Receb ayı ne zaman? Regaib ne demek, Regaib Kandili’nin önemi nedir?

Receb ayı ne zaman? Regaib ne demek, Regaib Kandili’nin önemi nedir?

Üç ayların başlamasıyla beraber ilk manevi gün, 26 Ocak Perşembeyi Cumaya bağlayan gece Regaib Kandili olarak gerçekleşecek. Peki, Receb ayı ne zaman? Regaib ne demek, Regaib Kandili’nin önemi nedir?

Üç aylar yani Recep, Şaban ve Ramazan İslam dini için önemli bir yere sahiptir. Haram aylar olarak nitelendirilen bu aylarda kötü sayılabilecek hiçbir yapılmamaya çalışılırken insanı maneviyatla doldurur. Üç aylarda birçok önemli gün vardır. Regaib Kandili’de bunlardan biridir. Ramazan ayının yaklaştığı müjdelenir. Peki, Receb ayı ne zaman? Regaib ne demek, Regaib Kandili’nin önemi nedir?

REGAİB NE DEMEK?

Arapça ‘ragibe’ kelimesinden türetilmiştir. Ragibe, ‘kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış’ anlamında kullanılırken, Regaib’te ragibenin çoğulu olduğu için ‘bol sevap ve mükâfat’ anlamını taşır.

el.jpg

REGAİB KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Receb ayı 23 Ocak 2023 Pazartesi günü itibariyle başlıyor. Receb ayı kelime olarak saygı anlamına gelir. İslamiyet öncesi Araplar bile Recep ayının gelmesiyle birlikte birbirlerine çok saygı göstermişlerdir. Hatta öyle ki, Recep ayıyla beraber kılıçlar kınına konmuş, oklar torbalarına yerleştirilmiş ve derin bir sükûnet havası sağlanırmış. Birisi babasının katiline bile rastlasa yönünü çevirip başka bir yere gidermiş. İşte bu yüzden kimileri bu aylara yasaklı kimileri de sağır aylar diyormuş. Bu konunun yanı sıra Regaib Kandili’ni önemli yapan olaylardan biri de peygamber efendimizin Regain gecesi ana rahmine düştüğü söylenir. Bu yüzdendir ki Recep ayının ilk perşembesi oruç tutulması ve gece Regaib namazı kılınması sevap olarak nitelendirilir.

asdasdas.jpg

3 AYLARDAKİ DİĞER KANDİLLER VE GÜNLERİ

Üç ayların başlamasıyla birlikte ilk özel gün 26 Ocak Perşembe günü Regaib Kandili ile yaşanacak. Peki, üç aylardaki diğer önemli günler hangileri? Regaib Kandili’ni 17 Şubat Cuma günü Miraç Kandili takip ederken, 6 Mart Pazartesi günü Berat Kandili gerçekleşmiş olacak. Ramazan ayı ise 23 Mart Perşembe günü başlamış olacak. 17 Nisan Pazartesi günü ise bin aydan daha hayırlı gün olan Kadir Gecesi’ne erişilecek. 21 Nisan Cuma gününden itibaren ise Ramazan Bayramı’nın coşkusu yaşanacak.

www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.