Suriye’nin yeniden inşası için zorlu süreç başlıyor

Suriye’nin yeniden inşası için zorlu süreç başlıyor

Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’nin yeniden inşasına dair senaryolar gündeme gelirken, ülkenin toparlanması için gereken maliyet ve zaman dilimi iş insanlarını düşündürüyor.

Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’nin yeniden inşasına dair senaryolar gündeme gelirken, ülkenin toparlanması için gereken maliyet ve zaman dilimi dikkat çekiyor. Savaşın yerle bir ettiği Suriye’nin altyapısının yeniden inşası ve ekonomik faaliyetlerinin canlanması için en az 400 milyar dolarlık bir bütçeye ve 10 yıllık bir sürece ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Suriye, savaş nedeniyle ağır darbe alan altyapı, tarım, sanayi ve hizmet sektörlerini yeniden inşa etmekle kalmayıp aynı zamanda Esad rejiminin bıraktığı devasa borç yüküyle de yüzleşmek zorunda. Özellikle İran ve Rusya gibi alacaklı ülkelerin, borçları yeni geçiş hükûmetine karşı bir baskı aracı olarak kullanabileceği ifade ediliyor. İç savaş süresince Esad rejimine hem askeri hem de maddi destek sağlayan ülkelerin, borçların tahsili konusunda nasıl bir tutum sergileyeceği belirsizliğini koruyor.

8-001.jpg

BORÇLAR YENİ YÖNETİMİN SORUMLULUĞUNDA

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan milletlerarası hukuk uzmanı Prof. Dr. Nuray Ekşi, Esad rejiminin çekildiği ana kadar Suriye Arap Cumhuriyeti’nin meşru bir hükûmet olarak tanındığını belirtti. Prof. Ekşi, “Esad’ın çekildiği ana kadar yaptığı tüm eylem ve işlemlerden, uluslararası hukuk nezdinde yeni gelecek olan yönetim sorumlu olacaktır. Rejim değişikliği borçların ödenmeyeceği anlamına gelmez” dedi.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.