başarıyla gerçekleştirildi.

161. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar KALKAN DİHA'nın 30'uncu test uçuşu BAYKAR BG-160 kamerasıyla başarıyla gerçekleştirildi.

162. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI 50.000 uçuş saatini tamamladı.

163. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB3'ün iki protipi, hafta boyunca testlerde toplam 272 saat 47 dakika uçuş süresine ulaştı.

164. BAYKAR tarafından geliştirilen KEMANKEŞ 2 Mini Akıllı Seyir Füzesi'nin test süreci başladı.

165. Taşınabilir Elektronik Taaruz Sistemi (MİLKAR) ve Temel Eğitim Helikopterlerinin testleri tamamlandı.

166. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA, ROKETSAN tarafından üretilen 2 adet TEBER Güdüm Kiti ile atış gerçekleştirdi.

167. İstanbul Tersanesi Komutanlığı ve MKE tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen 76/62 mm Milli Deniz Topu'nun ilki, TCG AKHİSAR'a entegre edilerek liman ve deniz testlerine hazır hale getirildi.

168. TUSAŞ tarafından üretilen HÜRJET, ilk uçuşunu 25 Nisan 2023'te gerçekleştirdi. İlk uçuşundan bu yana HÜRJET: 50 sorti uçuş, 39 saat 44 dakika uçuş süresi, 15 bin fit irtifaya ulaştı.

169. BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB3, Yüksek irtifa Sistem Tanımlama ve Performans Testi kapsamında gerçekleştirdiği 32. uçuşunu başarıyla tamamlayarak toplam 305 saatlik uçuş süresine ulaştı.

170. ASELSAN tarafından geliştirilen muhtelif miktarda Taşınabilir Elektronik Taarruz Sistemi'nin (MİLKAR) testleri tamamlandı.

171. DELTA V Uzay Teknolojileri, Sonda Roketi Uzay Uçuş Testi'ni Sinop'ta gerçekleştirdi.

172. TUSAŞ tarafından üretilen T625 GÖKBEY Helikopteri TEI tarafından gerçekleştirilen TS1400 Turboşaft Motoru ile ilk test uçuşunu 22 Nisan 2024'te gerçekleştirdi

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.