Tarihte bugün: 57 yıl önce meydana gelen deprem nice hayalleri yıktı

Tarihte bugün: 57 yıl önce meydana gelen deprem nice hayalleri yıktı

26 Temmuz 1967 tarihinde Tunceli'nin Pülümür ilçesinde 6 büyüklüğündeki deprem, bölgede büyük bir yıkıma neden oldu. Richter ölçeğine göre 6 büyüklüğündeki sarsıntı onlarca evi yıkarken, 95 hayatı söndürdü. Depremde 127 vatandaşımız da yaralandı.

1967 yılında Pülümür’de meydana gelen deprem, onlarca insanın yaşamını yitirmesine, binlerce insanın hayallerinin ve hayatlarının yarım kalmasına neden oldu. Deprem bilinciyle yaşayan Türkiye’de gerek Cumhuriyet öncesi gerekse de Cumhuriyet sonrası acı örnekler hiç bitmedi. Sonuncu örnek olan ve asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş ve Hatay depremleri Türkiye’yi bir kez daha acı olayla tanıştırırken, geçmişte yaşananlar da bir kez daha akıllara geldi. Yakın tarihte pek çok deprem yaşayan Türkiye’de yıllar önce bugün bir acı olay daha yaşanmıştı.

pulumur-depremi-2.jpg

26 Temmuz 1967 tarihinde Türkiye saatiyle 20.53'te Tunceli'nin Pülümür ilçesinde meydana gelen deprem, insanları birbirinden ayırdı. Richter ölçeğine göre 6 olarak ölçülen depremin büyüklüğünde bin 282 yapı hasar gördü veya yıkıldı. Depremin akşam saatlerinde meydana gelmesi ve çoğu insanın evinde olması, depremin boyutunu biraz daha acı hale getirdi. Nitekim hasar gören ya da yıkılan yapılar, 95 kişiye mezar oldu. Depremde 127 vatandaşımız da yara aldı.

pulumur-depremi-3.jpg

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ACI SAÇTI

Pülümür’de meydana gelen depremin olduğu bölgede, Kuzey Anadolu Fayı ve çevresindeki etkin faylar nedeniyle 20. yüzyılda şiddetli depremler yaşandı. En acısı olarak nitelendirilen ve üzerine ağıtlar yakılan 1939 Erzincan Depremi bunların en başında geldi. 1966 yılında yaşanan Varto Depremi ve son olarak 1992 tarihli Erzincan Depremi Kuzey Anadolu Fayı'nı takip eden bu bölgedeki depremlerden oldu.

pulumur-depremi-4.jpg

Tunceli’nin Pülümür ilçesi, büyük acıdan 36 sene sonra 27 Ocak 2003 tarihinde 6,5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşadı. Bu depremlerde de onlarca vatandaşımız hayatını kaybetti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.