Uzman sigortacı İsmail Eryılmaz sigorta ödemelerini anlattı

Uzman sigortacı İsmail Eryılmaz sigorta ödemelerini anlattı

Uzman sigortacı İsmail Eryılmaz, yaşanan büyük afetin ardından ev ve arabalarını kaybeden mağdur vatandaşların sigorta şirketlerinden alacağı geri ödeme sürecini anlattı.

Yaşanan büyük afet sonrasında Güneydoğu bölgemizde on ilimiz büyük hasar gördü. Can kayıplarımızın yanı sıra şehirlerimizde büyük maddi hasarlar ortaya çıktı. Yıkılan ve ağır hasar gören evler enkaz altında kalan arabalar vatandaşlarımızı maddi hasarlarını artırdı. Uzman sigortacı İsmail Eryılmaz ile afet bölgesindeki vatandaşlarımızın hasar kayıplarını ve geri ödeme şekillerini konuştuk. Uzman Eryılmaz, gazetemize yaptığı özel açıklamalarda ödemelerin şeklini, kimlere nasıl ödeme yapılacağını ve varislerin ödeme hakları olup olmadığını anlattı. Eryılmaz, “DASK Kurumu tarafından belirlenen standart metre kare maliyet bedelinin yüzde 98’ini karşılıyor. Onarımı mümkün olan hafif hasarlı olanlar için tamir bedeli üzerinden aynı muafiyetleri düştükten sonra kalan kısmı ödenir” diyerek uyarılarda bulundu.

enkaz-dinleme-uygulamasi-1-1300x680.jpg

SİGORTA ŞARTLARINA DİKKAT

Eryılmaz, “DASK binanın tamamını ödemiyor. Bunun sebebi devlet doğal afetlerde sigortalı kıymetlerin yüzde 100 ünü sigorta ettirmez. Yüzde 2 tenzili muafiyet ile sigortalanmasına izin veriyor. Ülkemizdeki ekonomik şartlar nedeniyle bina metrekare birim maliyetleri hızla arttığı için 1.01.2023 tarihinde DASK Kurumu tarafından binalarda uygulanacak asgari metre kare birim maliyetleri artırılarak güncellendi. Bu tarihten önce yapılan DASK poliçelerine sigortalılar tarafından değer artış zeyilnamesi yaptırılması gerekir. Eğer zeylname yaptırılmadıysa eksik sigorta hükümleri uygulanacak ve eksik olan sigorta bedeli oranı kadar hasar tutarı tespit edilen hasar bedelinden düşülerek eksik ödeme yapılacaktır” dedi.

kapak-141637.jpg

125 NOLU İHBAR HATTINI ARAYIN

“DASK kurumu tarafından belirlenen standart metre kare maliyet bedelinin yüzde 98'ini karşılıyor” diyerek uyarılarda bulunan Eryılmaz; “Eğer sigortalı gayrimenkul bedeli daha yüksek ya da lüks konut ise ne yapılabilir. DASK dışında ayrıca bütün risklere karşı konut paket sigortası yaptırılması gerekir. Konut paket sigortasının içerisine İhtiyari Deprem teminatı eklenmiş olmalıdır. İhtiyari deprem teminatı varsa DASK bedeli ile konutun metrekare maliyet bedeli arasındaki bedel farkın da konut paket sigortasından ödenir. DASK kurumunun 125 nolu ihbar hattını arayarak hasar ihbarı yapmak gerekir. Görevlendirilen eksper tarafından tespit edilecek kısmi veya tam hasar bedelleri sigortalı veya hak sahiplerinin banka hesaplarına ödenecektir” şeklinde konuştu.

enkaz.jpg

VARİSLERDE BAŞVURU YAPABİLİR

Sigorta uzmanı İsmail Eryılmaz, “Sigortalı değer üzerinde hak ve menfaati olan herhangi bir kişi sigorta şirketini arayarak başvuru yapabilir. Sigortalı eşi veya kanuni varisleri tarafından başvuru yapılabilir. Sigortalı değer üzerinde hak ve menfaati olan herhangi bir kişi sigorta şirketini arayarak başvuru yapabilir. Sigortalı eşi veya kanuni varisleri tarafından başvuru yapılabilir” sözleri ile varislerin de başvurabileceğini vurgulayarak şöyle konuştu; “Enkaz altında kalan ya da hasar gören motorlu taşıtların kasko sigortası varsa ve kasko poliçesi içerisinde deprem teminatı varsa hasar veya araç bedeli ödenir. Araç tamir edilebilecek durumda ise tamir bedelini tamiri mümkün değil ise aracın piyasa rayiç bedelini ilgili sigorta şirketine başvurarak dosya açtırıp görevlendirilen eksperin tespiti sonrasında ödenir.

arabaaa.jpg

ONAYLAMA GELİNCE ÖDEME YAPILIR

Eryılmaz son olarak; “Araçları hasar gören sigortalılar araçlarını tamirhane veya servise çektikten sonra sigorta şirketine hasar ihbarı yapılır servis veya tamirhane onarımı yapılacak parçaların listesini çıkartır. Eksperle işçilik konusunda mutabık kaldıktan sonra tedarik firmasından yedek parçalar sipariş edilir. Araç tamir edilmeye başlanır Eksper nihai raporu sigorta şirketine ulaştırdıktan sonra poliçe üzerindeki teminatlar açısından inceleme yapılıp onaylandıktan sonra hasar bedeli ödenir” şeklinde konuştu.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum