Şuruplu içeceklerle serinleyim derken ölüme davetiye çıkarılıyor

Şuruplu içeceklerle serinleyim derken ölüme davetiye çıkarılıyor

Türkiye'de şekerli ve gazlı içecek tüketiminin son yıllarda üç katı artması, başlangıçta obezite olmak üzere birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Uzmanlar, günlük şeker tüketiminin azaltılması gerektiğini vurguluyor.

Yaz aylarıyla birlikte gazlı içecek ve şuruplu kahve tüketiminin artması, sağlık uzmanlarını endişelendiriyor. Habergolabel.com.tr’te yer alan habere göre; Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, bu durumun obezite, diyabet, kronik böbrek rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları riskinin arttığını belirtiyor.

TÜRKİYE OBEZİTEDE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ

Erk'in açıklamalarına göre, Türkiye obezite sıralamasında ABD ve Meksika'nın ardından üçüncü sırada yer aldı. Aşırı şeker tüketiminin bu durumunun değiştirilmesi nedenlerinden biri olduğu vurgulandı.

gazli-icecek-2.jpg

ASPARTAM KULLANIMI VE SAĞLIK RİSKLERİ

Gazlı ve şekerli içeceklerde sıklıkla kullanılan yapay tatlandırıcı aspartamın, geniş GLP hormonunu baskılayarak açlık hissini artırdığı ve mikrobiyotayı bozduğu belirtiliyor. Bu durumun obezite ve diyabet riskini daha da yükselttiği belirtiliyor.

ÖNERİLEN TÜKETİM MİKTARININ ÜÇ KATI

Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük 50 gramlık önerisi basit şeker tüketimi, Türkiye'de kişi başı 150 grama ulaşmış durumda. Yaz aylarında bu miktarın daha da arttığı gözlemleniyor. Yapay tatlandırıcı pazarının küresel ölçekte 100 milyar parçacıklık bir hacme ulaşacağı tahmin edilirken E951 kodu ile bilinen aspartam, başta gazlı içecekler olmak üzere birçok gıda ürününde kullanılmaya devam ediliyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.