Türk çelik sektöründe son durum: 3 bin 500 TL'ye kaynakçı yok

Türk çelik sektöründe son durum: 3 bin 500 TL'ye kaynakçı yok

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan Türk çelik sektöründeki son durum hakkında yaptığı açıklamada, “Bir kaynakçının günlük yevmiyesi 3 bin 500 lira olmasına rağmen çalışan bulmakta zorlanıyoruz” dedi.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan Türk çelik sektörünün son durumu hakkında bilgi verdi. ÇİB Başkanı Aslan 2024’ün ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre Türk çelik ihracatının tonaj bazında yüzde 35 artarak 4,3 milyon ton olarak gerçekleştiğini söyledi. Başkan Aslan, 8 yıl önce Türkiye’nin sektörde net ihracatçı olduğunu belirterek, “Son 4-5 seneden beri rakiplerimiz devlet destekleriyle yaptıkları yatırımlarla net ihracatçı oldu. Rakiplerimizin en büyük avantajları enerji fiyatlarının, doğalgaz fiyatlarının ve işçilik fiyatlarının çok ucuz olması. Bizde işçilik maliyetleri çok arttı. Bir kaynakçının günlük yevmiyesi 3500 lira olmasına rağmen çalışan bulmakta zorlanıyoruz” diye konuştu.

cibaslan.jpg

KAYNAKÇI BULMAKTA ZORLANIYORUZ

Sektörde istihdam sıkıntısının yaşandığını vurgulayan Adnan Aslan, "Bizde asgari ücretle çalışanlar var ama, ikramiyeleri koyduğunuz zaman asgari ücretin üstüne çıkıyor. Bir kaynakçının günlük yevmiyesi 3500 lira olmasına rağmen çalışan bulmakta zorlanıyoruz” diye konuştu.

celik22.jpg

İHRAÇ EDİLMEYEN ÜLKE KALMADI

ÇİB Başkanı Adnan Aslan, 2024 yıl sonunda tonaj olarak yaklaşık 17 milyon ton, değer olarak ise 15 milyar dolar ihracat hedeflerinin olduğunu kaydederek, “ 2023’e göre kıyaslandığı zaman Türk çelik ihracatının yeni yıla güçlü başladığı düşünülse de 2022 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 20’ye yakın bir düşüş gözlendi. Geçen yıl ton başına ihracat 1070 dolardı. Şimdi değer bazında ihracatın 1000 doların altına düştü. Avustralya'ya kadar ihracatımız var. Hatta Japonya'ya bile zaman zaman ihracatımız oluyor. Türkiye'nin inşaat çeliği ihraç etmediği ülke kalmadı” dedi.

celik11.jpg

İŞÇİLİK MALİYETLERİ ARTTI

Sektörde en büyük rakiplerinin Kuzey Afrika ülkeleri, Mısır, Cezayir, Orta Doğu ülkeleri, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirleri ve Katar olduğunu belirten Başkan Adnan Aslan, “7-8 yıl önce biz net ihracatçı konumundaydık. Son 4-5 seneden beri rakiplerimiz devlet destekleriyle yaptıkları yatırımlarla net ihracatçı oldu. Rakiplerimizin en büyük avantajları enerji fiyatlarının, doğalgaz fiyatlarının ve işçilik fiyatlarının çok ucuz olması. Bizde işçilik maliyetleri çok arttı. Bu yıl yaklaşık 40 milyon ton üretimimiz olacak. Bunun yüzde 25'i cevherden üretim, yüzde 75'i de hurdadan üretim yapan tesislerde olacak. Rakiplerimiz ise ağırlıklı olarak cevherden üretim yapıyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.