Tarihin Arka Odası geri döndü
Yıllarca çeşitli televizyon kanallarında yayınlanan “Tarihin Arka Odası” isimli program, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde yeniden izleyici ile buluştu. Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu 4 saate yakın Fatih’i anlattı.
Unutulmuş medeniyetlerin, gizemli eserlerin, unutulmuş kahramanların ve tarihin perde arkasındaki yaşanan olayların anlatıldığı, tartışıldığı ve gündeme getirildiği Tarihin Arka Odası yeniden izleyici ile buluştu. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde Türkiye tarihinde ilk kez düzenlenen “Fatih Sergisi’nin” anlatıldığı programda ünlü tarihçi Murat Bardakçı ve Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu izleyici karşısına çıktı. Yaklaşık dört saat süren programda Fatih dönemine ait pek çok eser TRT 1 ekranlarından izleyicilere anlatıldı. Program boyunca Milli Savunma Bakanlığı’nın mehteran takımı da çeşitli eserler seslendirdi.
SERGİDE YOK YOK
Türkiye tarihinde ilk kez düzenlenen Fatih sergisinde yer alan çok sayıda obje arasında Fatih Sultan Mehmed’in kılıcı, çocukluk elbiseleri, kaftanı, defteri, şiirlerinin yer aldığı ve dünyada tek nüsha olan divanı, fermanları, İstanbul’un fethinden sonra cami hâline getirdiği Ayasofya için hazırlattığı meşhur vakfiyesi, Ayasofya’nın ilk çizimleri, Bizanslılar’ın kuşatma sırasında Haliç’e çektikleri zincirin parçası, dönemine ait tablolarından bazıları, yapılması için bizzat poz verdiği madalyonları, yine Fatih döneminde kaleme alınan çok önemli kitapların tek nüsha elyazmaları bulunuyor.
Efsane ikili, program boyunca orijinal eserleri teker teker inceleyerek sergide bulunan tarihi eserleri izleyicilere açıkladı.
VATANDAŞLAR ÇOK ÖZLEMİŞ
TRT 1 ekranlarından dün canlı olarak yayınlanan Tarihin Arka Odası programında bir araya gelen Erhan Afyoncu ve Murat Bardakçı, izleyenleri geçmişe götürdü. Günümüzde eski videoları hala binlerce kişi tarafından izlenen efsane ikilinin çok özlendiği yorumlandı. Yayının tamamı TRT1’in Youtube hesabında yayınlanırken, videonun altına onlarca yorum atıldı. Tarihin Arka Odası severler, programla ilgili olarak şu yorumlarda bulundu:
“Hâlâ aynı jenerik olması çok ikonik bir o kadar da sevindirici. Çok hoş ya tekrar izliyor olmak güzel hissettirdi.”
“Açılış fon müziği zamanda yolculuk yaptırıyor adeta... Zaman ne çabuk akıp geçmiş, duygulanmamak elde değil.”
“Bunu seneler sonra izleyecek gençler için yazıyorum. Kim ölür kim kalır belli olmaz. Son yılların en iyi tarihçilerini dinledik yıllar sonra tekrardan. Keşke bu şerefe nail olabilseydiniz.”
“Keşke sürekli olsaydı çok değerli bir program.”
“Başlarda Murat Bardakçı Erhan Afyoncuya konulara daldan dala atladığı için kızıyor. Devran dönmüş roller değişmiş.”
“Yeniden iki kıymetli hocamızı bir araya gelmesine vesile olan herkese sonsuz teşekkürler. Daha sık bir araya gelmeleri ümidiyle…”
“Tarihin arka odası: Yeni gelmedik, geri geldik”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.