TCMB'den Türk lirası mevduatı destekleyici ilave adımlar

TCMB'den Türk lirası mevduatı destekleyici ilave adımlar

Merkez Bankası, Türk lirası mevduatı destekleyici ilave adımlar attı. Buna göre, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi. İşte detaylar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında bazı düzenlemelere gittiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada, Merkez Bankası'nın makroihtiyati politika çerçevesi doğrultusunda zorunlu karşılık oranlarında değişiklikler yapıldığı belirtildi. Bu düzenlemeler kapsamında, gerçek kişi TL mevduat oranı yüzde 45 ile yüzde 50 arasında olan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana çıkarıldı. Gerçek kişi TL mevduat oranı yüzde 60'ı aşan bankalar için ise aylık artış hedefi kaldırılarak, oranı yüzde 60’ın üzerinde tutma şartı getirildi.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarıyla ilgili de yeni düzenlemeler yapıldı. Tüzel kişilerin KKM hesapları, TL'ye geçiş ve yenileme sürecinde toplam hedef hesaplamasına dahil edildi. Ayrıca, TL mevduat zorunlu karşılıkları için uygulanan faiz oranı üst sınırı, TL'ye geçiş oranına göre politika faiz oranının yüzde 84’üne yükseltildi. TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı ise 5 puan artırıldı. TCMB, para politikası metinlerinde TL mevduatı desteklemeye yönelik ek adımlar atılabileceğini vurguladı ve gerektiğinde bu yönde yeni düzenlemeler yapılabileceğinin altını çizdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.