Psikologlar "eudaimonic" mutluluğu öneriyor

Psikologlar "eudaimonic" mutluluğu öneriyor

Psikolog Şule Öncü, "30’undan sonra insan, ancak “eudaimonic” mutluluğu hedeflediğinde, yeterince tutarlı ve gerçek benlik saygısı, benlik değeri kazanabiliyor" değerlendirmesinde bulundu. Peki, bu kavram neyle ilişkilendiriliyor? İşte detaylar...

"Eudaimonic" mutluluk, Yunan felsefesinden gelen ve kişisel gelişim, öz gerçekleşme ve anlam arayışı olarak tanımlanıyor. Psikologlar tarafından sık dile getirilen bu terim, bireyin potansiyelini gerçekleştirmesi, anlam ve amaç bulmasıyla ilişkilendiriliyor.

"GERÇEK BENLİK SAYGISI"

Eudaimonia'yı amacı ve anlamı olan bir hayat yaşamanın, yapman gerekeni yapmış ve yapıyor olmanın verdiği derin mutluluk ve tatmin olarak tanımlayan ünlü Psikolog Şule Öncü, konuya ilişkin değerlendirmesinde "30’undan sonra insan, ancak “eudaimonic” mutluluğu hedeflediğinde, yeterince tutarlı ve gerçek benlik saygısı, benlik değeri kazanabiliyor" ifadelerine yer verdi.

Eudaimonic mutlulukla ilgili diğer psikolojik görüşler ise şunları içeriyor:

Amaç ve anlam: Eudaimonic mutluluk, bireyin yaşamında anlam arayışı ve amaç belirleme süreciyle bağlantılıdır. Bu süreç, kişinin potansiyelini gerçekleştirmesi ve içsel değerlerine uygun hareket etmesini içerir.

Öz gerçekleşme: Abraham Maslow'un ünlü "İhtiyaçlar Hiyerarşisi" teorisi eudaimonic mutluluğun temellerinden birini oluşturuyor. Bu teoriye göre, bireyler temel fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra, kendini gerçekleştirme ihtiyacı duymaya başlıyor. Kendini gerçekleştirme yolunda ilerlemek, eudaimonic mutluluğun anahtarı olarak kabul ediliyor.

Özsaygı ve kişisel gelişim: Eudaimonic mutluluk, bireyin kendi değerini kabul etmesi ve potansiyelini en üst düzeyde kullanmasıyla ilişkilendiriliyor. Kişisel gelişim süreçlerinde karşılaşılan zorluklar ve bunların üstesinden gelme, bireyin eudaimonic mutluluğunu artırıyor.

İçsel değerler ve iyilik hali: Eudaimonic mutluluk, bireyin içsel değerlerine ve etik prensiplerine uygun hareket etmesiyle bağlantılı kabul ediliyor. Bu durum, bireyi yaşamında vicdanlı ve etik davranmaya teşvik ediyor.

Akılcı olma ve öğrenme süreci: Eudaimonic mutluluğun temellendirildiği bir diğer görüş ise akılcı olma ve öğrenme süreci. Buna göre, bireyin düşünsel ve entelektüel olarak gelişimini destekleyen eudaimonic mutluluk, yeni şeyler öğrenme, keşfetme ve zihinsel olarak meydan okuma dürtüsü oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.