STK'lar devrede: Ankara balı dünyaya tanıtılacak
Ulus’a özel açıklamalarda bulunan Ankaralılar ve Ankara'yı Tanıtma Vakfı Başkanı Seyfettin Aslan, Ankara’nın 5 beyazından biri olan Ankara balını, dünya çapında bir marka haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Ankara’nın 5 beyazından biri olan Ankara balını dünya çapında bir marka haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Ankaralılar ve Ankara'yı Tanıtma Vakfı Başkanı Seyfettin Aslan, Ulus’a özel açıklamalarda bulundu. Beyaz balın yüzyıllardır seyyahların ilgisini çeken tarihi ve kültürel bir miras olduğunu dile getiren Aslan, Ankara arısının korunmasının, balın sürdürülebilirliği açısından kritik olduğunu belirtti. Bu konuda yoğun bir çaba harcadıklarını belirten Aslan, bölgedeki bitki çeşitliliğinin de korunması gerektiğine dikkat çekti.
“DÜNYA ÇAPINDA BİR LEZZET”
Ankara’nın unutulan lezzetlerinden biri olan Ankara balını yeniden tanıtmaya çalıştıklarını söyleyen Ankaralılar ve Ankara'yı Tanıtma Vakfı Başkanı Seyfettin Aslan, bu eşsiz beyaz balın tarihsel ve kültürel mirasımızda büyük bir yere sahip olduğuna işaret etti. Ankara balı yalnızca bizim için değil, yüzyıllar önce pek çok seyyahın da dikkatini çekmiş bir lezzet olduğunu belirten Aslan, şunları anlattı:
“1787 yılında İtalyan seyyah Domanico Sestini, Ankara balından söz ederken, Ankara arılarının ürettikleri ‘pamuk kadar beyaz’ çok namlı bir bal ürettiklerinden bahsetmiş. Bunun dışında pek çok tarihçi ve seyyah Ankara’nın beyaz balını öve öve bitirememiş. Bu balın ünü sadece Türkiye’de değil, dünya çapında yayılmış durumda.”
“BİTKİLERİN DOĞAL YAYILIMI AZALDI”
Aslan, Ankara balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliğin beyazlığı ve hafifliği olduguna dikkat çekti. Sıkça rastlanmayan bu özel rengin ve lezzetin Ankara’nın bitki örtüsünden kaynaklandığına vurgu yapan Aslan, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
“İklimimize en uyumlu ve en çalışkan arı türlerinden biri Ankara arısıdır. Bu arının korunması da, Ankara balının kalitesini doğrudan etkiliyor. Saf bir tür olarak yetiştirilen bu arılar, bölgedeki bitki örtüsüyle buluşturularak Ankara balının üretimi artırılmaya çalışılıyor. Ankara Çiğdemi, sarı yonca gibi bitkiler, balın beyaz rengini oluşturuyor. Fakat ne yazık ki, bu bitkilerin doğal yayılımı azaldı. Bu nedenle de üretim de sınırlı. Şu anda Ankara balını daha fazla üretmek ve dünyaya tanıtmak için yoğun çaba sarf ediyoruz.”
KIZILCAHAMAM’DA ÜRETİLMEYE ÇALIŞILIYOR
Günümüzde Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde yürütülen çalışmalar ile Ankara arısını yetiştirmek için özel bir bölge tesis edildiğini aktaran Aslan, şunlara değindi:
“Kızılcahamam’ın Kırkırca köyünde devam ettirilen çalışmalarla saf Anadolu arısı ırkı korunarak, üretilmeye çalışılıyor. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. İrfan Kandemir, projeye önemli katkılarda bulunuyor. Son 10 yıldır Ali Nihat Gökyiğit Vakfı’nın çalışmaları ile Ankara arısının üretimi devam ediyor.”
AMAÇ: HAK ETTİĞİ YERE GERİ TAŞIMAK
Ankaralılar ve Ankara'yı Tanıtma Vakfı olarak, Ankara balını dünya çapında bir marka haline getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Aslan, “Bu eşsiz lezzeti hak ettiği yere geri taşımak, vakıf olarak en önemli amaçlarımızdan birisi. Ankara balı, uzun yıllardır unutulmuş olsa da yeniden canlanıyor. Bu sadece Ankara’nın değil, Türkiye’nin bir gurur kaynağı olacaktır. Ankara balı, geçmişten bugüne kadar uzanan bir mirastır ve biz bu mirası geleceğe taşımak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.