Rapor ortaya koydu: Türkiye’de iş yapmak kolaylaşıyor

Rapor ortaya koydu: Türkiye’de iş yapmak kolaylaşıyor

TEPAV tarafından yayımlanan ve Dünya Bankası'nın İş Yapma Kolaylığı (Doing Business) raporunun değerlendirildiği yazıda, 2020 raporunda Türkiye'nin 10 sıra daha yükselerek 76,8 puanla 33'üncü sıraya kadar yükseldiği bildirildi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Dünya Bankası tarafından yıllarca yayımlanan ve ülkelerin iş yapma ortamlarını değerlendiren İş Yapma Kolaylığı (Doing Business) raporunu değerlendirdi. Bu raporun ülkeler için önemli bir yol gösterici olduğu belirtilen değerlendirmede Türkiye'nin, özel sektör tarafında TOBB liderliğinde ve kamu-özel sektör iş birliği sayesinde bu raporda önemli bir başarı elde ettiği bildirildi.

TÜRKİYE 76,8 PUANLA 33'ÜNCÜ SIRAYA YÜKSELDİ

Değerlendirmede Türkiye'nin Dünya Bankası’nın 2017 İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde 69'uncu sıradayken 2018 endeksinde 60'ıncılığa, 2019 endeksinde de 43'üncü sıraya yükseldiği belirtildi. Bankanın 2020 raporunda ise 10 sıra daha yükselerek 76,8 puanla 33'üncü sıraya kadar yükseldiği vurgulandı.

TEPAV değerlendirmesinde bu başarının Türkiye’nin iş yapma koşullarını iyileştirmek adına yaptığı kapsamlı reformlar ve uluslararası yatırımcıların ilgisini çekmek için gösterdiği çabanın bir yansıması olduğu söylendi.

ÇİN MANİPÜLASYONLARI

Öte yandan 2021 yılında Dünya Bankası'nın raporun yayımlanmasına son verme kararı aldığı, bu kararın arkasında ise Çin gibi bazı ülkelerin sıralamalarını yükseltmek için yapılan veri manipülasyonları bulunduğu kaydedildi ve şunlar yer aldı:

"Dünya Bankası, bu tür müdahaleler nedeniyle İş Yapma Kolaylığı raporunu durdurdu ve ülkelerin iş yapma ortamlarını daha şeffaf ve kapsamlı bir şekilde değerlendirebilecek yeni bir rapor sistemi oluşturmak için çalışmalara başladı. Bu süreç sonunda Business Ready (B-READY) adını verdikleri yeni bir raporlama aracı oluşturuldu. B-READY, ülkelerin iş yapma kolaylığını değerlendirirken ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik unsurlarını da dikkate alan bir yapı sunmaktadır."

YENİ RAPORDA TÜRKİYE'NİN GÖRÜNÜMÜ

TEPAV, B-READY raporunda Türkiye’nin hangi sıralamada yer aldığına dair verilerin henüz netleşmediğini kaydetti ve şunları önerdi:

"Türkiye’nin B-READY’de de Doing Business'ta olduğu gibi güçlü bir performans göstermesi için bazı alanlarda önemli reformlar yapması ve etkin bir kamu-özel sektör diyaloğu oluşturulması gerektiği açık. Bu reformların başında dijital dönüşümün hızlandırılması, iş gücü piyasasında mevzuatının yeniden ele alınması, beceri uyumsuzluklarının giderilmesi, uyuşmazlıkların çözümü ve yeşil ekonomiye geçişin desteklenmesi geliyor. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için özellikle bu dört alanda ilerleme kaydetmesi, B-READY sıralamasında da Türkiye’nin yükselmesine katkı sağlayacaktır."

TÜRKİYE'NİN BAŞARISI

Son olarak Türkiye’nin iş yapma kolaylığı başarısının, yatırım ortamının iyileştirilmesi adına atılan adımlar sayesinde olduğu kaydedildi. 2020 yılında Türkiye'nin 190 ülke arasında 33. sıraya yerleşerek dikkat çekici bir yükseliş gerçekleştirdiği de vurgulanan yazıda, "Bu süreçte, şirket kurma süresinin kısaltılması, inşaat ruhsat alımlarının hızlandırılması ve yatırımcıların korunmasına yönelik yapılan düzenlemeler öne çıkan reformlardı. Özellikle gümrük ve dış ticaret işlemlerinde yapılan iyileştirmeler, Türkiye’nin dış ticaret performansına olumlu katkılar sundu." ifadeleri yer aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.