TCMB yeni strateji: Döviz piyasalarını yönlendirecek

TCMB yeni strateji: Döviz piyasalarını yönlendirecek

Merkez Bankası, kotasyon yöntemiyle yapılan döviz karşılığı Türk lirası swap işlemlerine yarından itibaren son verecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gönderdiği resmi bir yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen döviz karşılığı Türk lirası (TL) swap işlemlerine 25 Temmuz'dan itibaren son vereceğini açıkladı. Bu karar, döviz piyasalarında önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor ve piyasalarda büyük yankı uyandırıyor.

KOTASYON YÖNTEMİNE SON

Reuters tarafından görülen belgede, TCMB'nin bankalara yönelik açıklaması şöyle yer aldı:

"Kotasyon yöntemi ile gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap piyasası işlemlerine 25 Temmuz tarihinden itibaren son verilmiştir." Bu karar, bankalar arasındaki swap işlemlerinin bundan böyle kotasyon yöntemiyle yapılmayacağı anlamına geliyor.

DÖVİZ VE ALTIN SWAP İHALELERİNE BAŞLANACAK

TCMB, 80 milyar doları aşan rezerv birikimi yaptığı yerel seçimlerden bugüne kadar geçen sürede, TL likidite fazlasını azaltmak amacıyla spot döviz alım ihaleleri açmıyordu. Aksine, vadesi gelen swap işlemlerini de yenilememe yoluna gitmişti. Bu süreçte, 2023 yılında lokal bankalarla yapılan swap işlemlerinin toplamı 64.5 milyar dolara ulaşmıştı. Altın swap işlemleri ise pazartesi günü sıfıra inerken, dövizde ise yalnızca 140 milyon dolarlık bakiye kalmış durumda.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.