Selanik ne zaman, kaç yılında ve hangi savaşla fethedildi?

Selanik ne zaman, kaç yılında ve hangi savaşla fethedildi?

Balkan coğrafyasının en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Selanik ne zaman, kaç yılında ve hangi savaşla fethedildi?

Rumeli’deki fetih hareketlerinin ve bölgenin Türkleştirilmesinin büyük bir aşaması olarak karşımıza çıkan Selanik ne zaman, kaç yılında ve hangi savaşla fethedildi? İşte tüm detaylar:

selanikin fethi

SELANİK NE ZAMAN FETHEDİLDİ?

Osmanlı Devleti tarafından Selanik’in fethedilmesi Türk tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. Selanik, M. Ö. 315 yılında, Makedonya Kralı Kassandros tarafından kurulmuştur. İlk olarak 1394 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilen Selanik, 1402 Ankara Savaşı’nın ardından yaşanan Fetret Devri döneminde yeniden Bizans İmparatorluğu hâkimiyetine geçmiştir. 1421 yılında tahta geçen 2. Murad için Selanik öncelikli bir hedef olmuştur. Daha önce Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiş fakat kaybedilmiş olan şehir, ata toprağı olarak görülmüştür. Selanik üzerine akınlar 1422 senesinde başladı. Gerçekleşen Osmanlı akınları neticesinde zor bir durumda kalan, Bizans İmparatorluğu’nun Selanik valisi Andronikos şehri savunamayacağını anlayınca, Selanik’i bir miktar para karşılığı Venedik’e teslim etti.

fethedilen selanik'in eski görüntüsü

KUŞATMA 4 GÜN SÜRDÜ

Şehrin kontrolünü ele geçiren Venedik; Selanik’teki değişen bu durumu Osmanlı Devleti’ne bildirmek için elçi gönderdi ve bir anlaşma yapma niyetinde olduklarını 2. Murad’a bildirdiler. Yapılan bu teklifin 2. Murad tarafından reddedilmesiyle de Osmanlı Devleti ile Venedik arasında bir savaş yaşanması kaçınılmaz oldu. 1423 yılında başlayarak 1430 yılına kadar süren Osmanlı – Venedik Savaşları’nın neticesinde Selanik Osmanlı Devleti tarafından, 1 Mart 1430 tarihinde fethedilmiştir. Selanik’in kuşatması, 4 gün sürmüştür.

selanik'in fethi öncesinde çekilmiş eski görüntü

SELANİK’İN FETİH NEDENLERİ

2. Murad tarafından 1430 senesinde gerçekleştirilen, Selanik’in fethinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir: Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki fetih hareketleri, Selanik’in önemli bir ekonomik merkez olması, Selanik’in, 2. Murad tarafından baba mülkü olarak görülmesi ve yeniden fethedilmek istenmesi olarak görülmektedir. Fetih sonucunda Selanik, Osmanlı Devleti tarafından yeniden imar edilmiştir, Osmanlı Devleti iskân politikası kapsamında, bölgeye Türk aileler yerleştirilmiştir, önemli bir ticaret merkezi olan Selanik’in fethedilmesi, Osmanlı Devleti ekonomisine önemli katkılar sağlamıştır.

1430 yılında 2. Murad tarafından gerçekleştirilen Selanik’in fethinin önemi, kentin stratejik konumundan ileri gelmektedir. Bulunduğu konum itibariyle, Avrupa’nın kapısı olarak değerlendirilen Selanik, aynı zamanda önemli bir ekonomik üs ve liman şehridir. Bu özellikleriyle Osmanlı Devleti’ne ekonomik anlamda büyük artılar kazandıran Selanik; Balkanlar’da gerçekleşecek fetih hareketlerinin de merkezi haline gelmiştir. 1423 ile 1430 yılları arasında yaşanan ve Selanik’in fethi ile sonuçlanan Osmanlı – Venedik Savaşları da, bu iki devlet arasında yaşanan ilk kara savaşı olma özelliği ile bilinmektedir.

Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.