Türk Kızılay’ı devlet mi özel mi? Türk Kızılay’ı kime ait? Türk Kızılay devlet kurumu mu?

Türk Kızılay’ı devlet mi özel mi? Türk Kızılay’ı kime ait? Türk Kızılay devlet kurumu mu?

Kahramanmaraş depreminin ardından bölgedeki yaralar sarılmaya çalışılırken insanlar Kızılay ve AFAD gibi kurumların hesaplarına bağış yapmaya devam ediyor. Peki, Türk Kızılay’ı devlet mi özel mi? Türk Kızılay’ı kime ait? Türk Kızılay devlet kurumu mu?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen ve 10 şehrin etkilendiği depremler sonrası insanlar AFAD ve Kızılay gibi kurumlara yardımlarını göndermeye devam ediyor. Son zamanlarda sansasyonel haberlerle gündeme gelen Türk Kızılay kurumu ise dikkatleri üzerine çekmiş durumda. İnsanlar Türk Kızılay’ı hakkında merak ettiklerini araştırmaya başladı. Vatandaşlar, Türk Kızılay devlet mi özel mi? Kızılay devletin mi? Türk Kızılay güvenilir mi? tarzında sorular sorarak meraklarını gidermeye çalışıyor. Peki, Türk Kızılay’ı devlet mi özel mi? Türk Kızılay’ı kime ait? Türk Kızılay devlet kurumu mu? Tüm detaylar haberimizde:

türk kızılayı çalışanı

TÜRK KIZILAYI DEVLET Mİ ÖZEL Mİ?

Türk Kızılay Kurumu, Marko Paşa, Dr. Abdullah Bey, Dr. Kırımlı Aziz Bey ve Serdarı Ekrem Ömer Paşa tarafından ‘Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’ adıyla 11 Haziran 1868 tarihinde kurulmuş bir yardım kuruluşudur. Günümüze kadar ismi farklı şekillerde değiştirilmiş ve en son 1947 yılında ‘Türkiye Kızılay Derneği’ adını alarak görevine devam etmiştir.
Günümüzde farklı organizasyonlarda yardıma muhtaç insanların yanında olmaya çalışan Türk Kızılay’ı, devletten bağımsız özerk bir kuruluş vasfı taşıyor. Devletten ayrı olan Türk Kızılay, devletle beraber de çalışabiliyor. Örneğin ‘kan alma, toplama ve dağıtma’ işlemini devlet adına yapan Kızılay, devletin yükünü belirli şeyler karşılığında azaltmış oluyor.

türk kızılayı yemek dağıtırken

TÜRK KIZILAYI KİME AİT?

Türk Kızılayı, tıpkı dünyadaki diğer yardım organizasyonları olan Kızıl Haç ve Kızıl Kristal gibi kurumların amaçlarını güder. Bu durum uluslararası bir boyuttadır. Anlayışlarını ve yasal güvencesini Cenevre Sözleşmesi’nden alan dernek statüsünde bir kuruluştur.

türk kızılay görevlisi yeleği ile

Dernek tüzüğüne göre Kızılay'ın amacı; her nerede görülür ise, hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak, onun kişiliğine saygı gösterilmesini sağlamak ve insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı, dostluğu saygıyı, işbirliğini ve sürekli barışı getirmeye uğraşmaktır. Kızılay ihtiyaç anında dayanışmanın, ıstırap anında eşitliğin, savaşın en kızgın anında insancıllığın, tarafsızlığın ve barışın simgesidir.

türk kızılayı amblemi ve logosu

Ayrıca Türk Kızılay’ı, kendi internet sitelerinde Kızılay’ın genel anlayışı ile ilgili şu sözlere değinmiştir: “Kızılay, Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Topluluğu'nun temel ilkelerini paylaşır. Bunlar; insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik ilkeleridir. Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.”

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.