Bizi göreni görür görmeyeni görmeyiz
Staj Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, mağduriyetlerinin çözülmesi konusunda hala ümitli olduklarını ifade ederek “Biz çözeni de çözmeyeni de asla unutmayacağız. Bizi göreni görür görmeyeni görmeyiz” dedi.
Son dönemlerde gündem olan staj sigortası kanun teklifi hala onaylanmayı bekliyor. Muhalefet partileri tarafından birçok kez teklif edilmesine rağmen reddedilen kanun için gözler hala Meclis’ten çıkacak yasada. Uzun süredir staj sigortasının emeklilik için başlangıç tarihi olarak sayılmasını isteyen Staj Sigortası Mağdurları Derneği hala umutlarını kaybetmeden olumlu sonuç beklemeye devam ediyor.
DESTİCİ, CUMHURBAŞKANI’NA İLETTİĞİNİ AÇIKLADI
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’nin geçtiğimiz günlerde ziyaretine gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sözkonusu mağduriyeti hatırlatıp, çözülmesi gerektiğini söylemesi staj mağdurlarının ümidini artırdı.
Konu hakkında www.gazeteilksayfa.com'a konuşan Staj Sigortası Mağdurları Derneği Genel Başkanı Ferhat Salman, mağduriyetlerinin çözülmesi konusunda hala ümitli olduklarını ifade ederek “Biz çözeni de çözmeyeni de asla unutmayacağız. Kim bu kitleyi görmezden gelirlerse o kitle tarafından da görmezden gelinir” dedi.
"HAKKIMIZIN PEŞİNDEYİZ"
Ferhat Salman "Staj ve Çıraklık sigortası mağduriyetine çözümün Meclis kapanana kadar ama torbayla ama farklı bir şekilde geleceğine inanıyoruz. Bunun dışındaki hiçbir çözüm ya da vaat derdimize çare, mağduriyete çözüm değil. Mağduruz, emektarız, hakkımızın peşindeyiz" diye konuştu.
STAJ SİGORTASI KANUNA DAYALI
Staj Sigortası Mağdurları Derneği ile ilgili bilgi veren Ferhat Salman şunları söyledi: “2017 yılında Ankara’da kurulan derneğimizin faaliyet amacı, meslek lisesi, yüksekokul, üniversite yıllarında hem eğitim alan hem de iş yerlerinde aktif olarak çalışan 3308 sayılı kanunun vermiş olduğu zorunlu staja tabii olup genç yaşta çalışan işçileriz. Örnek vermek gerekirse, bizler, meslek lisesine giden kardeşlerimiz, lisenin 3 ve 4. sınıflarında, haftanın 3 günü işyerlerinde 2 günü okullarda olmak üzere hem eğitim görüp hem çalışmıştık. Çıraklık okullarına giden kardeşlerimiz ise haftanın 5 günü çalışmışlar, 1 günü de teorik eğitim almak üzere çıraklık okullarına gitmişlerdir. Bizler burada 3308 sayılı kanunun 1986 yılında yürürlüğe giren meslek eğitim kanununa tabii olup staj ve çıraklık adı altında zorunlu çalışıyoruz.”
“SİSTEME DAHİL DEĞİLSİNİZ”
Staj sigortasının neden emeklilik başlangıcı olarak sayılmadığı konusunda ise Ferhat Salman, şu bilgileri verdi: “Sosyal Güvenlik Kurumu, ‘sizin o dönemde evet başlangıç numaranız var ama burada kısa vadeli uzun vadeli kavramı var. Sizlerin o dönemde sadece meslek hastalığı ve iş kazası bazında primleriniz yattığından dolayı siz emeklilik hakkınızı ne zaman uzun vadeli prim yatırdıysanız o tarih dikkate alınır’ şeklinde ifade etti. Devletimiz biz siz 3308 sayılı kanuna göre zorunlu staja tabii tutulacaksınız ve bu staj süresince de devlet tarafından sigortanız olacak demiş. Bir işvereniniz var. İşveren ile işçi arasında sözleşme var. Okul ile işveren arasında bir sözleşme yapılmış. Ayrıca asgari ücretin 3’te 1’i kadar bizlere ücret ödenmiş ve biz haftanın 3 günü, çıraklar ise haftanın 5 günü çalışmışlardır. Özellikle iş yerlerinde sabah 8 akşam 6. Biliyorsunuz çıraklarımızın çoğu organize sanayii bölgelerinde oto tamir bakım hizmetlerinde, kaporta tamiri dükkânlarında özellikle de ağır şartlarda çalışmaktadırlar ve çalışmışlardır. Biz stajyerler ise gerekli bankalarda, muhasebe ofislerinde, kuaför salonlarında çalışmıştık. Bizlere o dönemlerden verilen sigorta primlerinin %1-%2 oranından sadece meslek hastalıkları ve iş kazaları bazında yattığı için bizlere açık ve net uzun vadeli emeklilik sistemine dahil değilsiniz dediler.”
ÇÖZÜM İÇİN ÖNERİ: BORÇLANDIRMA SİSTEMİ
İstedikleri konulara çözüm getirilmesi için önerilerde bulunan Salman bu önerilerden birinin de borçlanma yöntemi olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “5510 sayılı kanunun 41. maddesinde biliyorsunuz ki borçlanma yöntemleri vardır. Nedir bunlar, işte avukatların, doktorların stajda geçen süreleri. Askerlikte geçen sürelerin borçlandırılması, doğum yapan kadınların doğum yaptığı tarihlerinin borçlandırılması, yurt dışında eğitim görüp staj yapan arkadaşların borçlanması gibi birçok borçlanma yöntemleri mevcutken bizler staj ve çıraklık mağdurları olarak, bu hakkın bizlere de verilmesini istiyoruz.”
MAĞDURİYETİMİZ KABUL EDİLİYOR AMA…
Ferhat Salman şöyle devam etti: “Biz 932 dilekçe ile başvurumuzu yaptık. Bunun sonucunda bizlere şu söylenmişti ‘evet mağduriyetiniz belli 3308 sayılı kanundan gelen zorunlu staja tabii tutuluyorsunuz ama gel gelelim bunu sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi kanunlaştırabilir’ şeklinde ifade etmişlerdi. Bizler bu talebimizi hiçbir parti ve siyasi görüş belirtmeksizin meclise ilettik. Ve şua ana kadar 55 kadar kanun teklifi vermiş olsak da bu çalışmaların çoğu cumhur ittifakı tarafından ret oyları ile kanunlaşmamıştır. Bu konu ile ilgi Çalışma Bakanı ile de görüşme sağladık bunun neticesinde Sayın Bakan Vedat Bilgin bu konuya sıcak bakmıştı fakat bu bakış 1 hafta – 10 gün içinde değişti. Onlar kursiyer onlar mağdur değil şeklindeki ifadeleri bizleri derinden üzmüştü. EYT düzenlemesi onaylanırken staj ve çıraklık mağdurları unutulmuştu.”
“SORUNU ÇÖZENİ DE ÇÖZMEYENİ DE UNUTMAYACAĞIZ”
Ferhat Salman son olarak şunları kaydetti: “Mustafa Destici başkanımızda zaten raporlarımız mevcuttu, o da Cumhurbaşkanı ile görüşmesinde staj sorunun ilk sırada çözülmesi gereken sorunlardan biri olduğunu beyan etmiştir. Sayın Fatih Erbakan da bu konudaki mağduriyetimizi ileteceğini belirtmişti ve kendisi bizzat bunu söylemişti. Bizler gelişmeleri takip ediyoruz. Bunun bir seçim vaadi olmasındansa en kısa zamanda çözülmesi taraftarıyım. 8 Eylül 1999 tarihi öncesi EYT’den yararlanacak 240 bin, Türkiye geneli 1 buçuk milyon staj mağdurları ve kayıtsız arkadaşlarımız ile 3 milyonu bulan mağdur kişi var. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerek. Biz çözeni de çözmeyeni de asla unutmayacağımızı beyan ediyoruz. Hangi parti olursa olsun bu kitleyi görmezden gelirlerse o kitle tarafından da görmezden gelinirler.”
Cansu Demir / Gazete İlksayfa
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.