Şivlilik nedir, ne zaman kutlanacak?

Şivlilik nedir, ne zaman kutlanacak?

Üç ayların başlamasına az bir süre kala Şivlilik geleneği gündemde. Osmanlı dönemi öncesinden bugüne uzanan Şivlilik geleneği, özellikle çocukların dört gözle beklediği kutlamalar arasında yer alıyor. Peki, Şivlilik nedir, ne zaman kutlanacak?

Selçuklu Devletine başkentlik yapan Konya’da, üç ayların başlangıcı yüzyıllardır Şivlilik Geleneği denilen adetle kutlanırken, en eski dini geleneklerden olan Şivlilik, Regaib Kandili’nden bir gün önce başlıyor. Regaib Kandilinin sabahında çocukların kapı kapı dolaşıp evlerden şekerler topladığı kadim gelenek bu yıl Ocak ayı içerisinde kutlanacak. Peki, Şivlilik nedir, ne zaman kutlanacak? İşte tüm detaylar:

sivlilik-nedir-ne-zaman-kutlanacak-2.jpg

ŞİVLİLİK NEDİR NE ZAMAN KUTLANACAK?

Şivlilik Gelenekleri’nde, akşam namazından sonra çocuklar, anne-babalarıyla beraber sokaklara çıkarak mahalle büyüklerinin uygun bir alanda ateş yakmasını bekliyor. Yakılan ateşin etrafında toplanan çocuklardan bazıları ateşin üzerinden atlıyor. Eğlence ve kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ediyor. Çocuklar, Regaib Kandili günü sabah erken saatlerde maniler okuyarak, kapı kapı dolaşıp şeker ve çikolata topluyor. Bu ziyaretlerde çocukların okudukları manilerden birinin sözleri şu şekildedir: "Şivli şivli şişirdi, erken kalkan pişirdi. İki çörek, bir börek bize şivlilik gerek". Şivlilik gününde komşulara pişi, haşhaşlı veya tahinli çörek gibi yemekler, çocuklara ise kuru üzüm, kırık leblebi, kurutulmuş meyve veya gofret, çikolata gibi paketli ürünler dağıtılmaktadır.

Günümüzde ise, yerel idareler bu kültürel mirası korumak ve yaşatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Şivlilik, bu sene 25 Ocak günü fener alayı ile başlayacak. 26 Ocak günü ise çocuklar şivliliklerini toplayacak.

sivlilik-nedir-ne-zaman-kutlanacak-3.jpg

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN 200 BİN ÇOCUĞA ŞİVLİLİK HEDİYESİ

Şivlilik Geleneği’ni yaşatmak amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi, 200 bin çocuğa şivlilik hediyesi dağıttı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Şehit İbrahim Betin İlkokulu, Meram Mehmet Hasan Sert İlkokulu ve Karatay Cengiz Topel İlkokulu'nda öğrencilerin hem karne sevincine ortak oldu hem de şivlilik hediyelerini dağıttı. Sosyal medyadan yapılan yazılı açıklamada, Başkan Altay'ın Selçuklu Şehit İbrahim Betin İlkokulu'nda düzenlenen karne dağıtım töreninde Konya Valisi Vahdettin Özkan, Selçuklu Belediyesi Başkan Vekili Faruk Ulular ve İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ile öğrencilerin karne heyecanına ortak olduğu belirtildi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, tüm öğrencilere güzel bir tatil geçirmeleri temennisinde bulunarak, şunları kaydetti: "Bu yıl çok güzel bir tevafuk oldu. Şivlilikle ara tatil bir araya denk geldi. Konya'nın önemli bir geleneğini yaşatmak üzere şehir genelindeki tüm anasınıfı, 1, 2, 3, ve 4. sınıf öğrencilerimize karneleriyle yaklaşık 200 bin şivlilik hediyemizi Milli Eğitim Müdürlüğümüz aracılığıyla ulaştırmış olduk. Böylece üç ayların da başlangıcını tüm Konya olarak hatırlamış olduk. Çocuklarımız gayret gösterdiler, çok güzel şekilde ilk dönemi tamamladılar. İnşallah ara tatilde de ikinci döneme hazır şekilde derslerinin başında olacaklar. Tüm milli eğitim camiamıza, Milli Eğitim Müdürümüze, ilçe milli eğitim müdürlerimize, kıymetli öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum. Velilerimize ve çocuklarımıza da iyi tatiller diliyorum." dedi.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.