Soğan doğrarken neden ağlarız? Soğan doğrarken ağlamamak için ne yapmamız lazım?
Türk mutfağı yemeklerinin çoğu soğan barındırıyor. Yemek yapımında kullandığımız soğanı doğrarken gözyaşlarımızı tutamıyoruz. Peki, Soğan doğrarken neden ağlarız? Soğan doğrarken ağlamamak için ne yapmamız lazım?
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan soğan her doğrandığında gözlerin yaşarmasına sebep oluyor. İnsanlar soğan doğradıklarında neden gözlerinin sulandığını merak ediyor. Peki, Soğan doğrarken neden ağlarız? Soğan doğrarken ağlamamak için ne yapmamız lazım?
SOĞAN DOĞRARKEN NEDEN AĞLARIZ?
Soğan doğrarken gözlerimizin sulanma olayı soğanda bulunan syn-propanethial-S- oksit isimli bir kimyasal sebebiyle meydana gelir. Soğanın büyürken geliştirdiği bir kimyasaldır. Bu kimyasalı kendisini korumak için geliştirmektedir. Soğan doğrama işleminde soğan hücrelerinin kesilmesi sonucu soğanın içinde bulunan enzimler serbest kalmış olur. Bu serbest kalımın ardından meydana gelen sülfirik asitin, gözlerle karşılaşması sonucu yaşarma yolu ile gözümüzde bulunan yabancı maddeleri temizler. Gözün ön tabakasında bulunan kornea göze dışarıdan gelen her türlü etkenden korumaktadır. Bu sistem soğan kesimi esnasında devreye girer ve gözyaşı bezleri çalışmaya başlar.
SOĞAN DOĞRARKEN AĞLAMAMAK İÇİN NE YAPMAMIZ LAZIM?
Soğan doğrarken gözümüzün yaşarmamasını sağlayacak net bir çözüm henüz bulunmuyor. Fakat bu yaşarmayı azaltabilecek bazı çözümler mevcut. Bu çözümlerden birisi soğanı kesmeden önce buzluğa koymak olacaktır. Bir diğer yöntem ise soğan doğrarken ağıza ekmek alınmasıdır. Aynı zamanda soğan doğrarken sakız çiğnemek gazı gözlerden uzak tutması sebebiyle yaşarmayı engelleyebilmektedir. Soğanı suyun içinde doğramak ise gazın suyun içinde çıkmasını engeller. Bu sayede gaz havaya karışmaz ve göz yaşarması azalabilir. Soğan doğrarken ağıza bir miktar su alınması da göz yaşarmasını azaltabilen yöntemlerden biridir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.