Seçimler ertelendi mi? Seçimler ertelenecek mi? Deprem nedeniyle seçimler ertelenebilir mi?

Seçimler ertelendi mi? Seçimler ertelenecek mi? Deprem nedeniyle seçimler ertelenebilir mi?

Türkiye 14 Mayıs olarak seçimlere doğru yaklaşırken, Maraş depremi bütün planların aksamasına neden oldu. Peki, mayıs ayı içerisinde yapılması planlanan seçimler ertelendi mi? Seçimler ertelenecek mi? Deprem nedeniyle seçimler ertelenebilir mi?

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki yıkıcı deprem sonrası binlerce yapı yerle bir olmuş ve yüzlerce vatandaşımız ölmüş ve yaralanmıştı. Depremin yaraları sarılmaya çalışılıp, arama-kurtarma faaliyetlerine bir umut hala devam edilirken bir yandan da depremzede vatandaşlarımızın yeme, içme ve barınma ihtiyaçlarının giderilmesi için tüm Türkiye seferber olmuş durumda. Bu şekilde hayatı normale döndürme çalışmaları sürerken bir yandan da seçim tartışmaları gündeme gelmeye başladı.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafı

İktidar cephesi deprem nedeniyle seçimlerin bir müddet ertelenmesi konusunu düşünürken, muhalefetten bu düşünceye ret geldi. Kılıçdaroğlu böyle bir şeyin mümkün olamayacağını söyledi. İYİ Parti ve Akşener cephesi ise 18 Haziran artık daha güçlü dedi. Peki, bütün bu tartışmalar ve konuşmalar yapılırken Seçimler ertelendi mi? Seçimler ertelenecek mi? Deprem nedeniyle seçimler ertelenebilir mi? Tüm detaylar haberimizde:

SEÇİMLER ERTELENDİ Mİ?

Yıkıcı depremin üzerinden 10 günden fazla bir sürenin geçmesiyle beraber farklı tartışmalar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Mayıs ayı içerisinde planlanan 2023 seçimleri ise bu tartışmaların başında geliyor. Hal böyle iken farklı cephelerden farklı açıklamalar gelmeye de devam ediyor. Daha önce başbakan yardımcılığı, TBMM başkanlığı ve milletvekilliği görevlerinde bulunan Cumhurbaşkanlığı istişare kurulu üyesi Bülent Arınç, ‘seçimler ertelenmeli’ bir öneri ortaya koymuştu. Bu çıkışın ardından CHP kanadından sert bir dille eleştirilen bu açıklamalar gündeme bomba gibi düştü.

Meral Akşener'in fotoğrafı

İYİ Parti genel başkanı Meral Akşener’de mayıs olmaz haziran olur diyerek seçimlerin daha fazla ertelenemeyeceğinin altını çizmişti.

Ömer Çelik'in fotoğrafı

Bu konu hakkında Ak Parti cephesi adına konuşan Ömer Çelik ise: Canları kurtarmaya, yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Sayın Arınç'ın açıklamaları kendi açıklamalarıdır. Partimizi bağlamamaktadır. Sayın Kılıçdaroğlu’nun ise neredeyse bütün bu acıları siyasi motivasyon için kullanmaktadır." Diyerek seçimlerin ertelenmesi konusunda bir şey düşünmediklerini söyledi.

DEPREM NEDENİYLE SEÇİMLER ERTELENEBİLİR Mİ?

Seçim tartışmaları gündeme geldiği andan itibaren ilk merak edilen soru, deprem nedeniyle seçimler ertelenebilir mi? sorusu oldu. Anayasa maddeleri baz alındığı zaman seçimlerin deprem nedeniyle ertelenebilmesi mümkün değil. Anayasanın seçimlerin iptaline veya ertelenmesine sebep olacağı tek maddesi savaş durumudur. Eğer ülke bir savaş içerisinde ise ve seçimler yapılamayacak durumda ise TBMM kararı ile seçimler ileri bir zamana ertelenebilir. Anayasanın ilgili maddesi ise şu şekildedir:

Türkiye Büyük Millet Meclisi

“ ‘Seçimin geri bırakılması’

MADDE 5 – (1) Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmediğine dair karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi bir yıl geriye bırakılır. (2) Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.”

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.