Sığır ithalatına besiciden tepki: Çiftlikler boş kaldı

Sığır ithalatına besiciden tepki: Çiftlikler boş kaldı

Et ve Süt Kurumu aracılığıyla bu yıl 600 bin baş besilik sığır ithalatı yapılacağını duyuran Tarım ve Orman Bakanlığı’na besiciden tepki geldi. Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın gündeme getirdiği iddiaya göre; besi çiftlikleri boş kaldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılında 600 bin baş besilik sığır ithalatının planlandığını ve ithalatı Et ve Süt Kurumu’nun yapacağını duyurdu. İthal Besilik Sığır Satış Sözleşmesi’ne göre Et ve Süt Kurumu’nun besicilere satışını yapacağı sığırlar, kastre edilmemiş, 15 aylıktan küçük (450 gün), ağırlıkları 161 kilogram ile 300 kilogram arasında olacak. Tarım ve Orman Bakanlığının “Besilik Sığır İthalatı Uygulama Talimatında” belirtilen Avrupa Birliği veya Güney Amerika ülkelerinden ithal edilen etçi ve kombine ırkların saf veya melezi erkek besilik sığırların satış fiyatını Et ve Süt Kurumu belirleyecek.

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın gündeme getirdiği iddiaya göre hayvan ithalatına ilişkin besici Mehmet Şahbaz, işletme kapasitesinin yüzde 15’i kadar ithalat yaptığını ve son karar ile yüzde 7’ye düşürüldüğünü belirterek, “Çiftlikler zaten boş, bu kararla iyice boş kalacak. Bize çiftlikleri kapatın diyorlarsa bunu açıkça söylesinler biz de çiftlikleri kapatalım” dedi.

besi2.jpg

EKSİ 900 İLE BAŞLIYORUZ

Besici Mehmet Şahbaz, büyük işletmelerin hayvan ithalatının kısıtlandığını aktararak, “İşletme kapasitemizin yüzde 15’i kadar ithalat yaparken bu son karar ile yüzde 7’ye düşürüldü.. Yani 30 bin baş kapasitesi olan 2 bin 100 baş hayvan getirebilir. Bu kadar hayvanı yurt içinde bulamıyoruz. Ayrıca içerisi şap hastalığından kırılıyor. Çiftlikler zaten boş, bu kararla iyice boş kalacak. Bize çiftlikleri kapatın diyorlarsa bunu açıkça söylesinler biz de çiftlikleri kapatalım. Kapasite raporuna göre ithalat olunca çiftliği boş, hayvanı olmayan küçük besici elindeki kapasite raporunu, karneyi hayvan başına 10 bin liraya 15 bin liraya satıyor. Diyelim ki, 300 baş kapasitesi var. Bu adamın 60 hayvan alma hakkı var. Bu hakkını parayla satıyor. Oturduğu yerden 900 bin lira para kazanıyor. Bizde eksi 900 ile başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

324241.jpg

SPEKÜLATÖRLÜKLE SUÇLUYORLAR

Mehmet Şahbaz, yıllardır besicilik üzerine çalıştıklarını ve emeklerinin büyük olduğunu vurgulayarak, “Bu işi bilmeyenler besiciyi spekülatör olmakla suçluyor. Kesime geldiği halde hayvanların kesilmediği iddia ediliyor. Bir hayvanın günlük yediği yem 100 lira. Bir ayda 3 bin lira eder. Yüzde 4’te faize gidiyor. Bu masrafa kim katlanır. Belli bir dönemden sonra hayvan yese de kilo almıyor sadece eti yağlanır. Besici fazladan beslediğinde zarar eder. Bu konularda Tarım ve Orman Bakanımızı yanlış bilgilendiriyorlar” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.