Seymenlik geleneği nedir? Seymen kime denir?

Seymenlik geleneği nedir? Seymen kime denir?

Ankara’da resmi gün kutlamalarında, kültürel ve geleneksel gösterilerde hemen hemen kendine özgü kıyafetler giymiş kendilerine ‘’Seymen’’ denilen kişiler görmüşüzdür. Peki, Seymenlik geleneği nedir? Seymen kime denir?

Tarihi Oğuz Türklerine dayanan seymenlik geleneği, gittikleri yerlerde kendi kültürlerini koruyan, geliştiren insanlardan oluşmaktadır. Yerleştikleri Ankara ve çevresinde de âdet, gelenek ve göreneklerini yaşatmışlardır. Bu geleneklerden biri de "Seymenlik Geleneği" olmuştur. Peki, Seymenlik geleneği nedir? Seymen kime denir?

SEYMENLİK GELENEĞİ NEDİR?

Seymenlik, Ankara'da yapılan bir tören ve gösteri türüdür. Seymenlik, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yapılan benzer törenlerle birlikte, Türk kültürünün bir parçasıdır. Seymenlik törenlerinde, genellikle çalgılar eşliğinde danslar ve gösteriler yapılır. Törenlerde, Seymenler tarafından çalınan çalgılar arasında saz, davul, zurna ve kaval sayılabilir.

seymenlik-gelenegi-nedir-seymen-kime-denir-2.jpg

SEYMEN KİME DENİR?

Seymenler, eski Türk boylarında göçebe kervanlarını koruyan silahlı birlik ya da kolcu olarak bilinirler. Seymenler, Türk kültüründe yer alan önemli simgelerdir ve Seymenlik törenlerinde gösterdikleri performanslar, Türk kültürünün zenginliğini yansıtır.

Seymenler, genellikle çalgılar çalarak ve dans ederek gösteri yaparlar. Seymenlik törenlerine katılan kişilerin hepsi Seymen değildir, ancak törene katılan herkes Seymenlik töreninin bir parçasıdır. Törende katılımcılar arasında işbirliği ve dayanışma vardır.

SEYMEN NASIL OLUNUR?

Seymen unvanı günümüzde, Ankara Kulübü Derneği’nce verilen teorik ve uygulamalı eğitim süreci sonucunda “Seymen” olmaya değer görülen kimselere verilmektedir. Eğitimde oyun, müzik, kültür ve sosyal terbiye verilir. Eğitim aşamalarını başarıyla tamamlayan kişilere törenle ‘’Seymen’’ unvanı verilir.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.