Sıcak havalara dikkat: Sağlık sorunlarına yol açıyor

Sıcak havalara dikkat: Sağlık sorunlarına yol açıyor

Hava sıcaklığının yükselmesi pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Uzmanlar sıcak havalarda yağlı yemekler tüketilmemesi gerektiğini ve sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirtiyor.

Kentimizde termometre değerleri yükselmeye başlıyor. Sıcak havaların çeşitli sağlık sorunlarını doğurabileceğini belirten uzmanlar tarafından, yaz aylarında yağlı yemekler yerine bol su, vitamin ve mineral açısından zengin meyve, sebze ve tam tahıllar tüketmek öneriliyor. Elektrolit dengesini korumak için ızgara, buğulama, haşlama gibi yöntemlerle hazırlanmış yiyecekler tercih edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, sıvı tüketiminin önemini vurgulayarak günlük 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtiyor. Özellikle yaşlılar, kalp hastaları, diyabet hastaları, nörolojik hastalığı olanlar ve gün içinde güneşe fazla maruz kalan vatandaşların dikkat etmesi gerektiği ifade ediliyor.

yagli-yiyecekler-bu-daha-iyi-fotoymus.jpg

YAĞLI YEMEKLER TÜKETİLMEMELİ

Kızılay Sağlık Grubu’nun, yaz aylarında beslenme üzerine yaptığı araştırmaya göre, sıcak havalarda yağlı yemeklerin tüketilmemesi gerektiği belirtiliyor. Sıcak günlerde su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllar tercih edilmesi gerektiğini ifade eden araştırmada, elektrolit dengesini sağlamak için yoğurt, ayran, cacık, maden suyu ve kızartma türleri yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış ürünler tercih edilmesinin bedeni yormayacağı aktarılıyor. Omega-3 yağ asitlerini içeren balıkların haftada 2 kez tüketilmesini içeren araştırmada kan şekerini dengede tutmak için ağır şekerli gıdalar yerine dondurma ve sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiği ifade ediliyor.

sivi-tuketimi-onemli.jpg

SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Araştırma sonuçlarına göre terleme, solunum, dışkı ve idrar yoluyla gerçekleşen sıvı kaybıyla birlikte sıcak havalarda nefes alıp verme bile sıvı kaybına neden olabiliyor. Günlük sıvı ihtiyacı, kadınlar için ortalama 2000 ml (2 litre), erkekler için ise 2500 ml (2,5 litre) olarak belirtiliyor. Egzersiz yapıldığında ise her yarım saatte 1-2 bardak daha su içmek gerekebiliyor. Genellikle maksimum sıvı ihtiyacı 3 litre olarak kabul ediliyor. Susuz kalmadan önce su içmeye özen göstermek ve düzenli olarak içmek önem taşıyor. Su Soğuk bitki çayları, şekersiz meyve kompostoları, limonata, ayran, kefir ve soda da iyi seçenekler arasında gösteriliyor. Su alımını kontrol etmenin bir yolu da idrar rengini kontrol etmek olabilir; idrar rengi renksiz veya soluk sarı ise sıvı alımı yeterli, koyu sarı ise yetersiz olarak değerlendirilebilir.

kimler-risk-altinda.jpg

KİMLER RİSK ALTINDA?

Sağlıklı kişiler gerekli önlemleri alarak sıcak havalardan korunabilir. Fakat yaşlılar, kalp hastalığı olanlar, kronik hastalar, diyabet hastaları, nörolojik hastalığı bulunanlar ve gün içinde güneşe çok fazla maruz kalanlar risk altında. Diyabet hastaları tip 1 ve tip 2 diyabet nedeniyle daha hızlı su kaybeder ve hastalıkları nedeniyle aşırı sıcaklar damarların yapısında ve terlemede değişime yol açabilir. Demans gibi nörolojik hastalığa sahip olanlar vücut ısılarının arttığını fark edemeyebilecekleri için sıcak havalarda risk altında olan grubun içerisinde yer aldığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.