Troçki Kimdir? Lev Troçki Kimdir?

Troçki Kimdir? Lev Troçki Kimdir?

Troçki Kimdir? Lev Troçki Kimdir? sorularının cevapları vatandaşlar tarafından merak edildi. İlgili içeriği haberimizde derledik.

Troçki Kimdir? Lev Troçki Kimdir? sorularının cevapları vatandaşlar tarafından merak edildi. İlgili içeriği haberimizde derledik.

Troçki Kimdir?

Lev Davidoviç Troçki, gerçek adıyla Lev Davidoviç Bronstein (1879-1940), Rus devrimci ve siyasetçidir. 20. yüzyılın en önemli devrimci liderlerinden biri olarak kabul edilir. Rus Devrimi'nin önde gelen isimlerinden biri olmuş ve Sovyetler Birliği'nin ilk yıllarında önemli görevler üstlenmiştir.

Troçki, 7 Kasım 1879'da Ukrayna'da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlk olarak 1898'de sosyalist düşüncelerle tanıştı ve Rusya'daki sosyalist hareketin içinde aktif rol almaya başladı. 1905 Rus Devrimi sırasında İşçi ve Köylü Temsilcileri Sovyetleri'nin lideri oldu ve 1907'de Bolşevik Partisi'ne katıldı.

1917 Şubat Devrimi'nde Çar II. Nikolay'ın tahttan çekilmesiyle başlayan olaylar zinciri, Ekim Devrimi ile Bolşeviklerin iktidarı ele geçirmesiyle sonuçlandı. Devrim sonrasında, Lenin'in sağ kolu olarak kabul edilen Troçki, Kızıl Ordu'nun kurulmasında ve savaş komiseri olarak askeri başarılar elde etmede önemli rol oynadı.

Ancak, Sovyet lideri Josef Stalin ile politik anlaşmazlıklar yaşamaya başladı. Troçki, Stalin'in yönetim tarzını eleştirerek merkeziyetçi ve otoriter bir rejim oluşturulmasına karşı çıktı. Stalin tarafından politik muhalefet olarak görüldü ve sürgüne gönderildi.

1930'ların başında Troçki, Meksika'ya sürgüne yerleşti. Burada Troçkizm adı verilen politik bir akımın liderliğini yürüttü ve Sovyetler Birliği'nde kurulan sosyalist devrim ideallerini korumaya çalıştı. Ancak, 20 Ağustos 1940'ta Stalin yanlısı bir kişi tarafından Meksika'daki evinde saldırıya uğradı ve bir gün sonra hayatını kaybetti.

Lev Troçki, hem hayranlıkla hem de eleştirilerle anılan bir figürdür. Devrimci liderliği, askeri dehası ve siyasi düşünceleri 20. yüzyılın önemli olaylarını şekillendiren bir kişilik olarak tarihte yerini almıştır.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.