Rafi Ay: Emeğin üzerindeki vergi yükünü kaldırın

Rafi Ay: Emeğin üzerindeki vergi yükünü kaldırın

Öz İplik İş Sendikası basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunan Genel Başkan Rafi Ay, " Geçen yıldan itibaren kayıtlara göre 90 bin kişi tekstil sektöründen çıkmış. Sektör küçülürken bir taraftan da kalifiye eleman sorunu yaşıyor" dedi.

Öz İplik İş Sendikası, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı kapsamında toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Genel Başkan Rafi Ay, tekstil sektörünün ve emekçinin sorunlarından bahsetti. Dünyada teknolojik anlamda bir değişim, dönüşüm olduğuna dikkati çeken Ay, bu yeni dünyada da tekstil ve hazır giyimin yine olacağına vurgu yaptı.

Türkiye'nin tekstil sektöründe dünyada ilk 10’un içinde olduğunu kaydeden Rafi Ay, buna rağmen işçilerin emeklerinin karşılığını alamadığına vurgu yaptı.

ÖRGÜTLÜ TOPLUM ÇAĞRISI

Açıklamasının devamında "Düşünün, biz ülkemize kredi almak için uğraşırken aslında yerli ve milli sermayemiz tekstil. Bu sektörün elimizden kaymasına müsaade ediyoruz. Buna bir dur demek gerek" ifadelerini kullanan Rafi Ay, sektördeki sorunların temelinde ucuz işçilik olduğunu kaydetti. Herkesin ucuz işçilik peşinde olduğuna vurgu yapan Ay, emeğinin karşılığını alamayan işçilerin sektörden çıktığını söyledi ve şöyle devam etti:

"İşte örgütlenme olmazsa, Sektör, yapması gerekenleri yapmaz. Emeğe sahip çıkmaz. Sadece ve sadece taşeronlukla yetinirse, ihracat azalır, ithalat artar ve elbette emek sorunları başlar. Geçen yıldan itibaren kayıtlara göre 90 bin kişi tekstil sektöründen çıkmış. Sektör küçülürken bir taraftan da kalifiye eleman sorunu yaşıyor. Üreticilerin kaliteli ve verimli işçilik aramalı. Geçen yıl en fazla konkordato ilan edilen sektörler sıralamasında ikinci sırada yer alan tekstil, bu yıl ilk sıraya yerleşti."

"İŞÇİYLE BİR ARAYA GELEMİYORUZ"

Örgütlenmenin önündeki engellere dikkati çeken Rafi Ay, yetki aşamasına gelene kadar çok fazla sorunla karşılaştıklarını ifade etti. Ay, şunları söyledi:

"İşçiyle bir araya gelemiyoruz. Hukuki süreçler var. Tekstil sektörü dinamik bir sektör. Siz yetki alana kadar işçi gitmiş oluyor, hatta bazen fabrika bile kapanmış olabiliyor."

"EMEĞİN ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜNÜ KALDIRIN"

Toplantıda vergi gündemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başkan Ay,
"Az kazanandan az, çok kazanan çok vergi işin adil tarafı. Ama uygulamada böyle değil. Kazancımızla vergi oranındaki fark yüzde 115. Daha çok vergi ödüyoruz. İşçiler, 9'uncu aydan itibaren üçüncü vergi dilimine geçiyor" diye konuştu. Emeğin üzerindeki vergi yükünü kaldırın çağrısında bulunan Ay, tasarrufun kazanandan yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

"AZ HARCASINLAR, ENFLASYON DÜŞSÜN"

Bu yıl asgari ücrete zam yapılmayacağını da hatırlatan Rafi Ay, "Az para verelim, az harcasınlar, enflasyon düşsün mantığı yok.Emekçilerin gelirini kısarak enflasyonu düşüremezsiniz. Enflasyonla hep birlikte mücadele edelim ama adaletle yapalım." diyerek zam çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.