Sincan’da yeni açılan sağlık merkezleri hastanelerin yükünü aldı
Kanser taramasından kadın sağlığına 9 alanda hizmet veren Sincan 100. Yıl Sağlıklı Hayat Merkezi, açıldığı günden bu yana dolup taşıyor. Vatandaşlar sağlık hizmetleri için yeni merkezi tercih ediyor. Hastanelerin yükü azaldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından kişilerin ve toplumun sağlıklı bir yaşama yönlendirilmesi, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve bu hizmetlere erişimin kolaylaştırılması amacıyla kurulan Sağlıklı Hayat Merkezleri, aile hekimliği hizmetlerinin önemli bir destek unsuru haline geliyor. Merkezler, geniş yelpazede sunduğu hizmetler ile toplum sağlığını koruma ve geliştirme hedefini devam ettiriyor. Bu kapsamda da Sincan’da faaliyet gösteren 100. Yıl Sağlıklı Hayat Merkezi, başkentte önemli bir rol oynuyor. Merkezde sunulan hizmetler ve içerikleri hakkında sorumlu hekim Uzm. Dr. Esra İnan Ulus’a özel açıklamalarda bulundu.
9 BİRİMDE HİZMET VERİYOR
Sincan’da bulunan 100. Yıl Sağlıklı Hayat Merkezi’nin sunduğu hizmetler hakkında bilgi veren merkezin sorumlu hekimi Uzm. Dr. Esra İnan, “Merkezde toplamda 9 poliklinik hizmet veriyor. Tüm hizmetlerimiz ücretsiz olup, Türkiye'nin her yerinden başvuru kabul ediliyoruz. Merkezimiz de randevu sistemi ile çalışıyoruz. Hastalar, randevu günü kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra ilgili birimlerimizden hizmet alabiliyor” diye konuştu.
3 KANSER TÜRÜNDE TARAMA
KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) biriminde, ulusal kanser tarama programına göre rahim ağzı kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri olmak üzere 3 kanser türünü burada taradıklarını belirten İnan şunları kaydetti:
“Rahim ağzı kanseri için 30 ila 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV testi yapılıyor. Meme kanseri için 40 ila 69 yaş arası kadınlar, 2 yılda bir mamografi ile tarıyoruz. Kolon kanseri içinde 50 ila 70 yaş arası kadın ve erkeklere gizli kan testi yapıyoruz.”
“DÜZENLİ KONTROLLERLE TAKİP EDİYORLAR”
Üreme Sağlığı Polikliniğinde, aile planlaması yöntemlerinden bahsettiklerin dile getiren İnan, “Kişilerde sağlıklı üreme nasıl olmalı, hijyen kuralları, adölasan eğitimi, adölasan çağda ergenlerde hijyen nasıl olmalı bu ve buna benzer konularında danışmanlık hizmeti veriyoruz” dedi. İnan, bunların yanı sıra kişilere üreme sağlığı ile ilgili eğitimler de sunulduğunu söyledi. Merkezde yer alan diğer bir birim olan diyetisyen ve fizyoterapistlerin iş birliği yaparak çalışmaları yürüttüğünü ifade eden İnan, “Bireylere fiziksel aktivite önerileri ve sağlıklı yaşam için duruş pozisyonları gibi konularda destek veriliyor. Diyetisyenler, kan testlerine göre kişiye özel diyet programları hazırlayarak, düzenli kontrollerle takip ediyorlar” şeklinde konuştu.
EKİP İŞİ İLE HİZMET VERİLİYOR
Merkezin bir diğer bölümü olan Psikososyal Destek Biriminde ise, psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimci birlikte hizmet veriyor. Bu birimin özellikle çocuklar, ergenler ve ruhsal problemler yaşayan kişiler için psikososyal destek sağlığının altını çizen İnan, şunları aktardı:
“Yaş gruplarına göre 6 ila 12 yaş grubuna daha çok çocuk gelişimci bakıyor. 12 ila 18 yaş grubu ile sosyal çalışmacımız ilgileniyor. 0 ila 18 yaş arasındaki kişilerin de ruh sağlığı problemleri için de psikoloğumuz hizmet veriyor. Ekip içindeki güçlü iletişim sayesinde, hastalar ihtiyaç duydukları diğer uzmanlara da yönlendirilebiliyor.”
SİGARA BIRAKMA SÜRECİ DESTEKLENİYOR
Merkezin bir diğer önemli birimlerinden olan Sigara Bırakma Polikliniği hakkında bilgi veren İnan, “Bu birimimizde, sigara bırakma sertifikası olan hekimlerimiz hizmet veriyor. Sigara bırakmak isteyen bireylerin karbonmonoksit düzeylerini ölçerek, bağımlılık düzeylerini belirliyorlar. Kaç yıldır sigara kullanıyor? Günde ne kadar tüketiyor? bu soruların hepsine ilk etapta bir yanıt bulunuyor. Gerekirse Bakanlık onaylı ücretsiz ilaçlar veriliyor, motivasyonel görüşmeler yapılarak süreç destekleniyor. Ayrıca psikolojik veya sosyal sorunları olan kişiler ilgili uzmanlara yönlendiriliyor” ifadelerini kullandı.
UYGULAMALI ANLATIM VE GEBELİK DÖNEMİNE DESTEK
Ağız ve Diş Sağlığı polikliniğinde genellikle eğitim odaklı ilerlediklerini aktaran İnan, “Poliklinikte özellikle çocuklara diş hijyeni ve doğru fırçalama teknikleri gibi konularda eğitim veriliyor” dedi. Bu eğitimlerle çocukların küçük yaşlardan itibaren sağlıklı diş alışkanlıkları kazanmalarının hedeflendiklerini vurguladı. Ayrıca, Gebe Bilgilendirme Sınıfı'nda, anne adaylarına gebelik süresince doğru beslenme, duruş, doğum sonrası bebek bakımı ve emzirme teknikleri hakkında eğitimler verildiğini belirten İnan, annelerin bilinçli bir gebelik süreci geçirmelerini ve doğum sonrası dönemde bebek bakımında en doğru bilgilere ulaşmalarını amaçladıklarını söyledi.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.