Tetanoz aşısı nedir? Difteri aşısı nedir? Tetanoz ve Difteri aşıları neden toplatılıyor?

Tetanoz aşısı nedir? Difteri aşısı nedir? Tetanoz ve Difteri aşıları neden toplatılıyor?

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, çocuklara, yetişkinlere ve gebelere yapılan Difteri ve Tetanoz aşılarının toplatılacağını açıklandı. Peki, tetanoz aşısı nedir? Difteri aşısı nedir? Tetanoz ve Difteri aşıları neden toplatılıyor?

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu çocuklara, yetişkinlere ve gebelere yapılan Tetanoz ve Difteri aşılarının toplatılacağını duyurdu. Duyurunun ardından İl Sağlık Müdürlükleri ‘Aşı Takip Sistemi’ üzerinden aşıların kullanımını kapattı. Yapılan açıklamanın ardından 'Tetanoz aşısı nedir? Difteri aşısı nedir? Tetanoz ve Difteri aşıları neden toplatılıyor?' soruları gündeme geldi. Bu soruların cevaplarını sizler için derledik?

tetanoz.jpg

TETANOZ AŞISI NEDİR?

Tetanoz, bireyin sinir sistemini etkileyen, özellikle de çene ve boyun kaslarında ağrılı kas kasılmalarına yol açan ‘Clostridium Tetani’ adı verilen bakteriyel bir toksinin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Tetanoz, bireyin solunum sistemine müdahale edebilir ve ölümcül bir tehdite yol açabilir. Halk arasında aynı zamanda ‘Kazıklı Humma’ olarak adlandırılan tetanoz belirti ve semptomları antik kaynaklarda da yazılı olan, bilinen en eski hastalıklardan bir tanesidir.
Gelişen dünyada hemen hemen her bölgede düzenli uygulanabilen tetanoz aşısı sayesinde tetanoz vakası çok nadir görülürken, aşısını güncellememiş bireyler ve gelişmekte olan ülkeler için halen bir tehdit olarak varlığını sürdürmektedir. Tetanoz’un aşı ile alınan önlem haricinde doğrudan bir tedavisi yoktur.

b.jpg

DİFTERİ AŞISI NEDİR?

‘Corynebacterium Diphtheriae’ adı verilen bakterinin yol açtığı iltihabi, solunum yolu hastalığına Difteri denir. Bakteri kişiden kişiye, ‘yakın temas’ yoluyla veya hasta birey tarafından kullanılmış mendil veya kontamine fincan gibi nesnelerle temas yoluyla yayılır. Ayrıca hasta kişinin hapşırma ya da öksürmesiyle, damlacık enfeksiyonu denilen yolla diğer bireylere bulaşabilir. Hastalığın geçtiğini düşünen, belirtiler ortadan kalksa dahi bakterinin vücuda alınmasından sonra altı haftaya kadar bulaşma devam edebilir. Bakteri en sık burun ve boğazda bulgularla ortaya çıkar. İltihabi sürecin başlamasından sonra bakteriler ‘toksin’ adı verilen, vücut için zararlı tehlikeli maddeler salgılar.

Difteri aşısı, ülkemizde şu anda 5’li karma aşı DaBT-İPA-Hib şeklinde uygulanır. Karma aşı 2, 4, 6 ve 18. aylarda yapılır. Daha sonra ilköğretim 1. sınıfta 4’lü karma DaBT-İPA ve 8. sınıfta difteri-tetanoz Td şeklinde ikili aşı uygulaması yapılır. Difteri aşısının koruyuculuğu oldukça yüksektir ve %97 civarındadır. Kendisinde ya da yakınında difteri hastalığı olduğunu düşünen kişiler sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hastalıkta erken teşhis oldukça önemlidir. Çünkü erken dönemde tedavi edilmezse, böbrekler, sinir sistemi ve kalbe ciddi ve kalıcı zararlar verebilir.

3-001.jpg

NEDEN TOPLATILIYOR?

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu “Türk İlaç ve Serum San. A.Ş. üretim tesisi ile kurumumuzun ilgili birimleri ve bilimsel komisyonlar tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde alınan karara istinaden ‘Tetadif 0,5 ml IM Enfeksiyonluk Süspansiyon’ isimli ürünün hali hazırda firma tarafından üretimi ve dağıtımı yapılmış tüm serilerine 19 Kasım 2015 tarihinde 29537 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Geri Çekme Yönetmeliği’ne göre ikinci sınıf B seviyesinde (nihai kullanıcıya ürünü sağlayan tüm yerlere) geri çekme işlemi uygulanmış olup gereğinin yapılması ilgili paydaşlara duyurulmuştur. Tüm sağlık mesleği mensuplarına ve kamuoyuna önemle duyurulur" diyerek açıklamalarda bulundu.

Bakanlığın yaptığı açıklamada yer alan 'İkinci Sınıf' geçici ve tedavi edilebilir sağlık sorunlarının çıktığı veya muhtemel olduğu durumlar olarak tanımlanırken, 'B Seviyesi' ise "Nihai kullanıcıya ürünü sağlayan tüm yerlere kadar inilmesi" anlamına geldiği belirtildi.

Buket Beslen/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.