SGK uzmanı açıkladı: Emekli maaşlarında SGDP kesintileri olacak mı?

SGK uzmanı açıkladı: Emekli maaşlarında SGDP kesintileri olacak mı?

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşlarında kesinti yapılacağına dair iddialar üzerine açıklama yaptı. Uygulamasına son verilen Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintilerini hatırlatan Erdursun, kesintilerin yeniden gündeme gelebileceğini kaydetti

Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası prim kesintisi yapılması formülü ön plana çıkmaya başladı. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, emeklilik öncesinde maaşlardan kesilen yüzde 12,5 oranındaki genel sağlık sigortası primi, artık çalışan emeklilerin de maaşlarından kesilecek.

EMEKLİ MAAŞLARINDA KESİNTİ OLACAK MI?

Emekli maaşlarından yapılacak olası kesinti iddiaları gündemdeyken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdursun, geçmişte uygulanan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) sistemini hatırlatarak, 1999-2016 yılları arasında SGDP kesintilerinin uygulandığını, ancak bu uygulamanın 29 Şubat 2016’da kaldırıldığını belirtti. Erdursun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu kesintilerin tüm emeklileri kapsamadığını da vurguladı.

Erdursun, SGDP uygulamasının geçmişiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

1999’da kendi adına işyeri açan veya şirket ortağı olan Bağ-Kur emeklilerinden yüzde 10 oranında SGDP kesilmeye başlandı.

2003 yılında kapsam genişletilerek SSK ve Emekli Sandığı emeklilerinin de işyeri açmaları veya şirket ortağı olmaları durumunda yüzde 10 SGDP kesintisi uygulanmaya başladı.

1 Ocak 2009’da kesinti oranı yüzde 1 yıllık artışlarla yükseltilmeye başlandı ve yüzde 15’e kadar çıktı.

23 Nisan 2015’te yapılan bir yasal değişiklikle SGDP kesintisi tekrar yüzde 10’a düşürüldü.

29 Şubat 2016’da yapılan son düzenlemeyle SGDP kesintisi tamamen kaldırıldı.

SGDP KESİNTİLERİ GÜNDEME GELEBİLİR

Erdursun, açıklamasının devamında SGDP kesintilerinin yeniden gündeme gelebileceğini ifade etti. Ancak bu kesintilerin tüm emeklileri kapsamayacağını belirten Erdursun, emekli olduktan sonra ticari faaliyet yürüten, serbest meslek kazancı elde eden ya da şirket ortağı olan emeklilerden yapılabileceğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.