Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin tarihçesi

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin tarihçesi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay’da da depremler oldu. 6,4 ve 5,8 ile arka arkaya sarsılan Hatay’da 6 can kaybı olduğu belirlendi. Evlerinde geceyi geçiremeyen Hataylı bazı vatandaşlar geceyi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde geçirdi.

Türkiye, yaralarını sarmaya devam ederken bir acı da Hatay’da yaşadı. Dün akşam saatlerinde 2 kez gerçekleşen deprem sonrası Hatay’da birçok bina yıkıldı. Açıklanan bilgilere göre 6 vatandaşımız hayatını kaybederken, 18’i ağır 294 kişi ise yaralandı. Vatandaşlar güvenli alanlara yerleştirilirken güvenli alanlardan biride Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi oldu. 449 yıllık külliye ayakta dururken, depremzedelere misafirperverlik ediyor. Mimar Sinan tarafından yapılan külliyenin tarihi merak konusu olurken, tüm ayrıntılarıyla Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin tarihi haberimizde:

haberici-001.jpg

449 YILDIR SAPASAĞLAM

Hatay’ın Payas ilçesinde 1574 yılında Mimarbaşı Mimar Sinan tarafından dönemin sadrazamlarından olan Sokullu Mehmet Paşa adına yaptığı külliye aradan geçen 449 yıla rağmen ayakta duruyor. İstanbul-Halep-Şam-Hicaz yolu üzerinde hac ve ipek yolu kervanlarının kesiştiği noktada yer alan külliye, uzun yıllar kervanların konakladığı bir nokta oldu. Kahramanmaraş merkezli iki depremin etkisiyle külliyede yalnızca camiye ait minarenin kubbesinin yıkıldığı görüldü. 449 yıllık külliye uzun yıllar sonra deprem nedeniyle evleri zarar gören depremzedeleri konuk ediyor.

EN ÖNEMLİ ESERLERDEN BİR TANESİ

Osmanlı Devleti 1516 yılında Mısır seferinden sonra bu bölgede hâkimiyet sağlamıştır. Bölgede birçok eser olmasına rağmen en önemlisi Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’dir. Külliye Türk tarihinin en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilen Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. 48 dükkân, kervansaray, cami, medrese ve hamam gibi yapılarda içerisinde yer almaktadır.
Külliyeye girişler tamamen ücretsizdir.

Kaynak: DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.