TED burs başvurusu nasıl yapılır? TED nedir?

TED burs başvurusu nasıl yapılır? TED nedir?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce aile mağdur olmuş evsiz kalmıştı. Bu ailelerin okuyan çocuklarına ise yardım eli uzanmaya devam ediyor. Peki, TED burs başvurusu nasıl yapılır? TED nedir? Başvuru nereden yapılır?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki depremin ardından binlerce yapı yıkılmış, binlerce insanımız yaşamını yitirmişti. Yüzbinlerce insan evsiz kalırken, birçok vatandaş Türkiye’nin farklı şehirlerine zorunlu olarak yerleşmek zorunda kalmıştı. Depremzede öğrenciler ise hem okullarından hem de memleketlerinden uzaklaşmak zorunda kalmıştı. Depremin olduğu ilk günden itibaren bölgeye gerek nakdi gerekse de ayni yardım kampanyaları başlatılmış, Türk halkı; yardıma muhtaç kardeşlerinin yaralarını sarmaya çalışmıştı.

Daha önce TİKAV Vakfının açıkladığı bin üniversite öğrencisine burs verilecek haberinin ardından AHBAP Derneği de deprem bölgesindeki öğrencilere bir yıl boyunca 5 bin lira burs vereceğini duyurmuştu. Her geçen gün bir yardım kampanyası daha gerçekleştirilen ortamda bir destekte Türk Eğitim Derneği’nden (TED) geldi. Türk Eğitim Derneği, depremden etkilenen ve yakınlarını kaybeden okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine burs vereceğini açıkladı. Son başvuru tarihi 31 Mart 2023 olarak düşünülse de öğrencilerin telaş yaşamamaları için maksimum kapasiteye ulaşılana kadar burs başvuruları devam edeceği bildirildi. Peki, TED burs başvurusu nasıl yapılır? TED nedir?

TED nedir

TED NEDİR?

Türk Eğitim Derneği (TED), 31 Ocak 1928 tarihinde kuruldu. Kuruluşundan bir süre sonra; 12 Aralık 1939 tarihli ilgili karar ile ‘Kamuya Yararlı Dernek’ statüsü edindi. İlk adı "Türk Maarif Cemiyeti" olan TED, 1946 senesinden itibaren, "Türk Eğitim Derneği" adı altında çalışmalarını sürdürmeye devam etti. Dernek, köklü bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğu günden beri eğitim alanında faaliyet göstermeye devam ediyor. Aynı zamanda yeterli maddi olanağa sahip olmayan başarılı çocukların eğitimlerini destekliyor ve Türk eğitim sistemine maddi ve bilimsel katkılar sağlıyor.

Derneğin ilk tüzüğünde yer alan “Cemiyet, siyasi hiçbir gaye gütmeyip, sadece memleket gençliğinin tahsil ve terbiyesine yardım ile iştigal eyler” olarak ifade edilen temel amaç, bugün de geçerliliğini koruyor.

ted afet bursu nedir

TED AFET BURSU NEDİR?

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası binlerce can yaşamını yitirdi. Deprem bölgesinde yüzlerce çocuk annesini ya da babasını veya her ikisini birden kaybetti. TED, bu bağlamda ‘Deprem Geleceğimizi Yıkmasın’ parolasıyla yola çıkarak; deprem bölgesindeki ailesini kaybetmiş öğrencilere burs vereceğini açıkladı. Yapılan bildiride: “Depremde ebeveynlerini kaybeden çocuklarımızın eğitimlerini destekleyerek, depremin yıkıcı etkisini çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğinden uzak tutmak için başlattığımız “Deprem Geleceğimizi Yıkmasın” kampanyamız kapsamında burs başvuru sürecimiz başladı. Afet bursumuz kapsamında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde bulunan, ebeveyn kaybı yaşamış olan depremzede çocuklarımıza nakdi burs, psiko sosyal ve akademik destek Derneğimizce verilecektir” denildi. Ayrıca TED’den bildirilen açıklamada: “Derneğimiz, ebeveyn kaybı yaşamış olan çocuklara vereceği destek için burs bedelini 2023 yılı için 13.250 TL olarak belirledi. İhtiyaç sahibi öğrenci sayısı binlerle ifade edilmekle birlikte net sayı resmi kurumlar tarafından önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Bağışçılarımız, diledikleri sayıda öğrenciye düzenli veya tek seferlik bağışlarla destek olabilirler” denilerek, insanlar yardıma çağırıldı.

ted burs başvurusu nasıl yapılır

TED BURS BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

TED’in yayınladığı burs başvurusu, TED’in internet sitesinden yapılıyor. TED, başvuracak adaylardan başvuru sayfasındaki bilgiler haricinde; öğrenci belgesi, tarihçeli yerleşim yeri belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği belgesi istiyor. Diğer bilgiler doldurulup, istenen bu evraklar sisteme yüklendiğinde ise başvuru tamamlanmış oluyor. Ayrıca detaylı bilgi alabilmek için 0312 939 42 34 numaralı telefonla da iletişime geçilebiliyor.

BURS VERİLECEK ÖĞRENCİLER NASIL BELİRLENECEK?

TED, burs programının açıklanmasıyla başvuru şartlarını ve kriterlerini açıkladı. Başvuracak öğrencilerden istenilen belgelerin yanında TED, burs verecekleri öğrencilerin nasıl seçileceğini de paylaştı. Daha evvel Soma maden faciası ve Elazığ-Malatya Depreminin ardından da bu tarz bir kampanya düzenlediklerini belirterek, tıpkı oradaki seçim aşamalarının gerçekleşeceğini duyurdu. Buna göre burs verilecek öğrenciler; şu şekilde belirlenecek:

  • Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda ebeveynlerini kaybeden öğrencilerin tespit edilmesi,
  • Öğrencilere verilecek akademik, sosyal ve psikolojik desteklerin belirlenmesi ve planlanması,
  • Öğrencilere maddi yardım sağlanması,
  • Öğrencilerin lise eğitimlerinin sonuna kadar desteklerin aynı kapsamda sürdürülmesi

ted afet bursu başvuru kriterleri nelerdir

TED AFET BURSU BAŞVURU KRİTERLERİ NELERDİR?

TED, ‘Deprem Geleceğimizi Yıkmasın’ parolasıyla yayınlamış olduğu burs başvuruları için, başvuracak olan adaylara birkaç kriter sunuyor. TED’in başvuru için belirlemiş olduğu kriterler şöyledir:

  • T.C. Vatandaşı olmak
  • 6 Şubat 2023 tarihinden önce depremden etkilenen 10 ilden birinde ikamet ediyor olmak
  • Depremde ebeveyn kaybı yaşamış olmak
  • 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibariyle K12 düzeyinde (okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise) eğitim görüyor olmak.

TİKAV VAKFI BURS BAŞVURUSU NEDİR?

Akfen Holding bünyesindeki TİKAV Vakfı aracılığı ile bin depremzede üniversite öğrencisine burs verileceği açıklandı. Öğrenciler ise burs başvurularının nereden ve nasıl yaptığını araştırmaya başladı. 15 Mart Çarşamba gününe kadar devam edecek olan başvurular "www.tikav.org.tr" adresinden yapılabilecek. AKFEN-TİKAV burs başvuruları için yapılan açıklamada üç tane önemli madde yer alıyor. Açıklanan bilgilere göre, bursa başvuru yapacak olan gençlerden; T.C. vatandaşı olması, Ailesinin deprem bölgesinde ikamet ediyor olması, Üniversitede örgün eğitime devam ediyor olması talep ediliyor.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.