Roma Yolu’nda çalışmaların büyük kısmı tamamlandı: Çevre düzenlemesine geçildi
2 bin 700 yıllık Roma Yolu’nda çalışmalarına hız kesmeden devam eden Büyükşehir Belediyesi, bölgede çevre düzenlemesine geçti. Ziyaretçilere konforlu bir gezi imkanı sağlamak amacıyla alanda özel düzenlemeler yapılıyor.
Tarihi ve kültürel mirasları gün yüzüne çıkararak kent turizmini canlandırmak amacıyla eden Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), başkentin çeşitli noktalarda çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Ulus’ta yer alan 2 bin 700 yıllık Tarihi Roma Yolu, yapılan restorasyon ve çevre düzenlemeleriyle ziyarete açılmaya hazırlanıyor. Çevre düzenleme çalışmaları hız kesmeden devam eden Roma Yolu’nda, bölgede çevre düzenlemesine geçildi. Ziyaretçilere konforlu bir gezi imkânı sağlamak amacıyla alanda özel düzenlemeler yapıldı. Yürüyüş yolları oluşturulurken, ziyaretçilerin güvenliği için mesh korkuluklar yerleştirildi. Estetik görünümü artırmak için çakıl taşları serpilirken, bitki saksıları ve ahşap oturma alanları eklendi.
ÇALIŞMALARIN BÜYÜK KISMI TAMAMLANDI
Başkentin en önemli tarihi alanlarından biri olan Antik Roma Yolu, kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçti. Süreç boyunca yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sırasında antik dükkân duvarları gün yüzüne çıkarılırken, alanın daha düzenli hale getirilmesi için çevre düzenlemelerine geçildi. Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yürütülen çalışma kapsamında, yürüyüş yolları oluşturuldu. Mesh korkuluklar yerleştirilerek ziyaretçilerin güvenliği sağlandı. Bunların yanı sıra, alandaki beton yapılar özenle kesilerek daha doğal bir görüntü oluşturuldu. Tarihi dokunun korunması amacıyla moloz taşlarla destek duvarı inşa edilirken, bölgenin estetik görünümünü artırmak için farklı peyzaj çalışmaları da hayata geçirildi.
ÖZEL DÜZENLEMELER YAPILDI
Roma Yolu’nun yalnızca tarihi bir alan olarak kalmaması, aynı zamanda ziyaretçilere konforlu bir gezi imkânı sağlamak amacıyla özel düzenlemeler yapıldı. Yolun üst kısmındaki kötü görüntüler çakıl taşlarıyla süslendi. Çevre estetiğini artırmak adına bitkilerin dikilebileceği saksılar konuldu. Ahşap oturaklar yerleştirilerek ziyaretçilerin dinlenebileceği alanlar oluşturuldu. Tarihi alanda aydınlatma çalışmaları yapılarak, alanın gece de ziyaret edilebilir hale gelmesi sağlandı.
ANTİK KALINTILAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI
Restorasyon ve kazı çalışmaları sırasında antik Roma dönemine ait dükkân duvarları keşfedildi ve korunarak sergilenmeye hazır hale getirildi. Yuvarlak teras alanında beton kesim işlemleri tamamlanırken, toprağın kaymasını önlemek amacıyla moloz taşlarla sağlam bir duvar inşa edildi. Böylece alanın hem tarihi dokusu korundu hem de daha güvenli hale getirilmesi sağlandı. Ayrıca, bölgede bulunan tarihi su kuyusu temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı.
TARİHİ BİLGİLENDİRME PANOLARI EKLENECEK
Ziyaretçilere, Roma Yolu’nun tarihi önemini aktarmak amacıyla alana bilgi panoları yerleştirilecek. Yerleştirilecek olan panolarda, yolun tarihi, yapım süreci ve bulunduğu dönemdeki işlevi hakkında detaylı bilgiler sunulacak. Bu sayede, hem yerel halk hem de bölgeyi ziyarete gelen turistler 2 bin yıllık bir tarihin izlerini keşfetme fırsatı bulacak.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.