TCMB Başkan Yardımcıs: Faiz indirimi gündemde değil

TCMB Başkan Yardımcıs: Faiz indirimi gündemde değil

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, açıklamalarda bulundu. Akçay açıklamasında, faiz indiriminin gündemde olmadığını ve sıkı duruşun indirimler başladığında da korunacağını söyledi.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Reuters'a yaptığı açıklamada faiz indiriminin gündemde olmadığını söyledi. Akçay, erken bir faiz indiriminin yeniden canlanan enflasyon riski oluşturabileceğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Reuters'a açıklamalarda bulundu. "Para politikasındaki gevşeme ancak aylık enflasyondaki kalıcı düşüşle birlikte birçok faktörün uygun hale gelmesinin ardından başlayacak" değerlendirmesinde bulunan Akçay, ayrıca şunları kaydetti:

"Enflasyonda, beklentilerde ve iç talepte kalıcı iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek.

Piyasa, firmalar ve hanehalkı enflasyon beklentilerini yakından izliyoruz; sadece piyasa beklentileri yıl sonu öngörümüze yakınsamaya başladı.

Vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların temmuz'da aylık enflasyona 1.5 puan ilave katkı yaratacağını tahmin ediyoruz."

HANEHALKI ENFLASYONDA KARAMSAR

Piyasa katılımcılarının, firmaların ve hanehalkının enflasyon beklentilerini yakından izlediklerini kaydeden Akçay, "Maalesef sadece piyasa katılımcılarının beklentileri bu yıl sonu öngörümüze yakınsamaya başladı. Hanehalkı, TCMB'nin ileriye dönük politika yönlendirmelerine karşı nispeten daha az duyarlı ve manşet enflasyonda belirgin düşüş eğilimi görene kadar karamsar tarafta kalmayı tercih etmekte" diye konuştu.

Ekonomistler enflasyonun 12 ay sonra yüzde 30'a gerileyeceğini öngörürken TCMB'nin güncel anketinde Temmuz için hanehalkının beklentisi yüzde 72 , firmaların ise yüzde 55 ile piyasanın çok üzerinde yer alıyor.

"KREDİ KISITLARI SİGORTA İŞLEVİ GÖRÜYOR"

Akçay bankalarla gerçekleştirilen swapları sonlandırarak aktarım mekanizmasının işlevselliğini artırdıklarını söyledi. Akçay, şöyle devam etti:

"Kredi büyümesi kısıtları, biz para politikasındaki sıkı duruş ile enflasyon beklentilerini çıpalarken, aşırı kredi büyümesi önünde sigorta işlevi görüyor."

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.