TEKNOFEST nedir, nerede, ne zaman düzenlenecek?

TEKNOFEST nedir, nerede, ne zaman düzenlenecek?

Her yıl büyümeye, gücüne güç katmaya devam eden, dünyaca ünlü isimlerin konuk olduğu festivalde, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu da ortaya konmaktadır. Peki, TEKNOFEST nedir, nerede, ne zaman düzenlenecek? Tüm detaylar haberimizde:

Her yıl büyümeye, gücüne güç katmaya devam eden, dünyaca ünlü isimlerin konuk olduğu festivalde, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu da ortaya konmaktadır. Peki, TEKNOFEST nedir, nerede, ne zaman düzenlenecek? Tüm detaylar haberimizde:

Teknofest festival alanından bir görüntü

TEKNOFEST NEDİR?

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, havacılık, teknoloji ve uzay teknolojisi festivali olup, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla teknoloji geliştiren bir Türkiye için, 2018’den beri düzenlenmektedir. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin milli teknolojilerini geliştirmeyi hedefleyen ilk ve tek festivaldir.

Bu sene TEKNOFEST 2023, ülkenin milli teknoloji ekosisteminde kritik rol oynayan bakanlıkların, başkanlıkların, kamu ve özel sektör kuruluşlarının, akademik kurumların ve medya şirketlerinin de aralarında bulunduğu 118 kurumla birlikte gerçekleştirilecektir. Festivale, her yıl dünyaca ünlü isimler konuk olurken teknoloji, bilim, havacılık ve uçuş gösterileri, sergiler, zirveler, atölyeler, ödül törenleri, sahne gösterileri, konserler ve etkinlikler yer almaktadır.

Teknofest organizasyonunun karadeniz alanından bir kare

HER SENE FARKLI BİR İLDE DÜZENLENİYOR

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde seminerler, ödüllü teknoloji yarışmaları, yerli teknoloji sergileri, uluslararası girişim zirvesi yer alırken; paraşütle atlama, Solo Türk, Türk Yıldızları ve benzeri yerel-uluslararası kuruluşların hava gösterileri de gerçekleştirilmektedir. Festival geleneksel hale gelip, bir yıl İstanbul'da bir yıl da Anadolu illerinden birinde organize edilmektedir. Genel olarak milli teknolojileri teşvik edip geliştirmek ve insanları bu alanda bilinçlendirmeyi hedefleyen festival, tüm halka açık ve ücretsiz olmaktadır.

TEKNOFEST 2023 NEREDE VE NE ZAMAN DÜZENLENECEK?

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, bu yıl İzmir, İstanbul ve Ankara’da yapılacak. Festival coşkusunu Türkiye’nin dört bir yanına taşımayı amaçlayan TEKNOFEST, Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak İzmir, İstanbul ve Ankara’da düzenlenecek. TEKNOFEST 2023, İzmir'de 16-19 Mart'ta, İstanbul'da 27 Nisan-1 Mayıs'ta ve Ankara'da 30 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında katılımcılarını ağırlayacak.

REKOR SEVİYEDE ÖDÜL DAĞITILACAK

TEKNOFEST 2023, #sengeleceksindiye mottosuyla bu sene öne çıkarken, 13 Milyon liranın üzerinde bir ödül dağıtımı yapılacak. Her yıl bir önceki yıla göre daha fazla yarışma kategorisinin açıldığı festivalde, bu yıl Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışması olacak. Teknoloji Yarışmaları 41 ana yarışma ve 102 alt kategoride düzenlenecek. 13 Milyon lira ödülün yanı sıra 30 Milyon liranın üzerinde de malzeme desteği sağlanacak.

teknofest panayır alanını dolduran gençler

ÖNCEKİ FESTİVALLER NEREDE OLMUŞTU?

İSTANBUL 2018

İlk festival 20-23 Eylül 2018'de İstanbul Havalimanı'nda gerçekleşti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi verilerine göre bu festivale 550 bine yakın kişi katıldı. Festivalin ilk senesinde 14 teknoloji yarışması düzenlendi. 2000 yarışmacı ve 750 takım bu yarışmalara katılım sağladı. Ayrıca 2018 yılında Travel Hackathon, Hackİstanbul, Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi ve World Drone Cup TEKNOFEST bünyesinde düzenlenen organizasyonlar olurken, tüm yarışma ve seminerlerin yanı sıra katılımcılar dikey rüzgar tüneli, uçuş gösterileri, planetaryum, balon uçuşları gibi sosyal etkinliklerle buluştu. F-16 Solo Türk, Challenger 605, Aston Martin The New Vantage, Tesla P100DL, Lotus Evora 430 GT, Redbull Racing F1, Kawasaki H2R'nin yarıştığı “Yarışların Yarışı” ilk kez TEKNOFEST 2018'de gerçekleşti. Yarışı Kawasaki H2R ile milli sporcumuz Kenan Sofuoğlu kazandı.

İSTANBUL 2019

İkinci festival 17-22 Eylül 2019'da artık hizmet vermeyen Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşti. 3 milyon liranın üzerinde ödül verilmesi planlanan festivale, 122 ülkeden 17 bin 373 takım, 50 bin yarışmacı başvurdu. Bir önceki yılda olduğu gibi teknoloji ve drone yarışmaları, çeşitli seviyelerdeki öğrenciler için etkinlikler, hacker yarışmaları, robotik etkinlikler ve muhtelif hava gösterileri gerçekleşti. Festival kapsamında Cezeri Uçan Araba ilk kez sergilendi. Rusya'nın Suhoy Superjet 100, Beriev Be-200 uçakları ile yeni nesil yolcu uçağı MS-21 durağan olarak sergilendi. Böylelikle MS-21 ilk uluslararası uçuşunu İstanbul'a gerçekleştirmiş oldu. Rusya Hava Kuvvetleri'ne ait SU-35 savaş uçağı gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Suhoy Su-30 uçakların kullanan Rus Şövalyeleri Akrobasi Takımı festival kapsamında gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Uluslararası düzeyde bir önceki yıl gibi "Word Drone Cup" yarışları gerçekleşti. Festivale toplamda 1 milyon 750 bin kişi katıldı.

Teknofest etkinliğinde eğlenen çocuklar

GAZİANTEP 2020

Üst üste 2 yıl İstanbul’da düzenlendikten sonra festival ilk kez Anadolu’ya geldi. TEKNOFEST 2020, 24-27 Eylül 2020 tarihlerinde Gaziantep'te Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlendi. 19 farklı kategoride düzenlenen Teknoloji Yarışmaları bu yıl 21 farklı kategori ile geçen seneden farklı olarak yarışmada yer aldı. Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, Tarım Teknolojileri Yarışması, Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması, Akıllı Ulaşım Yarışması, Eğitim Teknolojileri Yarışması, Helikopter Tasarım Yarışması ve Jet Motor Tasarım Yarışması bu yıl festivale eklenen yarışmalar oldu. Türkiye'de COVID-19 Pandemisi nedeniyle bu yılki festivale yalnızca yarışmacılar katılırken festivalin paydaşlarının sayısı ise 63'e ulaştı. Yarışmada ön elemeyi geçen takımlara 5 milyon lira düzeyinde malzeme desteği sağlanırken, dereceye giren takımlara ise 3 milyonun liranın üzerinde ödül takdim edildi.

İSTANBUL 2021

TEKNOFEST 2021, 21 - 26 Eylül tarihleri arasında Atatürk Havalimanı'nda yapıldı. Yarışmaya 200.000 başvuru yapıldı. Paydaş sayısı 74'e yükselirken simülasyon, yapay zekâ ve insansız hava araçları gibi alanlarda yeni yarışma kategorileri eklendi. Dünyanın dört bir yanından yarışmacıların katıldığı festivalde yerli otomobil TOGG ilk defa ziyaretçilere gösterildi. Ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bilim İnsanı Aziz Sancar verdi. Malzeme desteği ve ödüllerin 12 milyon lira’ya yükseltildiği belirtildi.

SAMSUN 2022

TEKNOFEST 2022, 30 Ağustos - 4 Eylül tarihleri arasında Samsun'da yapıldı ve ikinci kez Anadolu’da gerçekleşti. TEKNOFEST hazırlıklarına Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm kamu kurumları, ilçe belediyeleri ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.