STK’lar özel eğitim merkezlerinin sorunlarını anlattı

STK’lar özel eğitim merkezlerinin sorunlarını anlattı

Özel eğitimin güçlendirilmesi için 42 Sivil Toplum Kuruluşu ATO Congresium da bir araya geldi. STK’lar özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinde mevzuat değişikliği yapılmasını talep etti.

Engelli bireylere özel verdikleri özel eğitim ile hayata hazırlayan kurumların sorunları ATO Congresium salonun da konuşuldu. 42 Sivil Toplum Kuruluşunun bir araya gelerek özel eğitim kurumlarının sorunlarını dile getirdiler. Kurumlar adına ortak açıklama yapan Palsili Çocuklar Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakaş, bir an önce mevzuat değişikliğine gidilmesini talep etti. Daha iyi ve kaliteli eğitim için mevzuata eklenmesi gereken hususları anlattı. Ayrıca Karakaş, yaşanan ekonomik zorluklardan dolayı kurumların zor durumda olduğunu belirtti. Karakaş, “Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerine her bir engelli birey için ödenen eğitim ücreti 2006 öncesi dönemde asgari ücrete eş değerken, dünyaya paralel olarak ülkemizde de yaşanan ekonomik krizler nedeniyle bu miktar Aralık 2022 itibariyle asgari ücretin yüzde 17,79’u seviyelerine gerilemiştir” diye konuştu.

turgay-karatas.jpg

“MEVZUAT DÜZENLENMELİ”

Karataş, “Kira ve personel giderleri, yıllardır ücretsiz olarak verdiğimiz öğrenci taşıma hizmeti ve genel giderlerimiz, maliyet açısından sürdürülebilir olmaktan uzak kalmıştır” dedi. Karakaş, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Kamu hizmeti veren bütün kurumlar, engellilerin tüm insan hak ve temel özgürlüklerinden tam ve eşit şekilde yararlanmasını temin edecek ve insanlık onurlarına saygıyı güçlendirecek tedbirleri alması gerekmektedir. Himayelerinizde çözüm ve talebimiz; “özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alan her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına, 1 saat bireysel eğitim seans ücreti için KDV hariç olmak üzere net asgari ücretin yüzde 7’sinin çarpımı sonucunda bulunacak tutar ile bir saat grup eğitim seans ücreti için net asgari ücretin yüzde 5’inin çarpımı sonucunda bulunacak tutar ödenir” hükmünün ilgili mevzuata eklenmesi ve bir aylık özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti için bireysel eğitim saatinin yetersiz olmasından kaynaklı saatlerin arttırılmasıdır” dedi.

salon.jpg

“EKONOMİK ZORLUKLAR YAŞANIYOR”

Karakaş, “Verilen eğitimlerle birçok engelli yavrumuz akranları ile arasında açılan mesafeyi hatırı sayılır seviyede kapatmış, bulunduğu çevrede sosyal kabul görmüş, bağımsız yaşam becerileri artmış, akademik ve mesleki becerilerini geliştirmiştir. Bununla birlikte; özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin sunmuş olduğu hizmetlerin gelişerek devam edebilmesi, nitelik ve nicelik yönünden sürdürülebilir duruma gelmesi için geçmişten bugüne biriken sorunların çözüme kavuşması kaçınılmaz olmuştur. Gelinen noktada kurumlarımız, yaşanan aksamalar ve eğitim ücreti belirlemesinde standardın yeterli seviyede olmaması sebebiyle geçmişten bugüne gelen ekonomik problemlerle baş başa kalmıştır. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerine her bir engelli birey için ödenen eğitim ücreti 2006 öncesi dönemde asgari ücrete eş değerken, dünyaya paralel olarak ülkemizde de yaşanan ekonomik krizler nedeniyle bu miktar Aralık 2022 itibariyle asgari ücretin yüzde 17,79’u seviyelerine gerilemiştir” şeklinde konuştu.

Faruk Gökyurt/ İLKSAYFA-

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.