SAVDES-Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz: Memurların sosyal hakları düzenlenmeli
Memurların sosyal haklarına ilişkin Ulus’a özel açıklamalarda bulunan SAVDES-Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz, “Bu durum artık gerçekten komik noktalara ulaştı” diyerek verilen sosyal yardımlar konusunda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Memurların sosyal haklarına ilişkin Ulus’a özel açıklamalarda bulunan SAVDES-Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz, sosyal hakların gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Aile, çocuk, doğum ve ölüm yardımlarının piyasa koşullarıyla uyumsuz olduğunu vurgulayan Cengiz, bu yardımların güncellenmesi gerektiğini söyledi. Cengiz, giyim yardımının da yetersiz olduğunu belirterek, bu yardımların piyasa koşullarına uygun hale getirilmesini talep etti. Memurlara aylık olarak verilen yemek yardımının da yetersiz kaldığını, bunun en az 4 bin 200 TL’ye çıkarılması gerektiğini ifade eden Cengiz, ulaşımda da adaletsizlik yaşandığını ve toplu taşıma kartı verilmeyen bölgelerde mağduriyet oluştuğunu dile getirdi. Cengiz, “Bu durum artık gerçekten komik noktalara ulaştı” diyerek memurlara verilen sosyal yardımlar konusunda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.
“RAKAMLAR SİL BAŞTAN YENİLENMELİ”
Memurların maaş iyileştirmelerinin yanı sıra sosyal haklarının da ele alınması gerektiğini vurgulayan SAVDES-Sen Genel Başkanı Tuncay Cengiz, mevcut sistemde aile, çocuk, doğum ve ölüm yardımlarının piyasa koşullarıyla örtüşmediğini belirtti. Bu yardımların güncellenmesi gerektiğini dile getiren Cengiz, “Net bir şekilde söylüyorum, aile yardımı, çocuk yardımı, doğum ve ölüm yardımı rakamları sil baştan yenilenmeli” dedi. Sosyal yardımlara ilişkin belirli bir gösterge rakamı oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Cengiz, bu rakamın memur maaş taban katsayısıyla çarpılarak güncellenmesini önerdi. Bu düzenlemenin yasal bir zemine oturtulması gerektiğini belirten Cengiz, sosyal yardımların geçici artışlarla değil, kalıcı ve sürdürülebilir bir mekanizmayla belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
“KOMİK RAKAMLARLA GİYİM YARDIMI OLMAZ”
Memurlara yapılan giyim yardımının da piyasa koşullarına uymadığına işaret eden Cengiz, geçen yıl 130 TL olarak belirlenen ayakkabı yardımının, en ucuz lastik ayakkabının bile altında kaldığını, 642 TL’lik takım elbise yardımının ise ikinci el ürünlere bile yetmediğini söyleyerek eleştirilerde bulundu. Memurların şık ve temsil gücü yüksek kıyafetler giymesi gerektiğini vurgulayan Cengiz, “Bugün bir takım elbise en az 4 bin ila 5 bin TL, kaliteli bir ayakkabı 3 bin ila 4 bin TL civarında. Ancak verilen rakamlarla bırakın kıyafet almayı, ayakkabı bağcığı bile alınamaz” diye konuştu. Maliye Bakanlığı’nın yeni düzenlemeleri piyasa koşullarına uygun hale getirmesi gerektiğini belirten Cengiz,” 47 TL, 100 TL, 300 TL, 500 TL gibi komik rakamlarla giyim yardımı olmaz. Giyinmeme yardımı olur” diyerek bu konuda da bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.
TAYİN BEDELİ YETERSİZ, ARTIŞ ŞART
Yapılan yiyecek yardımı konusuna da dikkat çeken Cengiz, mevcut uygulamanın yetersiz olduğunu belirterek, “Bu durum artık gerçekten komik noktalara ulaştı. Memur arkadaşlarımız için yiyecek yardımı konusunda kurumları ikiye ayırmak gerekiyor: Tayin bedeli alan ve almayan kurumlar” dedi. Ödenen tayin bedelinin günümüz şartlarında yetersiz kaldığını vurgulayan Cengiz, şunları aktardı:
“Bugün tayin bedeline baktığımızda günlük ortalama 100 ila 120 TL gibi bir rakam karşımıza çıkıyor. Bu parayla bırakın sağlıklı bir öğün tüketmeyi, ekmek arası tavuk döner almak bile mümkün değil. Memurlar, karınlarını doyurabilmek için cebinden ekstra ücret ödemek zorunda kalıyor. Mevcut tayin bedeli 2 bin 400 TL seviyesinde, ancak bunun en az 4 bin 200 TL’ye çıkarılması şart. Aksi takdirde memurların yemek ihtiyacını karşılaması mümkün değil.”
ULAŞIMDA ADALETSİZ DAĞILIM
Memurlar için sosyal yardımlar arasında ulaşım sorununun önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Cengiz, toplu taşıma hizmetinin yalnızca bazı merkez birimlerde sunulmasının adaletsizlik oluşturduğunu ifade etti. Cengiz, servis hizmeti verilmeyen kurumlarda, memurlara toplu taşıma kartı verilmediğini, bu durumun ise mağduriyet oluşturduğunu söyledi. Cengiz, özellikle büyükşehir dışında kalan birimlerde, servis hizmeti sağlanmadığı gibi, toplu taşıma kartı da verilmediği için memurların kendi araçlarıyla ya da yürüyerek işe gitmek zorunda kaldığını ifade etti. Bu durumun sosyal adalet açısından eşitsizlik oluşturduğunu dile getirerek, toplu sözleşme kapsamına merkez dışındaki yerlerde de toplu taşıma kartı verilmesi gerektiğini vurgulayan Cengiz, şunları kaydetti:
“Merkez taşıma ayrımının kaldırılması ve servis hizmeti verilmeyen yerlerde de tüm memurlara belirli bir biniş hakkı tanınarak, mağduriyetlerin önüne geçilmesi gerekiyor.”
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.