Tarihteki en büyük araba hırsızlığı nedir?

Tarihteki en büyük araba hırsızlığı nedir?

Kore Savaşı’ndan sonra devleti yeniden inşa etmenin yanı sıra Kore ekonomisi büyütülmeye çalışılıyor ve çeşitli devletlerce ekonomik anlaşmalar yapılıyordu. Tarihe geçecek olay da böyle başlamıştı. Peki, tarihteki en büyük araba hırsızlığı nedir?

Kore, dünya tarihinde Kore Savaşı ile önemli bir yere sahiptir. Güney ve Kuzey Kore’nin birbiriyle olan mücadelesine ABD ve Çin’in dâhil olmasıyla küresel bir durum alan Kore Savaşı, ülkeye büyük zararlar vermiştir. Savaş sonrası ülkeyi kalkındırma çalışmaları hızla devam ederken, ekonomik alanda da yenilenme düşünceleri ve çalışmaları hız kazanmıştı. Çeşitli devletlerle anlaşmalar imzalanıp ülkeye yatırımcı çekmek hedefleniyordu. Bu sebeple 1970'li yıllarda, İsveç’in önde gelen yatırımcıları Kuzey Kore pazarına ihracat yapılabilir düşüncesi ile büyük ticaret sözleşmeleri imzaladılar. Bu sözleşmelerin kapsamı ve içeriği, ‘Volvo’ marka arabalar ve demir-döküm alanlarıydı. Kuzey Kore’ye toplam bin adet Volvo araba ve çeşitli ürün gönderen şirketler, Kore pazarına hükmetmek istiyorlardı. Fakat düşünüldüğü gibi olmadı. Tarihe geçecek olan hırsızlık böyle başladı. Peki, tarihteki en büyük araba hırsızlığı nedir? İşte tüm detaylar:

kuzey koreye gönderilen araçlardan bir tanesi

TARİHTEKİ EN BÜYÜK ARABA HIRSIZLIĞI

Bugün dünyada en sağlam araba olarak nitelendirilen Volvo marka araçlar milyon dolarlar değerinde satılıyor. Dünyanın hemen her ülkesinde bulunan bu araçlar, 1970’li yıllarda Kore pazarına da sokulmaya çalışıldı. Nitekim öyle de oldu. 1970’ler üretilen Volvo 144 model bin araba Kuzey Kore’ye gönderildi. Gönderilmeye gönderilse de parası bir türlü alınamıyordu. O dönem İsveç, Kore’ye büyük önem veriyordu. Hatta öyle ki Kuzey Kore’ye elçi atayan ilk ülke olma özelliğine kavuşuldu. Aradan seneler geçmesine, Volvo’nun büyümesine hatta Kuzey Kore’nin gelişmesine rağmen bugün o arabaların ücretleri hala ödenmedi. Her yıl, yılda 2 kez İsveç devleti tarafından ihtar çekilse de paralar ödenmiyor, bir nevi arabaların üstüne yatılıyor. İşin komik tarafı olayın üzerinden yıllar geçmesine rağmen, paralar ödenmemesine karşılık bugün o arabalardan bazıları hala kullanılmaya devam ediyor.

BORÇ 322 MİLYON DOLAR SEVİYESİNE GELDİ

40 yılı aşkın süredir devam eden bu komik ama bir o kadar gerçek hırsızlık serüveni, günümüzde de devam ediyor. Yılların borcu, katlanarak günümüzde büyük miktarlar haline geliyorken Kuzey Kore devleti oralı bile olmuyor. Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’a ilk büyükelçilik açan İsveç yetkilileri, paranın ödenmesi için her yıl düzenli olarak iki kez uyarı mahiyetinde bildiriler yayınlıyor. Ama devlet yetkilileri bu durumu dikkate dahi almıyor. Bu da ortaya, tarihteki en büyük araba hırsızlığı olarak çıkıyor.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.