Türk gençleri araştırıldı: Yüzde 92'si sosyal medya kullanıyor

Türk gençleri araştırıldı: Yüzde 92'si sosyal medya kullanıyor

UNFPA ve Hacettepe Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla hazırlanan Türkiye Gençlik Araştırması, gençlerin eğitim, istihdam ve sosyal medya kullanımı gibi konularda önemli veriler ortaya koydu.

UNFPA ve Hacettepe Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla hazırlanan Türkiye Gençlik Araştırması, gençlerin eğitim, istihdam ve sosyal medya kullanımı gibi konularda önemli veriler ortaya koydu. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nün (HÜNEE), İsveç Hükümeti'nin desteğiyle gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye genelinde 15-24 yaş arası gençlerin demografik profillerini ve yaşam koşullarını analiz etti.

GENÇLERİN SOSYAL MEDYA KULLANIMI YÜZDE 92'YE ULAŞTI

Araştırmaya göre gençlerin yüzde 92'si aktif sosyal medya kullanıcısı. En çok tercih edilen platformlar ise Instagram, Tiktok ve X oldu. Ayrıca gençlerin yüzde 88'i kadına yönelik şiddetle ilgili bilgileri sosyal medyadan öğrenirken, yüzde 69'u cinsel sağlık, yüzde 64'ü çocuk yaşta evlilikler hakkında bilgi edinmek için sosyal medyayı kullanıyor.

EĞİTİMDE MADDİ ENGELLER DİKKAT ÇEKİYOR

Araştırma, gençlerin eğitim durumuna ilişkin çarpıcı veriler sundu. Gençlerin yüzde 17'si ortaokul mezunu ya da daha düşük eğitim düzeyine sahipken, yüzde 37'si lise öğrencisi, yüzde 23'ü ise üniversite öğrencisi veya mezunu. Öte yandan lise çağındaki gençlerin yüzde 31'i ekonomik zorluklar nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldığını belirtti.

Araştırma sonuçları, gençlerin yüzde 42'sinin çalıştığını ortaya koyarken, yüzde 20'lik bir kesimin ise ne eğitimde ne istihdamda yer aldığı görüldü.

"VERİLER POLİTİKA GELİŞTİRMEYE IŞIK TUTACAK"

Araştırmanın tanıtım toplantısında konuşan HÜNEE Müdürü İsmet Koç, elde edilen verilerin gençlere yönelik politika ve stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti. İsveç Büyükelçiliği Müsteşarı Nasrin Pourghazian ve BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan da programda araştırmanın önemine vurgu yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.