Tarımda yeni uygulama: Verimi yüzde 138 artıyor

Tarımda yeni uygulama: Verimi yüzde 138 artıyor

Araştırmacılar, yetişen ürünün verimini yüzde 138 oranında artıran toprak çalışmalarında sona geldi. Bu çalışma aynı zamanda su kullanımında da tasarruf sağlayacak.

Teksas Üniversitesi araştırmacıları, daha az su ve gübre kullanımı gerektiren hidrojel aşılı akıllı toprak üzerinde yaptıkları çalışmaları tamamladı. Geliştirilen toprak türünde yetişen bitkilerin gövde uzunluğunun normal toprakta yetiştirilenlere kıyasla yüzde 138 daha fazla olduğunu ve su kullanımından da yüzde 40 oranında tasarruf sağlandığını gösterdi.

HİDROJEL AŞISI KULLANILDI

Araştırmacılar hem toprağın verimini artıracak hem de suyu daha tasarruflu kullanacak bir hidrojel toprak üzerinde çalıştı. Yapılan deneyler, hidrojel aşılanmış toprağın, bitkilerin gövde uzunluğunu normal toprağa kıyasla yüzde 138 artırdığını ve yüzde 40 su tasarrufu sağladığını gösterdi. Bu akıllı toprak, gübrenin kontrollü bir şekilde salınmasını sağlayarak havadan da su toplayabiliyor ve bu sayede sık sulama ihtiyacını azaltıyor.

GELECEKTE FARKLI GÜBRE TÜRLERİNE ENTEGRE EDİLEBİLİR

Hidrojel aşılanmış toprak araştırmasının temelleri, Teksas Malzeme Enstitüsü’nde malzeme bilimi profesörü Guihua Yu’nun, temiz suya erişimi artırma amacına dayanıyor. Yu ve ekibi, kalsiyum bazlı gübrelere odaklanarak, gelecekte farklı gübre türlerini entegre etmeyi ve daha uzun saha testlerine yönelmeyi planlıyor. Projede Yu ve Park’a, lisansüstü öğrenciler Weixin Guan ve Chuxin Lei eşlik ediyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.