Şamanizm nedir?

Şamanizm nedir?

İslamiyet gibi tek tanrılı bir inanç sistemi olan Şamanizm, çok eski yıllara dayanan ve Türklere ithaf edilen bir din. Çeşitli figürlerin yer aldığı dini ayinler düzenlenir. Peki, tam manasıyla Şamanizm nedir?

Şamanizm, orta Asya’da yayılmış, tek tanrılı bir inanç sistemidir. Eski Türklerde, Moğollarda ve özellikle orta Asya’da oldukça yaygındır. Geçmişi ve kökeninin eski taş devrine kadar gittiği söylenir. Çeşitli anlayışları ve farklı yaşam tarzları ile dikkat çekici ve merak edilen türden olan Şamanizm meraklıları tarafından araştırılıyor. Peki, liderlerine Şaman, destekleyen ve inananlara Şamanist denilen Şamanizm nedir? İşte tüm detayları ile Şamanizm:

şamanizm nedir sorusuna yönelik ayin gerçekleştiren şaman

ŞAMANİZM NEDİR?

Şamanizm’in farklı isimleri vardır. Bunlar; ‘Şamancılık’ ya da bir diğer adı ile ‘Kamcılık’ adlarıdır. Bu inanç sistemi bir dinden daha çok ruhlar âlemi ile görüşmek, bir nevi büyücülük yapmak olarak nitelendirilebilir. Öyle ki, Şamanistlere bu ritüelleri yaptıran- gerçekleştiren Şaman, yani toplum liderlerinin kelime manası, Tunguzca’da ‘kâhin ya da sihirbaz’ anlamlarına gelir. Dini inanç olarak farklı yöntemler kullanan Şamanistlerin en bilinen örneği; bir Şaman’ın eline almış olduğu çalgı aleti ile çember oluşturup, bu çemberin ortasında ruhlar âlemiyle iletişime geçmesidir.

ŞAMANİSTLERİN TANRISI KİMDİR?

Şamanizm’de belirli bir tanrı anlayışı yoktur. Onlar için önemli olan yani inandıkları şey, tanrı, doğa ve insan arasında hiç kopmayacak olan o inanılmaz bağlantıdır. Şamanistler, iyiyi ve kötüyü bilir ve ona göre hareket eder. Mesela, onlar için tanrı sayılabilecek kavramların başında, ‘Ülgen’ ve ‘Erlik’ gelir. Erlik, eski Türklerin anlayışına göre kötülük yapan ve hayatını buna harcayan manasına gelir. Yani Şamanistlere göre, hayatını kötü yaşayan, kötülük yapan Erlik’in yanına gidecektir. Ülgen ise, merhameti, yüceliği, davranışları ve yaklaşımı ile tam bir iyilik timsalidir. Bu görüşe göre de iyiler mutlaka Ülgen ile buluşacaktır. Tek tanrılı bir inanç olan Şamanizm, İslam’a benzediği ortak özelliklerden biri budur. Yani İslam dininde, ‘Cennet’ ve ‘Cehennem’ kavramı, Şamanizm’de, Erlik ve Ülgen’dir.

şamanizm ritüeli gerçekleştiren bir adam

ŞAMANLAR İLAHİ GÜCÜ NEREDEN ALIYOR?

Şamanizm dininde ki Şamanistleri yöneten, idare eden ve inanç ritüellerinin gerçekleştiren liderlere Şaman adı verildiğinden bahsetmiştik. Şamanlar, bu ritüellerde ruhlarla iletişime geçerek ruhani boyutu Şamanistlere yaşatmaya çalışıyor. Bunu yaparken de diğer ruhlardan yardım alıyor. İnanca göre Şamanlar, ayı, kurt, büyük baş sığır ve tavşan gibi memelilerin ruhları ile iletişime geçerek ilahi güç buluyor. Bunun yanı sıra bazen de baykuş, kaz ve kartal gibi kuşların ruhlarından da yardım aldığı biliniyor. Bu tür hayvanların yanında Şamanların en çok yardım istediği ruhlardan biri de, vefat etmiş kahramanların ruhları. İşte Şamanlar güçlerini bu tarz ruhlarla iletişime geçerek buluyor. Etrafını çevrelemiş onlarca Şamanistleri de böyle idare ediyor.

YENİ ŞAMANİZM DÜNYADA YAYILIYOR

Eski anlayışla hayatımıza girmiş, ilgilileri ve meraklıları tarafından araştırılan "Şamanizm nedir?" sorusundan sonra insanlar "Kut nedir" sorusunu da araştırıyorlar. Özellikle de Amerika ve Avrupa’da bu yenilik başkaldırıyor. 1950’li yıllardan itibaren görülmeye başlayan Yeni Şamanizm’in, eskiden daha ziyade daha özgürlükçü bir yaşam tarzı sunmaya çalışıldığı ifade ediliyor. Bazı entelektüel anlayışlara göre bu Şamanistlerin yok edilmesi düşünülürken, Yeni Şamanistler, feminizm ve çevrecilik gibi anlayış biçimlerini bünyesine atmak istiyor. Yeni Şamanistlerin söyledikleri ve savundukları şey: ‘’Hiç kimse ibadet yapmak zorunda değil, hiç kimse itaat etmek zorunda değil. Herkes kendi inancını kendi yaşayabilir.’’ Bu düşünce ile kendilerine çekmek istiyorlar.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.