Servet vergisi tartışması devam ediyor: Kayıt dışı çalışana ödül, vergi verene ceza
Türkiye’nin en zengin dördüncü insanı İbrahim Erdemoğlu’nun gündeme getirdiği servet vergisi konuşulmaya devam ediyor. GGYD Başkanı M. Nezih Allıoğlu, sistemin kayıt dışı çalışanlara yarayacağını söyleyerek, “Daha önce denenmişti, mantıklı değil” dedi.
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, ekonomideki dar boğazı aşmak için servet vergisi önerisini gündeme getirdi. Erdemoğlu, belirli bir ekonomik güce sahip her bireyden alınacak yüzde 1’lik verginin kalkınmaya ciddi katkı yapacağını kaydetti.
Erdemoğlu yaptığı açıklamada, servet vergisinin toplumun geniş kesimlerini etkilemeyecek şekilde yüzde 1'lik bir oranla uygulanabileceğini ve bu sayede 150 milyar dolarlık bir kaynağın elde edilebileceğini belirtti. Toplanan miktarın İstanbul depremi gibi acil ihtiyaçlar için kullanılabileceğini ifade etti.
KAYIT DIŞININ İŞİNE YARAR
Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Genel Başkanı Nezih Allıoğlu, servet vergisi önerisine olumlu bakmadığını söyledi. Allıoğlu, “Doğru bir adım olduğunu düşünmüyorum. Hâlihazırda sistemin içinde yer alanlardan ek yüzde 1 alınacak. Sistemde hiç olmayanlardan, kayıt dışı çalışanlardan vergi alınamayacak” dedi.
MANTIKLI DEĞİL
Mevcut vergilerin düzgün bir şekilde tahsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Allıoğlu, “Denetimler artmalı ve cezalar daha da caydırıcı hale gelmeli. Kayıt dışını önlemek lazım. Servet vergisi sistemi, vergisini veren vatandaşa ceza olacak. Vergi veren ikinci kez vergi ödeyecek. Bir adaletsizlik ortaya çıkacak. Bu sistem daha önce denenmişti. O dönem ödeyenler oldu, ödemeyenler oldu. Mantıklı değil” ifadelerini kullandı.
İbrahim Erdemoğlu, 6 milyon liranın üzerinde varlığa sahip olan her bireyden yüzde 1'lik bir servet vergisi alınmasını ve ödemenin 24-36 ay taksitler halinde tahsil edilmesi gerektiğini savunmuştu.
SERVET VERGİSİ NEDİR?
Servet vergisi bireylerin ve şirketlerin sahip oldukları varlıkların, hem menkul hem de gayrimenkul malların, para ve alacakların üzerinden doğrudan alınan bir vergi türüdür. Genellikle savaş dönemlerinde, doğal afetlerin etkilediği zamanlarda veya büyük ekonomik krizlerde geçici olarak uygulanır. Sürekli bir vergi değildir. Belirli kriz veya olağanüstü durumlar sırasında ortaya çıkar ve uygulanır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.