Şehir Plancısı Sümeyye Akbaba Ulus’ta 14 farklı sokak ve caddeyi analiz etti

Şehir Plancısı Sümeyye Akbaba Ulus’ta 14 farklı sokak ve caddeyi analiz etti

Şehir Plancısı Sümeyye Akbaba, 3 yıl boyunca Ulus’ta 14 farklı sokak ve caddeyi analiz etti. Kentsel mekân tasarımı ve suç araştırması, ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Çankırı Caddesi’nde görsel kalite değeri düşük ve suç oranları yüksek iken aynı aks üzerinde yer alan Atatürk Bulvarı’nda görsel kalite değerinin yüksek ve suç oranlarının düşük olduğu ortaya çıktı.

KİTAP OLARAK YAYIMLADI

Şehir Plancısı Sümeyye Akbaba, Ulus’ta üç yıllık çalışmayla 14 sokak ve caddeyi ayrıntılı olarak analiz etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde doktora eğitimine devam eden Akbaba’nın çalışması İçişleri Bakanlığı tarafından ‘Kentsel Mekân Tasarımı ve Suç’ ismiyle de kitap olarak yayımlandı.

GÖKYÜZÜ SUÇ ORANLARINI DÜŞÜRÜYOR

“Ulus’ta gökyüzünün daha fazla göründüğü sokaklarda suç oranlarının daha düşük olduğu sonucuna ulaştım” diyen Akbaba çalışmanın ayrıntılarını şöyle anlattı: “Uluslararası literatürde kentsel mekân tasarımı ve suç üzerine nicel ve nitel çalışmalar yürütülse de Türkiye’de yürütülen çalışmalar genellikle nitel ve sınırlı sayıda”

MEKÂNSAL VE MATEMATİKSEL MODEL GELİŞTİRDİ

Akbaba, “Bu çalışmanın özgün kısmı, sokak ve caddelerin görsel niteliklerinin geliştirilen model ile puanlanabilmesi ve suç oranları ile matematiksel olarak ilişkilendirilebilmesi. Kentsel mekân tasarımı ve suç ilişkisini yürünebilirlik ve görsel kalite kavramları üzerine inşa ettim. Bilimsel bir çıktı alabilmek için patent başvurusunu yaptığım mekânsal-matematiksel bir model geliştirdim. Geliştirilen model ile Ulus’ta seçilen düşük-orta-yüksek suç yoğunluğuna sahip 14 sokak ve caddeyi otuza yakın değişken üzerinden analiz ettim. Analizi Prof. Dr. Ayşe Tekel Cubeiro danışmanlığında yürüttüm” diye konuştu.

AYNI AKSTAKİ CADDELERDE FARKLI SONUÇLAR

Akbaba, “İncelenen değişkenlerden örneğin yaya yoğunluğunun, bireye yönelik hırsızlık, yaralama, saldırı, öldürme gibi suçlarda artışa neden olurken, evden, iş yerinden hırsızlık gibi mülke yönelik suçlarda azalışa neden olduğunu gözlemledik. Veya sokak kesişim sayılarının yayalar için rota çeşitliliği sağlarken, suçlular için kaçış imkânlarını kolaylaştırıcı bir unsur olduğu sonucuna vardık. Yaptığımız istatistiksel analizler ile suç oranlarının yüksek olduğu sokaklarda görsel kalite değerlerinin daha düşük çıktığını gördük” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.