SAT-2 Serotipi nedir? Şap insana bulaşır mı?
Türkiye’nin farklı illerinde yaklaşık 2 aydır görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı bir fiil karar aldı. Peki, SAT-2 Serotipi nedir? Şap insana bulaşır mı?
SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatı istikametinde, tüm Türkiye'de ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerinin izinleri de iptal edildi.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi konuya ilişkin, Irak’ta ortaya çıkan ve ülkemizde de görülen besi hayvanlarına özgü Şap hastalığının, ekonomik sıkıntılar oluşturabileceğini belirtti. Peki, SAT-2 Serotipi nedir? Şap insana bulaşır mı? İşte tüm merak edilenler:
SAT-2 SEROTİPİ NEDİR?
Şap hastalığı, hayvanlarda görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığa şap virüsü neden olur ve özellikle sığırlar, koyunlar, keçiler, domuzlar gibi çiftlik hayvanlarını etkiler.
Hastalığın etkeni Picornaviridae familyasının Aphtovirus alt grubunda yer alan şap virüsüdür. Virüsün O, A, C, SAT-1, SAT-2, SAT-3 ve ASİA 1 olmak üzere antijenik olarak farklı yedi ayrı serotipi bulunmaktadır. (O) serotipinin II, A serotipinin 32, C serotipinin 5, SAT I serotipinin I, SAT 2 serotipinin 3, SAT 3 serotipinin 4, ASIA I serotipinin ise I alt tipi vardır.
Şap virüsü, hayvanlar arasında temas yoluyla yayılır ve ateş, kabarcıklar, yaralar, ağızda ülserler ve solunum yolu sorunları gibi belirtilere neden olabilir. Şap hastalığı, sığırlarda süt verimini düşürebilir ve genellikle çiftlik hayvanlarında ciddi ekonomik kayıplara neden olabilir.
ŞAP VIRÜSÜ İNSANA BULAŞIR MI?
Şap hastalığı, insanlar için genellikle tehlikeli değildir ancak insana bulaşma durumları da kaydedilmiştir. Bu nedenle, şap hastalığına karşı sıkı kontrol ve önlemler alınması gereklidir. Çiftlik hayvanlarının düzenli olarak aşılanması, şap hastalığına karşı etkili bir koruma sağlar.
Eray Zobu / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.