Tüm dünyada sistemsel kriz yaşanıyor

Tüm dünyada sistemsel kriz yaşanıyor

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, "Dünyada havacılık da dahil farklı sektörden birçok şirketi etkileyen yazılım kaynaklı bir problem yaşandığı tespit edilmiştir" paylaşımında bulundu.

Microsoft’un sisteminde yaşanan arıza tüm dünyayı etkiledi. Havalimanları, bankalar, hastaneler gibi çok sayıda şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde sorun yaşanıyor.

Türk Hava Yolları, bilgi sistemlerindeki sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerinde aksaklıklar yaşandığını açıkladı.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, "Bilgi sistemlerimizde yaşanan teknik sorunlar nedeniyle biletleme ve rezervasyon işlemlerimizde aksamalar meydana gelmiştir. Bu sorunun çözülmesi ve yolcularımızın mağduriyet yaşamaması için gerekli çalışmalar hızla yürütülmektedir. Yaşanan aksaklık için özür diler, en kısa sürede sizlere bilgi vereceğimizi belirtmek isteriz," dedi.

YENİ AÇIKLAMA

Yahya Üstün, yeni bir açıklama yaparak sorunun yazılım kaynaklı olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"Dünyada havacılık sektörü dahil olmak üzere birçok farklı sektörü etkileyen yazılım kaynaklı bir sorun tespit edilmiştir. Bu durum, operasyonlarımızı kısmi olarak etkiledi ve sorunun çözülmesi için gerekli önlemler alınmaktadır. Operasyonlarımız kademeli olarak normal seyrine dönmeye başlamıştır. Yaşanan aksaklıktan dolayı değerli misafirlerimizden özür dileriz."

MİCROSOFT'TAN BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ

Şirket, sosyal medya platformu X'te yayınladığı bir gönderide “Biz hafifletici önlemler almaya devam ederken hizmetlerimizde sürekli iyileştirmeler görülüyor” dedi.

“Hizmet Bozulması” başlığıyla yapılan açıklamada Microsoft, kullanıcıların çeşitli Microsoft 365 uygulamalarına ve hizmetlerine erişemeyeceğini bildirdi.

Microsoft, sorunu çözmeye çalışırken bazı kullanıcıların Microsoft 365'e yalnızca salt okunur modda erişebildiği için erişimin sınırlı olduğunu aktardı.

Açıklamada, “Bu olayı en yüksek öncelik ve aciliyetle ele almaya devam ederken, bozulmuş durumda olan kalan Microsoft 365 uygulamaları için kalıcı etkiyi ele almaya devam ediyoruz” denildi.

BAKAN URALOĞLU: SİBER SALDIRI DEĞİL

Dünyada yaşanan sistem krizine ilişkin açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bunun bir siber saldırı olmadığını kaydetti. Zarara uğrayan kurumlarla iletişime geçildiğini belirten Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birkaç saat içinde sistem vatandaşı etkileyen durumdan çıkartılmış olur. İlgili kurumlarımızla iletişim halindeyiz. Bir siber saldırı söz konusu değildir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.