Psikolojik ilk yardım nedir, ne zaman verilir, nasıl yapılır?

Psikolojik ilk yardım nedir, ne zaman verilir, nasıl yapılır?

Yaşanan son depremlerin ardından stres altındaki bireylere ilk destek olarak Psikolojik ilk yardım uygulanmaktadır. Peki, Psikolojik ilk yardım nedir, ne zaman verilir, nasıl yapılır?

İnsanların desteğe ihtiyaç duyduğu, özellikle son zamanlarda yaşanan depremlerin ardından kriz olaylarından etkilenmesiyle stres yaşadığı anlarda kullanılan Psikolojik ilk yardımın ne olduğu merak ediliyor. Peki, Psikolojik ilk yardım nedir, ne zaman verilir, nasıl yapılır?

PSİKOLOJİK İLK YARDIM NEDİR?

Psikolojik ilk yardım, stres, kriz ve kaza anlarında insanların girmiş olduğu psikolojiye destek amaçlı yapılan müdahale anlamına gelmektedir. Psikolojik yardım; kaygı ve ihtiyaçları giderme, ihtiyacı olan insanları konuşmaya zorlamadan dinleme, rahatlatma, zorlama yapmadan pratik bakım uygulama gibi konuları içermektedir. Psikolojik ilk yardım kriz durumuna girmiş insanlar için kullanılmaktadır.

Psikolog yardım fotoğrafı

PSİKOLOJİK İLK YARDIM NE ZAMAN VERİLİR?

Psikolojik ilk yardım yaşanılan stres olayının hemen sonrasında yapılması daha fazla işe yaramaktadır. Psikolojik ilk yardımda yaşanılan olayın hemen ardından yardım etmek amacı gütmektedir. İlk temasa geçildiği esnada psikolojik ilk yardım sağlanmaktadır. Psikolojik ilk yardım genellikle afet esnasında ya da afetten hemen sonra uygulanır. Bu yardımın süresi insanın yaşanan olayı atlatmasına bağlı olarak değişmektedir.

El uzatma destek fotoğrafı

PSİKOLOJİK İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

Psikolojik ilk yardımda iletişim biçimi oldukça önemlidir. Hastanın psikolojik durumuna göre destek sağlanır. Psikolojik ilk yardımı sunan kişinin sakin ve anlayışlı bir biçimde konuşması gerekmektedir. Psikolojik ilk yardım uygulanan kişiye önemsenmiş, anlaşılmış ve güvende hissettirilmesi gerekir. Olay hakkında bilgi alınır ve emniyet sağlanır. Ardından izlemek, dinle ve bağ-kur tekniği kullanılmaktadır. İzleme tekniği sayesinde acil psikolojik ilk yardıma ihtiyaç duyan kişi bulunur ve beden dili incelenir. Dinle tekniği ile hastanın ihtiyacı dinlenir ve sakinleşmesi için iletişime geçilir. Bağ-kur tekniği ile hasta ile sosyal destek sağlamak amaçlı samimi iletişime geçilir. Problemleriyle baş etmesine yardımcı olunur.

Salih Çifci / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum